Τα νέα βιβλία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο για το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2018

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ – ΔΟΚΙΜΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Λογοτεχνία

  • Για πρώτη φορά κυκλοφορεί σε έναν τόμο η βραβευμένη τριλογία του πιο πολυδιαβασμένου συγγραφέα ιστορικών μυθιστορημάτων Νίκου Θέμελη (1947-2011) που περιλαμβάνει τα βιβλία Η Αναζήτηση, Η Ανατροπή και Η Αναλαμπή. Αντλώντας έμπνευση από τον βίο των προγόνων του και τεκμηριώνοντας εξαντλητικά το πραγματολογικό υλικό του, ο συγγραφέας στράφηκε στο παρελθόν ευελπιστώντας για ένα μέλλον όπου οι έννοιες δημοκρατία, ισότητα, ελευθερία και δικαιοσύνη θα διατηρούν το αληθινό τους περιεχόμενο. Άλλοτε υποδειγματικοί ως προς το ψυχικό τους σθένος κι άλλοτε τσακισμένοι από την προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τις απόψεις τους, οι ήρωές του διασχίζουν μεταβατικές εποχές και οι περιπέτειές τους συντονίζονται μ’ εκείνες του ελληνισμού πότε για το καλύτερο και πότε για το χειρότερο.

Στην Αναζήτηση έξι πρόσωπα αφηγούνται ισάριθμες ιστορίες και συνθέτουν συγχρόνως την περιπέτεια ζωής του κεντρικού ήρωα και των σχέσεών τους μαζί του. Σ’ έναν κόσμο που φεύγει και σ’ έναν κόσμο που έρχεται, στα τέλη του περασμένου αιώνα και στις αρχές του 20ού, κάποιοι αναζητούν καινούργιες απαντήσεις, συγκρούονται για τις ιδέες τους, κυνηγούν προσωπικά και συλλογικά οράματα.

Στην Ανατροπή, που έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος αλλά και το Βραβείο Μυθιστορήματος του Περιοδικού Διαβάζω, μεταφερόμαστε λίγο πριν από το γύρισμα του 1900, τότε που η αστική τάξη διευρύνει την ακτινοβολία της και την ισχύ της, ενώ οι αυτοκρατορίες που απλώνονται στη χερσόνησο του Αίμου μέχρι ψηλά στη Νότια Ρωσία αμφισβητούνται από κάθε λογής κινήματα.

Τέλος, στην Αναλαμπή παρουσιάζεται η ιστορία μιας οικογένειας που θέλει να προκόψει, ν’ ανεβεί κοινωνικά, να ορίσει την ταυτότητά της με την αστική τάξη στην οποία ανήκει. Δρόμοι ζωής, που αναμετρώνται με τη Μεγάλη Ιδέα, τον Διχασμό, τη Μικρασιατική Καταστροφή, ξετυλίγονται στην Πάτρα, στην Αθήνα, στον Πειραιά, στο Βερολίνο.

Με την τριλογία του που έχει ξεπεράσει τα 700.000 αντίτυπα σε πωλήσεις ο Θέμελης ανανέωσε την παράδοση του ιστορικού μυθιστορήματος συνδυάζοντας τη συναρπαστική δράση, την ποικιλία των πηγών και την πολύμορφη τοπιογραφία. Με αυθεντικό ταλέντο, αίσθηση της ιστορίας, κατανόηση της ανθρώπινης φύσης και αγωνία για το αύριο ο Θέμελης μας έχει χαρίσει ένα μεγάλο έργο της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας,

Η έκδοση περιλαμβάνει σημείωμα του συγγραφέα στο οποίο εξηγεί τη φιλοσοφία της γραφής του αλλά και το γιατί άρχισε να γράφει ιστορικά μυθιστορήματα, όπως και κριτικά κείμενα για το έργο του. (Φεβρουάριος)

  • Το έργο Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων του Βασίλη Γκουρογιάννη, ένα κλασικό βιβλίο της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας που προκάλεσε αίσθηση όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1990, επανεκδίδεται από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Πρόκειται για μαρτυρίες απλών ανθρώπων τις οποίες ο συγγραφέας παραθέτει δίνοντας τη δική του ερμηνεία με υπέροχη ποιητική γλώσσα, πλούσια με τις πιο πρωτότυπες εικόνες και τις πιο «ανοίκειες» μεταφορές. Ένα βιβλίο που δεν κατατάσσεται εύκολα σε κάποια από τις γνωστές κατηγορίες του γραπτού λόγου, επιστημονικοφανές από πρόθεση, βαθύτατα ποιητικό αλλά καθόλου ποιητικίζον. (Φεβρουάριος)

 

  • Ελαφρά ελληνικά τραγούδια είναι ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος του βραβευμένου συγγραφέα Αλέξη Πανσέληνου στο οποίο ανακαλεί εικόνες της Αθήνας των αρχών της δεκαετίας του ’50 που για εκείνον όρισαν για πάντα το πρόσωπο της πόλης. Μια πλατιά τοιχογραφία γεμάτη έρωτες, ίντριγκες, συνωμοσίες, φτώχεια και δυστυχία, σε μια εποχή δύσκολης ανάρρωσης ενός κόσμου που μάτωσε και πείνασε. Μια πόλη που προσπαθεί να συνέλθει από τα τραύματα της Κατοχής και του Εμφυλίου. Κι όλα αυτά μόνο με τη δύναμη της μυθιστορηματικής επινόησης που προσπαθεί να συναγωνιστεί σε αμεσότητα τα ντοκουμέντα, οπτικά και ηχητικά, της εποχής. Οι ιστορίες του μυθιστορήματος μπλέκουν μεταξύ τους, στη διάρκεια της πρώτης τριετίας μιας ειρηνικής σειράς ετών, σημαδεμένων για πάντα από τις πληγές του πρόσφατου παρελθόντος. (Μάρτιος)

 

  • Στο Υπό το κράτος του τρόμου του θεσσαλονικιού διηγηματογράφου Τάσου Καλούτσα φιλοξενούνται 23 ιστορίες καθημερινότητας με αναπάντεχο τέλος. Πρωταγωνιστές ένας συνταξιούχος με ένα παράξενο χόμπι που κρύβει στην ψυχή του ένα φοβερό «μυστικό», ένας άντρας που βιώνει το άγχος της απόλυτης μοναξιάς στις γιορτές και γίνεται ο μοναδικός «άσος της νύχτας», μια όμορφη οικιακή βοηθός από την ανατολική Ευρώπη που θεωρεί ότι έχει ξεπέσει κοινωνικά στη χώρα που τώρα εργάζεται, ένας πρόσφυγας, δυνάμει παλαιστής, χαραμίζεται σ’ ένα επάγγελμα που δεν του αξίζει, ένας νέος οικογενειάρχης που νιώθει ενοχές για τα δεινά που υποφέρουν οι συνάνθρωποί του. Αυτοί και πολλοί άλλοι, παρόλο που βιώνουν συχνά οδυνηρές καταστάσεις από τις συγκυρίες μιας δύσκολης πραγματικότητας, προσπαθούν να διατηρήσουν εν ενεργεία μέσα τους έναν θερμό πυρήνα ονείρου, αντίστασης και καλοσύνης. (Μάρτιος)

 

  • Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Βασίλης Αλεξάκης γράφει αυτή τη φορά πρώτα στα ελληνικά ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα με τίτλο Η τελευταία λέξη, ένα παιχνίδι με τον θάνατο ανάμεσα σ’ έναν συγγραφέα που θέλει να δώσει τέλος στη ζωή του και έναν φίλο του –που δεν είναι άλλος από τον ίδιο του τον εαυτό, το alter ego του δηλαδή–, ο οποίος προθυμοποιείται να τον βοηθήσει βρίσκοντάς του το κατάλληλο δηλητήριο, το κατάλληλο δέντρο ή το ιδανικό κενό. Μπαινοβγαίνοντας σε διάφορα νοσοκομεία της Γαλλίας ο πρωταγωνιστής συγγραφέας δεν είναι πια σε θέση να γράψει ούτε λέξη. Τι άλλο μπορεί να κάνει ένας συγγραφέας που δεν έχει πια στη διάθεσή του ούτε μια λέξη, παρά να αποσυρθεί; Ελπίζει ωστόσο να βρει την τελευταία λέξη.

