Μπιριγιάνι: Ινδικό αρωματικό ρύζι με λαχανικά και ξηρούς καρπούς

Ένα ωραίο συνοδευτικό για το κυριώς πιάτο σας την περίοδο των εορτών

Υλικά:

  • 2 Φλυτζάνια Ρύζι Μπασμάτι, Υλικά Για το Ρύζι
  • 1 κ.σ. Σπορέλαιο
  • Λίγο Σαφράν, διαλυμένο σε λίγο νεράκι
  • Λίγο Κούρκουμα
  • ½ κ.γ. Αλάτι
  • 2,5 Φλυτζάνια Νερό, Καυτό ( Για το ρύζι)
  • 1 Τεμάχιο Τριμμένο κρεμμύδι, Ψιλοκομμένο (από εδώ τα υλικά αναφέρονται στα λαχανικά)
  • 2 κ.σ. Σπορέλαιο
  • 2 κ.σ. Ξύσμα τζίντζερ
  • 1,5 κ.γ. Κύμινο, Τριμμένο
  • 1,5 κ.γ. Κόλιανδρο, Τριμμένο
  • ½ κ.γ. Κανέλλα
  • 1 Δόση Πιπέρι Καγιέν
  • ½ Φλυτζάνι Νερό, Καυτό (Για τα λαχανικά)
  • 2 Τεμάχιο Κόκκινη πιπεριά, Κομμένη σε κύβους
  • 1 Τεμάχιο Ντομάτα, Κομμένη σε κύβους
  • 2 Τεμάχιο Καρότο, Κομμένα σε κύβους
  • 150 γρ. Αρακάς
  • 500 γρ. Κουνουπίδι
  • 250 γρ. Ρεβύθια, Βρασμένα ή κονσέρβα
  • 40 γρ. Σταφίδα, Ξανθιά
  • 1 Δόση Αμύγδαλα, ή κάσιους για σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

  1. Για τα ρεβίθια: Μουλιάστε τα ρεβίθια σε ζεστό νερό με αλάτι για 24 ώρες. Παρακαλώ όχι σόδα. Την επομένη σουρώστε τα. Βάλτε τα ρεβίθια σε μια μεγάλη κατσαρόλα, γεμίστε με νερό και βράστε σε δυνατή φωτιά. Αφαιρέστε τον αφρό που θα δημιουργηθεί χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για περίπου 2 ώρες, ή μέχρι να μελώσουν τα ρεβίθια. Μπορείτε να τα φτιάξετε και σε χύτρα ταχύτητος για να κερδίσετε χρόνο. Αφού δηλαδή αφαιρέσετε τον αφρό, κλείστε τη χύτρα και μόλις αρχίσει να σφυρίζει θέλουν 10-12 λεπτά περίπου. Καλού κακού διαβάστε πρώτα και τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  2. Για το ρύζι: ξεπλύνετε καλά το ρύζι με τρεχούμενο νερό και βάλτε το να μουλιάσει σε κρύο νερό για περίπου 30 λεπτά. Σουρώστε. Σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε 1 κ.σ. λάδι και σοτάρετε το ρύζι. Προσθέστε το κούρκουμα, σαφράν, αλάτι και το ζεστό νερό και σιγοβράστε μέχρι να εξατμιστεί το νερό, περίπου 10 λεπτά. Ανακατέψτε με μια κουτάλα και αποσύρετε από τη φωτιά. Σκεπάστε την κατσαρόλα με μια πετσέτα κουζίνας και κλείστε τη με το καπάκι. Αφήστε το ρύζι έτσι για περίπου 5-6 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει ιδιαιτέρως αφράτο.
  3. Για τα λαχανικά: σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι σε 2 κ.σ. λάδι και προσθέστε το τριμμένο τζίντζερ, το κύμινο, τον κόλιανδρο, την κανέλα το πιπέρι καγιέν και το αλατοπίπερο. Αφήστε τα 1-2 λεπτά γυρίζοντάς τα στο τηγάνι ώστε να μην κολλήσουν.
  4. Προσθέστε το κουνουπίδι, το καρότο/γλυκοπατάτα και μισό φλιτζάνι ζεστό νερό. Αφήστε να σιγοβράσουν για 4-5 λεπτά και έπειτα προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά (τις πιπεριές, τις ντομάτες, τον αρακά, τις σταφίδες και τα ρεβίθια). Αφήστε τα να σιγοβράσουν μέχρι να είναι τρυφερά, προσθέτοντας ίσως λίγο νεράκι ακόμη, ώστε να μην κολλήσουν.
  5. Σερβίρισμα: μπορείτε να ανακατέψετε τα λαχανικά με το ρύζι ή να τα σερβίρετε από πάνω. Γαρνίρετε με καβουρδισμένα αμύγδαλα ή κάσιους και σερβίρετε με στραγγιστό γιαούρτι, βρασμένα αβγά και το αγαπημένο σας τσάτνεϊ.