Παρόλο που πρόκειται για μια σκοτεινή ιστορία, το βιβλίο διαβάζεται με κέφι. Το διαπερνά η ίδια χαρά και η ίδια αγάπη για τη ζωή που αισθάνονται τα πουλιά όταν ξυπνούν. Γιατί ξεχνούν μέσα στη νύχτα ότι είναι σε θέση να πετούν και το ανακαλύπτουν ξανά κάθε πρωί. (Μάιος)

 

  • Μια συλλογή διηγημάτων αγαπημένων συγγραφέων με τον εύγλωττο τίτλο Ο πρώτος σταθμός σε συνεργασία με τον Αθήνα 9.84, τον κλασικό πια ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης. Με αφορμή τα 30 χρόνια παρουσίας του στα ερτζιανά, 30 συγγραφείς, καταξιωμένοι αλλά και νεότεροι, γράφουν μια ιστορία με κεντρικό θέμα τον αριθμό 984. Μεταξύ άλλων, συμμετέχουν οι: Χρήστος Αγγελάκος, Κώστας Ακρίβος, Ευτυχία Γιαννάκη, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Λένα Διβάνη, Μάνος Ελευθερίου, Ισμήνη Καπάνταη, Ηλίας Μαγκλίνης, Έλενα Μαρούτσου, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Μαρία Ξυλούρη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κάλλια Παπαδάκη, Χίλντα Παπαδημητρίου, Μάιρα Παπαθανασοπούλου, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Βασιλική Πέτσα, Χριστίνα Πουλίδου, Μαριαλένα Σπυροπούλου, Κατερίνα Σχινά, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Βάσια Τζανακάρη. (Μάιος)

 

Αστυνομικό

  • Στα χνάρια της Αγκάθα Κρίστι η Χρύσα Σπυροπούλου συνθέτει μια απολαυστική αστυνομική ιστορία με φόντο τη Βόρεια Ελλάδα που τιτλοφορείται Ταραγμένα νερά. Η Σάρα, συγγραφέας και σεναριογράφος, κάνει διακοπές μαζί με τον φίλο της σ’ ένα ξενοδοχείο, στην όχθη της λίμνης Δοϊράνη. Ώσπου χάνονται τα ίχνη της όταν πηγαίνει να κολυμπήσει στα ανοιχτά. Ο αστυνόμος Ηλιού και η βοηθός του, η υπαστυνόμος Γεωργίου, που βρίσκονται εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη για λόγους υπηρεσιακούς, αναλαμβάνουν την υπόθεση. Διερευνούν αν πρόκειται για ηθελημένη εξαφάνιση, για ατύχημα ή για εγκληματική ενέργεια. Οι δύο θάνατοι που ακολουθούν περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. (Απρίλιος)

 

  • Σε έναν Σκοτεινό λαβύρινθο βυθίζονται οι πρωταγωνιστές του Γρηγόρη Αζαριάδη, από τις σημαντικότερες πένες της νεοελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Ένα σκοτεινό νουάρ με φόντο τον απειλητικό υπόκοσμο της νύχτας και τα κυκλώματα των πληρωμένων δολοφόνων. Μια τρομακτικά βίαιη δολοφονία λαμβάνει χώρα σ’ ένα απομονωμένο αγρόκτημα έξω από τον Μαραθώνα. Πέντε μέλη μιας συνηθισμένης οικογένειας βρίσκονται νεκρά στην αυλή του αγροκτήματος. Και γύρω αίμα… Πολύ αίμα. Το μοτίβο των φόνων παραπέμπει σε επαγγελματίες που εκτελούν ένα συμβόλαιο θανάτου. Την υπόθεση αναλαμβάνει η ομάδα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής, με επικεφαλής την αστυνόμο Τρύπη που ξεκινά ένα απεγνωσμένο κυνηγητό με στόχο να εντοπίσει πρώτη τους εκτελεστές και τον εντολέα της άγριας δολοφονίας. (Μάιος)

 

Μελέτες – Μαρτυρίες – Αφηγήσεις – Συζητήσεις – Λευκώματα

Η νέα σειρά σύγχρονης και νεότερης Ιστορίας με υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ευρωπαϊκής και Βαλκανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Στράτο Ν. Δορδανά φιλοδοξεί να αναδείξει νέα ερευνητικά ζητούμενα και ταυτόχρονα να αναστοχαστεί το παρελθόν μέσα από καιντόμες προσεγγίσεις. Τα δύο πρώτα βιβλία που θα κυκλοφορήσουν την 1η Φεβρουαρίου είναι:

 

  • Το βιβλίο του ιστορικού Γαβρίλη Λαμπάτου με τίτλο ΚΚΕ και εξουσία (1940-1944) μια τεκμηριωμένη μελέτη που παρουσιάζει την κατοχική Ελλάδα, εμπλουτίζοντας τον επιστημονικό διάλογο και την ιστορική έρευνα και διερευνώντας τη σχέση του ΚΚΕ με την εξουσία σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που συνεχίζει να προκαλεί έντονες συζητήσεις. Μέσα από ανέκδοτες προσωπικές μαρτυρίες και αρχειακές πηγές, το βιβλίο διερευνά το πώς κατόρθωσε το ΚΚΕ να ανασυγκροτηθεί και ως το 1944 να καταστεί κόμμα εξουσίας – και το τίμημα που απαίτησε σε πολλές περιπτώσεις. Εξετάζονται οι δομές εξουσίας των κομμουνιστών στην ορεινή Ελλάδα και η πολιτική του κόμματος, τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στις επιμέρους περιφέρειες της χώρας. Παρουσιάζεται επίσης η πολιτική διαδρομή ελλήνων κομμουνιστών από την ίδρυση του κόμματος ως τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Μια μελέτη πολιτικής ιστορίας σε μια εποχή τεκτονικών κοινωνικών ανακατατάξεων, μέσα από τις άγνωστες και ορισμένες φορές σκοτεινές πλευρές της Εθνικής Αντίστασης. Συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό.

 

  • Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης προσφέρει με τα Παιδιά του Οδυσσέα: Έλληνες πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική (1941-1946) μια εμπεριστατωμένη μελέτη που παρακολουθεί και αναπλάθει το δραματικό οδοιπορικό των ελλήνων προσφύγων στην Κύπρο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι οποίοι επαναπατρίσθηκαν με ενέργειες της Ούνρα αμέσως μετά τη συντριβή των δυνάμεων του Άξονα. Αξιοποιεί πλήθος από αρχειακές αλλά και προφορικές μαρτυρίες προκειμένου να περιγράψει την ελληνική εκδοχή ενός ανθρωπιστικού δράματος, μιας γενικότερης ευρωπαϊκής εμπειρίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία έχει αποτυπωθεί στην ιστοριογραφία σε παγκόσμιο επίπεδο ως το «ζήτημα των εκτοπισμένων ατόμων». Μια συγκλονιστική ματιά στον καθρέφτη του παρελθόντος, ένα μοναδικό χρονικό για το χτες που αφορά και το σήμερα.

 

  • Η Δημοκρατία στη Μεταπολίτευση αποτελεί την καταγραφή μια συζήτησης μεταξύ του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σταύρου Τσακυράκη και του συγγραφέα Απόστολου Δοξιάδη, όταν ο πρώτος βρέθηκε καλεσμένος από τον Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η συζήτηση αφορά την έννοια της δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια -από τη μετεμφυλιακή Ελλάδα, τη δικτατορία, τη μεταπολίτευση μέχρι και τη σημερινή κρίση- και στρέφεται σε ζητήματα που μονίμως μας απασχολούν και μας προβληματίζουν, όπως η δικαστική εξουσία, η έννοια του κράτους, τα ελληνικά πανεπιστήμια, η δικτατορία και η αντίσταση σ’ αυτήν, τα δεινά της δημόσιας διοίκησης. Οι δύο σχολιαστές συνομιλούν σαν δύο έλληνες πολίτες που προσπαθούν να ερμηνεύσουν όλα αυτά που μας συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια. Ένα βιβλίο προβληματισμού από δύο ανθρώπους που ενδιαφέρονται ενεργά για τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της χώρας μας. (Μάρτιος)

 

  • Ο Σωτήρης Ριζάς στο Κωνσταντίνος Καραμανλής: Η Ελλάδα από τον Εμφύλιο στη Μεταπολίτευση ακολουθεί και αναλύει την πολιτική πορεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενός ανθρώπου που επηρέασε την πορεία της νεότερης ελληνικής ιστορίας, από το 1955 ως το 1995, από την ενεργό διακυβέρνηση ως την Προεδρία της Δημοκρατίας. Χωρίς να καταφεύγει σε εγκωμιαστικές προσεγγίσεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις, το βιβλίο αποτελεί μια ψύχραιμη, εμπεριστατωμένη και κατατοπιστική αποτίμηση του έργου, των ιδεών και της πολιτικής κληρονομιάς ενός σημαντικού ηγέτη. (Μάρτιος)

 

  • Η συνάντηση του δημοσιογράφου Γιάννη Μπασκόζου και του Νάνου Βαλαωρίτη δεν μπορεί παρά να είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Το Αναμνήσεις από την Κοσμόπολη είναι μια περιήγηση στις πρωτοπορίες του 20ού αιώνα με αυτόπτη μάρτυρα τον ποιητή. Από την παρέα του Λουμίδη με τον Εμπειρίκο, τον Σεφέρη και τον Γκάτσο, στο Λονδίνο του Ώντεν και του Έλιοτ και από εκεί στις παρέες του Μπρετόν και μετά στο Σικάγο του Φερλινγκέτι, του Κόρσο και των άλλων beat ποιητών, ο έλληνας μοντερνιστής Νάνος Βαλαωρίτης αναθυμάται πρόσωπα, διαμάχες και πάνω από όλα ποιητικές καταστάσεις. Στο βιβλίο περιλαμβάνεται φωτογραφικό υλικό. (Μάιος)

 

  • Το Περπατώντας στην Αθήνα του γνωστού δημοσιογράφου και αθηναιογράφου Νίκου Βατόπουλου αποτελείται από μικρές ιστορίες περιδιάβασης συνοδευμένες από πλούσιο φωτογραφικό υλικό εν είδει ξενάγησης από κάποιον που γνωρίζει καλά τι συνέβη σε κάθε γειτονιά και ποια είναι η αρχιτεκτονική ιστορία της πόλης που αλλάζει. (Απρίλιος)

 

  • Μέσα από το πλούσιο υλικό (σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό, κείμενα περιηγητών και επισκεπτών, ποιήματα, τραγούδια, μαντινάδες, πληροφορίες για τα ήθη, τα έθιμα, τις προλήψεις, τη χλωρίδα, την πανίδα, τη μυθολογία, τα αρχαιολογικά ευρήματα και την ιστορία της Κρήτης, κείμενα που αφορούν πρόσωπα από την Κρήτη που έμειναν στην ιστορία, ακόμα και συνταγές κ.ά.) που συνέλεξε ο Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου στο «Όταν συλλογιέμαι την Κρήτη…»: Η ιστορία – Ο πολιτισμός – Οι άνθρωποι αποτυπώνονται ανάγλυφα η ζωή και οι δραστηριότητες των κατοίκων του νησιού. (Μάρτιος)

 

 

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Λογοτεχνία

  • 4 3 2 1 (μτφρ. Μαρία Ξυλούρη) τιτλοφορείται το μεγαλόπνοο μυθιστόρημα του αμερικανού Paul Auster για το δικαίωμα στην ύπαρξη και τις ατελείωτες πιθανότητές της, για την αγάπη και την πληρότητα της ζωής, που ήταν υποψήφιο στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Man Booker 2017. Ένας από τους σημαντικότερους στιλίστες της αμερικάνικης λογοτεχνίας παραδίδει ένα βιβλίο για το πώς γράφεται ένα βιβλίο. Ένας στοχασμός για τον ρόλο της μοίρας και των συμπτώσεων στη ζωή. Στο πολυσέλιδο αυτό μυθιστόρημα που θεωρείται το magnum opus του Auster περιλαμβάνονται όλα όσα τον απασχολούν ως συγγραφέα και ως άνθρωπο. Ο ήρωάς του, ο Άρτσιμπαλντ Ισαάκ Φέργκιουσον, παρουσιάζεται σε πολλαπλές εκδοχές, και καθεμία διατρέχει το κατακερματισμένο πεδίο της Αμερικής των μέσων του 20ού αιώνα. Ένας άνθρωπος σε τέσσερις διαφορετικές ζωές που άλλοτε αντιφάσκουν κι άλλοτε συμπληρώνουν η μία την άλλη. Το μεγάλο αμερικανικό μυθιστόρημα ενός δαιμονισμένα ταλαντούχου συγγραφέα που προκαλεί με κάθε του νέο έργο σίγουρα αποτελεί σημαντικό λογοτεχνικό γεγονός της χρονιάς. (Μάρτιος)

Ο Paul Auster διαβάζει αποσπάσματα από το μυθιστόρημά του:

Περισσότερα για τον συγγραφέα και τo βιβλίο (συνεντεύξεις, κριτικές, βίντεο) θα βρείτε στο προσωπικό του site http://paul-auster.com/ και στη σελίδα του στο facebook: https://www.facebook.com/auster.paul/

 

  • Ο Julian Barnes, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους βρετανούς συγγραφείς με διεθνή αναγνώριση που έχει τιμηθεί με το βραβείο Booker το 2011 για το μυθιστόρημά του Ένα κάποιο τέλος το οποίο απολαύσαμε πέρσι και στη μεγάλη οθόνη, επανέρχεται με ένα βαθύ και βαθιά θλιμμένο μυθιστόρημα για την αγάπη, επιβεβαιώνοντας πως δεν θεωρείται άδικα ένας από τους πιο σπουδαίους χαρτογράφους της καρδιάς και των καπρίτσιων της. Τίτλος του νέου βιβλίου που αναμένεται να κυκλοφορήσει στη Μ. Βρετανία την 1η Φεβρουαρίου είναι Η μοναδική ιστορία (The only story), ενώ λίγες μέρες αργότερα θα ακολουθήσει και η ελληνική έκδοση σε μετάφραση της Κατερίνας Σχινά. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 σε κάποιο συντηρητικό προάστιο του Λονδίνου ο δεκαεννιάχρονος φοιτητής Πολ γνωρίζει στη λέσχη του τένις τη σαρανταοκτάχρονη Σούζαν, παντρεμένη με δυο μεγάλες κόρες, και γρήγορα γίνονται εραστές. Στο βιβλίο, ο Πολ αναπολεί τις αρχές του έρωτά τους, την απελευθέρωση της Σούζαν από έναν αδιάφορο γάμο, τη συμβίωσή τους και την πολύ αργή διάλυση της σχέσης τους. (Μάρτιος)

Περισσότερα για τον συγγραφέα και τα βιβλία του (συνεντεύξεις, κριτικές, βίντεο) θα βρείτε στο προσωπικό του site http://www.julianbarnes.com/ και στη σελίδα του στο facebook: https://www.facebook.com/Julian-Barnes-307118768275/

 

  • Το Σικάγο (Chicago: Α Novel of Prohibition – μτφρ. Νίκος Α. Μάντης) είναι ένα νουάρ υψηλών λογοτεχνικών αξιώσεων από τον τιμημένο με Πούλιτζερ αμερικανό θεατρικό συγγραφέα και σεναριογράφο David Mamet. Εδώ και δύο δεκαετίες ο σπουδαίος αυτός δημιουργός δεν έχει παρουσιάσει νέο μυθιστόρημα, γεγονός που καθιστά αυτόματα το Σικάγο ενδιαφέρον. Στα συν η εξαιρετική ατμόσφαιρα όπου ζωντανεύει εξαιρετικά η πόλη της δεκαετίας του ’20 την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης, η πλοκή, ο ρυθμός και φυσικά οι ζωντανοί διάλογοι. Το κοφτό, γεμάτο σλανγκ στιλ των διαλόγων του άλλωστε που έχει ονομαστεί «Mamet Speak» έχει δημιουργήσει σχολή.

Ο δημοσιογράφος Μάικ Χοτζ, βετεράνος του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, είναι ερωτευμένος με την Άνι Γουόλς (ιρλανδή, καθολική) και κρατάνε τη σχέση τους κρυφή από τον πατέρα της. Η πόλη γύρω τους πάλλεται, κλαμπ, συμμορίες, παρανομίες. Τη σχετική ηρεμία ταράζουν δύο απανωτές δολοφονίες νονών της νύχτας. Ο Μάικ όμως σύντομα βρίσκεται αντιμέτωπος με το δικό του μαρτύριο. Κάποιος μπαίνει στο σπίτι του και δολοφονεί την Άνι μπροστά στα μάτια του, και εκείνος πιστεύει ότι η αγαπημένη του έχασε τη ζωή της εξαιτίας του… (Απρίλιος)

 

  • Το Χέρια μικρά του ισπανού Andrés Barba (Las manos pequeñas – μτφρ. Βασιλική Κνήτου) είναι ένα σύντομο, εξαιρετικά καλογραμμένο μυθιστόρημα με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και σκοτεινές αποχρώσεις που απέσπασε σπουδαίους επαίνους. Το βιβλίο διαδραματίζεται σε ένα ορφανοτροφείο θηλέων, όπου καταφτάνει η εφτάχρονη Μαρίνα μετά τον θάνατο των γονιών της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η διαφορετικότητα του καινούργιου κοριτσιού αλλάζει τις ισορροπίες στο ίδρυμα. Διαφέρει τόσο πολύ από τα άλλα κορίτσια που γίνεται αυτοστιγμεί παρίας και αντικείμενο θαυμασμού. Καθώς η Μαρίνα παλεύει να βρει τη θέση της, επινοεί ένα παιχνίδι στους κανόνες του οποίου υποβόσκει μια έμμονη βία. Τα βάσανα αγιοποιούν τη μικρή πρωταγωνίστρια, ωστόσο ο ίδιος ο πόνος της, ραμμένος στην ουλή που έχει στα πλευρά της, είναι το δέλεαρ για πολλά περισσότερα.

Ένα βιβλίο λεπτών αποχρώσεων και υπόγειων εντάσεων που θα προβληματίσει τους αναγνώστες για αρκετό καιρό αφού το τελειώσουν. Έχει ήδη μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε αρκετές γλώσσες, πρόσφατα και στα αγγλικά. Τον συγγραφέα του, μια από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές φωνές της γενιάς του, τον συγκρίνουν με τον Κάφκα και τον Μπρούνο Σουλτς, ενώ το 2010 το περιοδικό Granta τον συμπεριέλαβε στη λίστα του με τους καλύτερους νεαρούς ισπανόφωνους συγγραφείς. Ο Barba τιμήθηκε το 2017 με το πολύ σημαντικό Premio Herralde για το μυθιστόρημά του República luminosa, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το 2019. (Φεβρουάριος)

 

  • Το Άλλαξε ταχύτητα (Spejl, skulder, blink – αγγλικός τίτλος Mirror, Shoulder, Signal – μτφρ. από τα δανέζικα Λύο Καλοβρυνάς) από τη σημαντικότερη σύγχρονη δανέζα συγγραφέα Dorthe Nors, υποψήφια για το βραβείο Man Booker International, είναι ένα παράξενο, ξεκαρδιστικό και συγκινητικό μυθιστόρημα που ισορροπεί μεταξύ ελπίδας και απελπισίας, αγάπης και σπαραγμού. Πρωταγωνίστρια είναι μια μοναχική σαραντάρα που κερδίζει τα προς το ζην μεταφράζοντας στα δανέζικα βίαια αστυνομικά. Σε αυτό το σημείο της ζωής της αποφασίζει να κάνει μια νέα αρχή ξεκινώντας από το να μάθει οδήγηση. Σε αυτή την απολύτως πρωτότυπη ιστορία για τη φύση της μοναξιάς, η αιχμηρή γλώσσα και το σκοτεινό χιούμορ της συγγραφέα συνδυάζεται με ένα υπαρξιακό βάθος που κάνει τον αναγνώστη να γελά και να ζαρώνει ταυτόχρονα. Εντέλει, πρόκειται για μια ιστορία για τη λαχτάρα. Τη λαχτάρα να νιώσεις πως έχεις έναν σκοπό. (Μάιος)

Περισσότερα για τη συγγραφέα και τo βιβλίο (συνεντεύξεις, κριτικές, βίντεο) θα βρείτε στο προσωπικό της site http://www.dorthenors.dk/ και στη σελίδα της στο facebook: https://www.facebook.com/dorthe.nors

 

Στη σειρά Hogarth Shakespeare Project όπου καταξιωμένοι συγγραφείς εμπνέονται από τα έργα του βρετανού συγγραφέα και δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες θα διαβάσουμε:

 

  • Την τραγωδία του Οθέλλου που μεταφέρεται σε μια σχολική αυλή στα προάστια της Ουάσινγκτον της δεκαετίας του 1970 από την πένα της αγαπημένης αμερικανίδας συγγραφέα Tracy Chevalier που έχει τίτλο Καινούργιο αγόρι (New Boy – μτφρ. Νίκος Παναγιωτόπουλος). Ο εντεκάχρονος Οσέι Κοκότε, γιος διπλωμάτη, φτάνει στο καινούργιο του σχολείο (το τέταρτο που αλλάζει μέσα σε έξι χρόνια) και χρειάζεται οπωσδήποτε έναν σύμμαχο για να επιβιώσει. Η τύχη τού χαμογελά και συνδέεται με το πιο δημοφιλές κορίτσι του σχολείου. Όμως ένας συμμαθητής του δεν αντέχει αυτή τη φιλία, οπότε αποφασίζει να καταστρέψει τη σχέση αυτού του μαύρου αγοριού με το χρυσαφένιο κορίτσι. Στο τέλος αυτής της μέρας το σχολείο και τα βασικά πρόσωπα που κινούνται σʼ αυτό, οι δάσκαλοι και οι μαθητές, δεν θα είναι ποτέ πια οι ίδιοι. (Απρίλιος)

Παρακολουθήστε ΕΔΩ και ΕΔΩ τη συγγραφέα να εξηγεί πώς προέκυψε το βιβλίο.

Περισσότερα για τη συγγραφέα (συνεντεύξεις, κριτικές, βίντεο θα βρείτε στο προσωπικό της site http://www.tchevalier.com .

 

  • Το τούνελ (El túnel – μτφρ. Κλαίτη Σωτηριάδου), που κυκλοφόρησε το 1948, είναι το πρώτο μυθιστόρημα του βραβευμένου Ερνέστο Σάμπατο (Ernesto Sabato, 1911-2011), του μεγαλύτερου ίσως σύγχρονου συγγραφέα της Αργεντινής και μεταξύ των σημαντικότερων της Λατινικής Αμερικής. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τον έκανε να χάσει την πίστη του στην επιστήμη -ήταν φυσικός- και να στραφεί στο γράψιμο. Μαέστρος της γλώσσας, αλλά και βαθύς γνώστης της ψυχολογίας και της ψυχανάλυσης, σε αυτό το βιβλίο αφηγείται μια καταστροφική ιστορία έρωτα, πάθους και ζήλιας που καταλήγει στο έγκλημα. Σε μια ομαδική έκθεση έργων ζωγραφικής, μια νέα κοπέλα στέκεται μπροστά στο μοναδικό έργο του ζωγράφου Καστέλ, το παρατηρεί και στη συνέχεια τρέπεται σε φυγή. Ο ζωγράφος εντυπωσιάζεται από την κοπέλα και βάζει στόχο να την ξαναβρεί. Στο αριστουργηματικό μυθιστόρημά του η ζήλια κατευθύνει κάθε σκέψη, κάθε πράξη. Όλα παραμορφώνονται ιδωμένα μέσα απ’ τον διαστρεβλωτικό καθρέφτη της. Γραφή σταράτη, δίχως γλυκανάλατες περιγραφές και διακοσμητικούς λυρισμούς, τόσο χαρισματική και δυνατή, που σε γραπώνει από την πρώτη σελίδα. Ένα μυθιστόρημα χωρίς φτιασίδια που θυμίζει το στεγνό και απέριττο ύφος του Μπόρχες από έναν εμπνευσμένο λατινοαμερικάνο συγγραφέα. (Μάρτιος)

 

  • Ένα από τα καλύτερα βιβλία του εμπρηστικού Τσαρλς Μπουκόβσκι (Charles Bukowski, 1920-1994) είναι το Άνθρωπος για όλες τις δουλειές (Factotum – μτφρ. Νίκος Α. Μάντης) στο οποίο περιγράφονται με ενάργεια οι περιπλανήσεις του επίδοξου συγγραφέα Χένρι Τσινάσκι στην Αμερική του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πότης και τζογαδόρος, ο Τσινάσκι ταξιδεύει από πόλη σε πόλη χωρίς να στεριώνει σε καμιά δουλειά. Άθλιες πόρνες, μίζερα δωμάτια, καβγάδες και ποτό. Το βιβλίο έχει μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη με τον Ματ Ντίλον στον πρωταγωνιστικό ρόλο. (Απρίλιος)

Περισσότερα για τον συγγραφέα θα βρείτε στο προσωπικό του site https://bukowski.net/

 

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ συνεχίζουν και εμπλουτίζουν με τέσσερις νέους τίτλους τη σειρά «Μεγάλες αφηγήσεις» που επιμελείται ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης και περιλαμβάνει αριστουργήματα της παγκόσμιας κλασικής λογοτεχνίας. Μια σειρά που φιλοδοξεί να καλύψει ορισμένα κενά στην ελληνική βιβλιαγορά, αλλά κυρίως να οικοδομήσει μια συστηματική σχέση του νεοέλληνα αναγνώστη με ό,τι θεωρείται σημαντικό και αξεπέραστο στην τέχνη της αφήγησης.

 

  • Η ωραία της ημέρας (Belle de jour – μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το κλασικό έργο ερωτικής λογοτεχνίας με την υπογραφή του Ζοζέφ Κεσέλ (Joseph Kessel, 1898-1979), ενός από τους σημαντικότερους γάλλους συγγραφείς. Πρωτοεκδόθηκε το 1928, αλλά δεν κυκλοφόρησε στα αγγλικά παρά μόλις το 1960, εξαιτίας των σαδομαζοχιστικών υπαινιγμών του. Έως σήμερα παραμένει ένα κείμενο ζωντανό και αμφιλεγόμενο, μια αλληγορία για την καταστροφική δύναμη της σεξουαλικότητας, ηδονική σπουδή πάνω στη γυναικεία σεξουαλικότητα και οξυδερκής διερεύνηση της απόστασης που χωρίζει την αγάπη της καρδιάς από τις απαιτήσεις των αισθήσεων και της σάρκας. Η ηρωίδα του μυθιστορήματος, μια όμορφη παντρεμένη κυρία που αγαπά βαθιά τον σύζυγό της, αλλά δεν ικανοποιείται από τη σεξουαλική επαφή μαζί του, οδηγείται σε έναν οίκο ανοχής όπου θα εργαστεί με το ψευδώνυμο «Η ωραία της ημέρας». Φοβίες, ερωτισμός, χιούμορ, μυστήριο, έγκλημα συνθέτουν ένα απολαυστικό ανάγνωσμα. Το μυθιστόρημα αποτέλεσε τη βάση για την ομώνυμη ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ με πρωταγωνίστρια τη νεαρή τότε Κατρίν Ντενέβ. Την έκδοση προλογίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ν. Μπασκόζος. (Μάρτιος)

 

  • Το βαμμένο πέπλο (The painted veil – μτφρ. Τρισεύγενη Παπαϊωάννου) του βρετανού Γ. Σόμερσετ Μομ (W. Somerset Maugham, 1874-1965) με θέμα την πνευματική αφύπνιση μιας γυναίκας προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών όταν πρωτοκυκλοφόρησε στα μέσα της δεκαετίας του ’20. Η Κίτι Φέιν είναι η ωραία αλλά επιπόλαιη σύζυγος του Γουόλτερ, μικροβιολόγου διορισμένου στο Χονγκ Κονγκ. Ανικανοποίητη από τον γάμο της, αρχίζει μια εξωσυζυγική περιπέτεια με τον Τσαρλς Τάουνσεντ, έναν άντρα που βρίσκει γοητευτικό, ελκυστικό και συναρπαστικό. Όταν όμως ο Γουόλτερ ανακαλύπτει την απιστία της, την εκδικείται με έναν περίεργο και φρικτό τρόπο: την υποχρεώνει να τον συνοδεύσει σε μια απομακρυσμένη περιοχή στο εσωτερικό της Κίνας, η οποία μαστίζεται από επιδημία χολέρας. Μέχρι σήμερα το βιβλίο έχει μεταφερθεί τρεις φορές στον κινηματογράφο με πιο πρόσφατη διασκευή αυτή του 2006 με πρωταγωνιστές τη Ναόμι Γουότς και τον Έντουαρντ Νόρτον. Την έκδοση προλογίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης. (Μάρτιος)

 

  • Η γεροντοκόρη (La vieille fille – μτφρ. Τζένη Κωνσταντίνου) αποτελεί μια συναρπαστική μελέτη ηθών της κλειστής επαρχιακής κοινωνίας της γαλλικής πόλης Αλενσόν και των ανθρώπων της. Μια εξαίρετη ψυχογραφία, στην οποία ο γάλλος συγγραφέας Ονορέ ντε Μπαλζάκ (Honoré de Balzac, 1799-1850), ένας από τους θεμελιωτές του ρεαλιστικού μυθιστορήματος, με ύφος γλαφυρό και ταυτόχρονα ειρωνικό, δίνει την εικόνα της γαλλικής επαρχίας στις αρχές της Βιομηχανικής Επανάστασης, μέσα από την ιστορία της δεσποινίδας Κορμόν και των επίδοξων μνηστήρων της. Η υπόθεση εξελίσσεται από κωμωδία σταδιακά σε δράμα και, πίσω από την πλήξη της επαρχίας, την ασήμαντη πραγματικότητα, τις μονομαχίες της προίκας και της κρεβατοκάμαρας, προβάλλει μια ιστορική ιδεολογική μάχη ανάμεσα στον μοναρχισμό (του οποίου ήταν υπέρμαχος ο συγγραφέας) και τον φιλελευθερισμό, ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο, αλλά και μια βαθιά συγκινητική ιστορία για την ανθρώπινη μοναξιά και την ωμότητα του κόσμου. Γραμμένο το 1836, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά κατά την προσφιλή συνήθεια της εποχής σε συνέχειες (από τις 23 Οκτωβρίου ως τις 24 Νοεμβρίου του 1836) στην εφημερίδα La Presse. (Μάιος)

 

  • Ο νομπελίστας ιταλός συγγραφέας Λουίτζι Πιραντέλο (Luigi Pirandello, 1867-1936), ένας από τους πιο δηκτικούς και διεισδυτικούς σύγχρονους κλασικούς, στο μυθιστόρημά του Ο μακαρίτης Ματία Πασκάλ (Il fu Mattia Pascal ¬- μτφρ. Δήμητρα Δότση) καταπιάνεται με τη διερεύνηση της ταυτότητας και των μυστηρίων της. Ο κεντρικός ήρωας περνά μια ζωή που μοιάζει με ατέλειωτη αγγαρεία σε μια επαρχιακή πόλη. Τότε σαν από θεϊκή πρόνοια κηρύσσεται νεκρός. Συνειδητοποιεί λοιπόν πως μπορεί να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, να τα καταφέρει καλύτερα αυτή τη φορά· έτσι μετακομίζει σε άλλη πόλη, παίρνει άλλο όνομα και ακολουθεί άλλη πορεία ζωής – μόνο που μέλλεται να ανακαλύψει πως είναι το ίδιο αφόρητη με την παλιά. Αλλά όταν επιστρέφει στον κόσμο που άφησε είναι πια πολύ αργά. Η δουλειά του δεν υπάρχει και η σύζυγός του έχει ξαναπαντρευτεί. Η μόνη του εναλλακτική είναι να ζήσει ως το φάντασμα του ανθρώπου που κάποτε υπήρξε. Ο Ματία Πασκάλ αναδεικνύεται σε έναν διαχρονικό ήρωα που παλεύει ανάμεσα στο εγώ του παρελθόντος και στο εγώ του παρόντος. Γραμμένο το 1904 με τη ζωντάνια και τη θεατρικότητα του σικελού συγγραφέα, το βιβλίο έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο αρκετές φορές με πιο γνωστή διασκευή αυτή στην οποία πρωταγωνιστεί ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι. (Μάιος)

 

Επανεκδόσεις

Έργα σταθμοί της παγκόσμιας κλασικής λογοτεχνίας ανεβαίνουν ξανά στα ράφια:

 

  • Το κύκνειο άσμα της εμβληματικής Virginia Woolf (1882-1941) Ανάμεσα στις πράξεις (Between the Acts – μτφρ. Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου), που η ίδια δεν πρόλαβε να δει τυπωμένο, είναι ένα χαρακτηριστικά αγγλικό μυθιστόρημα το οποίο αναδεικνύει τη δύναμη της Τέχνης και ξεδιπλώνει διεξοδικά τις πτυχές της αγγλικής κουλτούρας και ταυτότητας. (Φεβρουάριος)

 

  • Το δωμάτιο του Τζοβάνι (Giovanni’s Room – μτφρ. Τερέζα Βεκιαρέλλη) του αμερικανού Τζέιμς Μπόλντουιν (James Baldwin, 1924-1987) είναι ένα κλασικό αφήγημα πάθους και θανάτου, το οποίο εκδόθηκε το 1956 και αντικατοπτρίζει την προσωπική πάλη του ίδιου του συγγραφέα με τη σεξουαλική αμφισημία. Παραμένει ένα συγκλονιστικό βιβλίο χάρη στην απλότητα του δραματικού του ιστού και στην ένταση με την οποία εκτυλίσσεται η πλοκή του, αποκαλύπτοντάς μας άγνωστες πτυχές της ανθρώπινης καρδιάς. Ο Μπόλντουιν που βρίσκεται στην επικαιρότητα χάρη στο ντοκιμαντέρ Δεν είμαι ο νέγρος σου (I’m not your negro) το οποίο έκανε αίσθηση και στη χώρα μας στα τέλη του 2017 και ήταν υποψήφιο για Όσκαρ, θεωρείται κορυφαίος συγγραφέας και ουσιαστικός ακτιβιστής της εικόνας και της ζωής των έγχρωμων στην Αμερική. Το Newsweek τον χαρακτήρισε «έναν οργισμένο συγγραφέα η ευφυΐα του οποίου ήταν τόσο προκλητική και η γραφή του τόσο καλαίσθητη, ώστε δεν άργησε να γίνει ο μαύρος συγγραφέας που οι λευκοί φιλελεύθεροι δεν έπαψαν να φοβούνται». (Φεβρουάριος)

 

Αστυνομικό

Ακόμα ένα βιβλίο προστίθεται στη σειρά Hogarth Shakespeare Project:

 

  • Αυτή τη φορά ο ροκ σταρ της αστυνομικής λογοτεχνίας Jo Nesbo καταθέτει τη δική του εκδοχή του σαιξπηρικού Μάκβεθ (Macbeth – μτφρ. Γωγώ Αρβανίτη) και συνθέτει με τον δικό του μοναδικό, εθιστικό τρόπο ένα συγκλονιστικό ψυχολογικό θρίλερ με φόντο μια ζοφερή αποβιομηχανοποιημένη πόλη που σπαράσσεται από τη διαφθορά και το έγκλημα, με εμπόρους ναρκωτικών, ανελέητα φονικά και έναν επιθεωρητή που καλείται να βάλει τάξη γιατί θεωρείται ο καλύτερος μπάτσος της πόλης, αλλά τον στοιχειώνει το παρελθόν του. Για την επιτυχία του θα του δοθούν απλόχερα χρήματα, εξουσία, σεβασμός, γιατί όμως νιώθει πως δεν θα πάρει ό,τι δικαιωματικά του ανήκει παρά μόνο αν σκοτώσει; Για ακόμα μία φορά ο κορυφαίος συγγραφέας αποδεικνύει τις τρομερές ικανότητές του στη δημιουργία σκοτεινής ατμόσφαιρας και αμείωτου σασπένς. (Απρίλιος)

Παρακολουθήστε ΕΔΩ τον συγγραφέα να εξηγεί γιατί διάλεξε από τα έργα του Σαίξπηρ τον Μάκβεθ.

Περισσότερα για τον συγγραφέα θα βρείτε (συνεντεύξεις, κριτικές, βίντεο) στο προσωπικό του site http://jonesbo.com/

 

  • Η βρετανίδα Clare Mackintosh κάνει δυναμική είσοδο στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας με το δυνατό της ντεμπούτο Σ’ άφησα (I let you go – μτφρ. Βάσια Τζανακάρη) που διέγραψε μια εξαιρετικά πετυχημένη πορεία από τη στιγμή που πρωτοεκδόθηκε και την ώθησε να εγκαταλείψει την καριέρα της ως αστυνομικού και να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Το βιβλίο φιγουράριζε στη λίστα των μπεστ σέλερ των Sunday Times και New York Times επί σειρά εβδομάδων, έχει πουλήσει πάνω από 500.000 αντίτυπα, ενώ τα δικαιώματα μετάφρασης έχουν πουληθεί σε περισσότερες από 30 χώρες και η βαθμολογία του στο Goodreads αγγίζει σχεδόν το άριστα. Σε κλάσματα του δευτερολέπτου ο κόσμος της Τζένα Γκρέι βυθίζεται στον εφιάλτη. Η μόνη της ελπίδα να βγει από αυτόν είναι να αφήσει τα πάντα πίσω της και να κάνει μια καινούργια αρχή. Θα εγκατασταθεί σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα στην ακτή της Ουαλίας αλλά οι φόβοι, η θλίψη και οι αναμνήσεις της από εκείνη τη βάναυση νοεμβριάτικη νύχτα που της άλλαξε τη ζωή θα τη στοιχειώνουν. Σιγά σιγά η Τζένα βλέπει πως ίσως το μέλλον της να της επιφυλάσσει κάποιες ευτυχισμένες στιγμές αλλά το παρελθόν της δεν θα αργήσει να αναδυθεί οδηγώντας στη συντριβή…

Ένα ανατριχιαστικό ψυχολογικό θρίλερ γεμάτο ανατροπές, με ασθματικό ρυθμό και ένα σοκαριστικό τέλος. Ο αναγνώστης θα απολαύσει κάθε κομμάτι της ιστορίας: από τα μυστικά και την αγωνία μέχρι τον συναισθηματικό της αντίκτυπο και μετά το πέρας της ανάγνωσης. (Ιανουάριος)

Η ίδια η συγγραφέας περιγράφει πώς εμπνεύστηκε την ιστορία: http://www.metaixmio.gr/el/σ-αφησα-τησ-clare-mackintosh

Περισσότερα για τη συγγραφέα θα βρείτε στον προσωπικό της ιστότοπο https://claremackintosh.com/ , στη σελίδα της στο facebook: https://www.facebook.com/ClareMackWrites και στον λογαριασμό της στο twitter https://twitter.com/claremackint0sh?lang=en

Δείτε το trailer του βιβλίου:

 

  • Ακόμα ένα ενδιαφέρον ντεμπούτο είναι Το θανάσιμο πέρασμα (Pigerne fra Englandsbåden – αγγλικός τίτλος: Fatal crossing – μτφρ. Γρηγόρης Κονδύλης) της δανέζας δημοσιογράφου Lone Theils που την καθιέρωσε ως συγγραφέα, καθώς έγινε μπεστ σέλερ και μεταφράστηκε σε περισσότερες από 15 γλώσσες σε όλο τον κόσμο. Ένα σκανδιναβικό νουάρ τυλιγμένο σε βρετανικό μανδύα. Ένα θρίλερ με ταχύτατο ρυθμό και αριστοτεχνική πλοκή με πρωταγωνίστρια μια δημοσιογράφο που προσπαθεί να εξιχνιάσει τη μυστηριώδη εξαφάνιση δύο νεαρών κοριτσιών. Στην προσπάθειά της αυτή βρίσκεται μπλεγμένη με έναν κατά συρροή δολοφόνο που εκτίει ισόβια κάθειρξη σε μια διαβόητη φυλακή, ενώ η αναζήτηση της αλήθειας για την τύχη των δύο εξαφανισμένων κοριτσιών αποδεικνύεται πολύ πιο επικίνδυνη αποστολή απ’ ό,τι είχε φανταστεί. (Φεβρουάριος)

Περισσότερα για τη συγγραφέα και τo βιβλίο (συνεντεύξεις, κριτικές, βίντεο) θα βρείτε στο προσωπικό της site http://lonetheils.com/international/ και στη σελίδα της στο facebook: https://www.facebook.com/lone.theils

 

  • Η βρετανίδα Ali Land, νοσηλεύτρια επί μια δεκαετία σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας για παιδιά και εφήβους, μετά την επιτυχία του πρώτου βιβλίου της Η καλή και η κακή (Good me Bad me), που ανακηρύχθηκε βιβλίο της χρονιάς σύμφωνα με το Heat, φιλοξενήθηκε στη λίστα των μπεστ σέλερ των Sunday Times και αναμένεται να μεταφραστεί σε περισσότερες από 22 χώρες, αφοσιώθηκε και δικαίως στο γράψιμο. Η μητέρα της Άννι είναι σίριαλ κίλερ και ο μόνος τρόπος να σταματήσει είναι να την καταδώσει στην αστυνομία. Με καινούργιο όνομα −Μίλι− και με καινούργια ανάδοχη οικογένεια, ελπίζει πως θα κάνει μια νέα αρχή. Όμως καθώς πλησιάζει η δίκη της μητέρας της, τα μυστικά της Μίλι δεν την αφήνουν να κλείσει μάτι. Η Ali Land διαχειρίζεται με ιδιαίτερη μαεστρία δύσκολα θέματα, όπως το σχολείο θηλέων όπου ισχύει ο νόμος της ζούγκλας, την ψυχολογική δυσαρμονία μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, αλλά και τον μηχανισμό των εσωτερικά κατεστραμμένων παιδιών. Το ατού του βιβλίου είναι η ίδια η αφηγήτρια που αμφιταλαντεύεται μεταξύ καλοσύνης και κακίας. Ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ με έντονο και υποβλητικό ρυθμό που οι αναγνώστες δεν σταματούν να σκέφτονται και να το συζητούν συστήνοντάς το σε όσους δεν το έχουν διαβάσει. (Μάρτιος)

Περισσότερα για τη συγγραφέα και το βιβλίο θα βρείτε στους λογαριασμούς της στο twitter https://twitter.com/byaliland?lang=en και στο instagram https://www.instagram.com/byaliland/

 

  • Μετά την Αίθουσα VIP και τη Στοκχόλμη ο Jens Lapidus που θεωρείται ο σουηδός Ellroy επανέρχεται με την Πρώτη μούρη (Top Dogg ¬- μτφρ. από τα σουηδικά Γρηγόρης Κονδύλης). Ο συγγραφέας που γράφει για τη ζωή στους δρόμους και αποκαλύπτει τα κρυφά σημεία της σουηδικής κοινωνίας συνθέτει ένα συγκλονιστικό μείγμα νουάρ και παραδοσιακής αστυνομικής ιστορίας που από πολλούς θεωρείται το πιο πετυχημένο βιβλίο του. Επί δεκαετίες, ένα μυστικό δίκτυο του υποκόσμου της Στοκχόλμης εκμεταλλεύεται νεαρές κοπέλες, και όποιος απειλεί να τους ξεσκεπάσει βγαίνει από τη μέση ανελέητα. Οι δύο πρωταγωνιστές -ο κακοποιός Τέντι και η δικηγόρος Έμελι- ξαναπιάνουν την υπόθεση, όμως κάποιος προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους κάνει να σωπάσουν. Η αστυνομία που έχει συστήσει μια ειδική ομάδα για να ανακαλύψει ποιοι εμπλέκονται στο δίκτυο δεν φαίνεται να πλησιάζει τη λύση. Το βιβλίο σκαρφάλωσε στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ και μεταφράζεται σε περισσότερες από 10 γλώσσες. Ο Lapidus ξεχωρίζει ανάμεσα στους ευρωπαίους συγγραφείς θρίλερ και σίγουρα έχει πολλά να μας δώσει στο μέλλον. Το έργο του φτάνει σε βάθος και εκείνο που τον απασχολεί είναι όχι μόνο γιατί οι κακοί άνθρωποι κάνουν κακές πράξεις αλλά και πώς. (Απρίλιος)

Περισσότερα για τον συγγραφέα θα βρείτε στη σελίδα στο facebook: http://www.facebook.com/jenslapidusfans/

 

  • Η πρώτη περιπέτεια του μεσήλικα επιθεωρητή Έτλεντουρ με τίτλο Φορμόλη (Mýrin – μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου) που ενέταξε τον ισλανδό συγγραφέα Arnaldur Indridason στην ντριμ τιμ της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Η σειρά με ήρωα τον επιθεωρητή Έτλεντουρ, η οποία αριθμεί επτά βιβλία, γνωρίζει διεθνή επιτυχία και εκδίδεται σε περισσότερες από 25 χώρες, ενώ έχει μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη. Ο Indridason έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για το έργο του μεταξύ των οποίων το CWA Gold Dagger και δύο φορές το Glass Key, την υψηλότερη διάκριση για τη σκανδιναβική λογοτεχνία. Το 2004 στη δανειστική Βιβλιοθήκη του Ρέικιαβικ οι επτά στους δέκα πιο πολυδιαβασμένοι τίτλοι ήταν μυθιστορήματά του. Ο Indridason ξεχωρίζει χάρη στην εξαιρετικά ρεαλιστική αποτύπωση δραματικών καταστάσεων και σασπένς με ύφος λιτό αλλά γοητευτικό. Αυτό που φαίνεται να τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι να αναδείξει μέσα από τα κείμενά του τον προβληματισμό για την ιστορία της Ισλανδίας, αλλά και για τις μεγάλες αλλαγές που έχει υποστεί η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Η αντιπαράθεση της παλιάς και της νέας Ισλανδίας είναι σταθερό μοτίβο στο έργο του. Οι υποθέσεις που τον παθιάζουν δεν είναι εγκλήματα του σήμερα. Στη Φορμόλη, η δολοφονία ενός άντρα θα οδηγήσει τον μοναχικό επιθεωρητή Έτλεντουρ σε αποκαλύψεις εγκλημάτων που έγιναν 40 χρόνια πριν και σε ανακαλύψεις κάποιων ανησυχητικών μυστικών ακόμα ζοφερότερων από τον φόνο ενός ηλικιωμένου άντρα. Η Φορμόλη είναι ένα σύγχρονο κλασικό αστυνομικό με λιτή γλώσσα και έντονο κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο το οποίο μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο το 2006. Διαβάζοντάς το σχηματίζουμε παράλληλα μια ολοκληρωμένη εικόνα του σκοτεινού υποκόσμου του Ρέικιαβικ. (Μάιος)

 

  • Ο γερμανός Harald Gilbers έλαβε το 2014 για το Germania: Σκοτεινό Βερολίνο (Germania – μτφρ. Βασίλης Τσαλής) το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Friedrich Glauser Preis, ένα από τα σημαντικότερα της αστυνομικής λογοτεχνίας στον γερμανόφωνο χώρο. Πρόκειται για ένα ιστορικό θρίλερ γραμμένο με στιβαρή γλώσσα, το οποίο αποτελεί το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας με πρωταγωνιστή τον εβραίο πρώην επιθεωρητή της δίωξης κοινού εγκλήματος Ρίχαρντ Οπενχάιμερ και με ιστορικό φόντο τον τελευταίο χρόνο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου στο Βερολίνο. Ο πρώην επιθεωρητής, που είναι σε διαθεσιμότητα εξαιτίας των φυλετικών νόμων του Τρίτου Ράιχ, ανακαλείται στην υπηρεσία για να συμβάλει στην εξιχνίαση μιας σειράς φόνων, τα θύματα των οποίων είναι γυναίκες ελαφρών ηθών που σχετίζονται με διαφορετικούς τρόπους με το Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα. Τα θύματα, τα οποία έχουν βασανιστεί και θανατωθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ανευρίσκονται τοποθετημένα τελετουργικά, κοντά σε μνημεία πεσόντων του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Ο Οπενχάιμερ δίνει διμέτωπο αγώνα: από τη μια αγωνίζεται να εξιχνιάσει την υπόθεση, και από την άλλη να σώσει την ίδια του τη ζωή, αφού γνωρίζει ότι μόλις τελειώσει την έρευνα θα είναι στο έλεος των Ες-Ες. Με ωραίες και ζωντανές περιγραφές της καθημερινής ζωής στο Βερολίνο εκείνης της εποχής, με αληθοφανείς χαρακτήρες και με ρυθμό που δεν χαλαρώνει, ο Gilbers κατορθώνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι τέλους. (Μάιος)

Περισσότερα για τον συγγραφέα θα βρείτε στη σελίδα του στο facebook:

https://www.facebook.com/HaraldGilbers.de/

 

  • Το τρίτο βιβλίο της πετυχημένης αστυνομικής σειράς του Tony Parsons με ήρωα τον Μαξ Γουλφ μετά τον Σάκο του φόνου και τον Τιμωρό έχει τίτλο Οι εκτελεστές (The Hanging Club – μτφρ. Ειρήνη Χριστοπούλου). Μια συμμορία αυτόκλητων εκτελεστών αλωνίζει στους δρόμους του Λονδίνου. Οι εκτελέσεις μεταδίδονται λάιβ στο youtube και τα θύματα είναι εγκληματίες που έχουν ξεφύγει από τα χέρια της δικαιοσύνης: ένας παιδόφιλος, ένας οδηγός που παρέσυρε και σκότωσε ένα αγοράκι, ένας ναρκομανής που άφησε σε κώμα έναν βετεράνο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Η κοινή γνώμη παίρνει το μέρος των δολοφόνων, θεωρώντας ότι διορθώνουν τα λάθη και τις παραλείψεις της δικαιοσύνης. Αυτή τη φορά, ο Μαξ Γουλφ κυνηγά μια συμμορία φονιάδων που περνιούνται για ήρωες. Η γρήγορη, συγκλονιστική και στιβαρή γραφή, η ανελέητη πλοκή, το υποδόριο χιούμορ, η λεπτοδουλεμένη πρόζα και οι ζωντανές περιγραφές της πόλης και της ζωής στο σύγχρονο Λονδίνο είναι μερικά από τα στοιχεία που συναντάμε σε όλα τα βιβλία της σειράς του Parsons. (Μάιος)

Για τη σειρά, τον ήρωα και τον συγγραφέα θα διαβάσετε περισσότερα στο επίσημο site της σειράς: dcmaxwolfe.com

Δείτε το επίσημο trailer του βιβλίου:

 

Επανεκδόσεις

  • Δύο κλασικοί τίτλοι της αστυνομικής λογοτεχνίας του αμερικανοκαναδού Ρος Μακντόναλντ (Ross MacDonald, 1915-1983), άξιου επίγονου του Ντάσιελ Χάμετ και του Ρέιμοντ Τσάντλερ επανεκδίδονται τον Ιανουάριο με νέο εξώφυλλο σε μετάφραση Χίλντας Παπαδημητρίου. Με ένα συγγραφικό έργο που φτάνει τα 25 βιβλία, ο Μακντόναλντ εμπλούτισε το αμερικανικό αστυνομικό μυθιστόρημα με ψυχολογικό βάθος και σύνθετα ηθικά διλήμματα, τα οποία οι προκάτοχοί του είχαν απλώς υπαινιχθεί, ενώ προσδιόρισε εκ νέου τον ιδιωτικό ντετέκτιβ: τον έκανε ένα άτομο με ηθικές αρχές που περιπλανιέται στο επικίνδυνο όριο μεταξύ εγκληματικής ενοχής και ανθρώπινης αμαρτίας, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον ήρωά του, τον ντετέκτιβ Λιου Άρτσερ.

o             Ο Κινούμενος στόχος (The moving target), ένα εκρηκτικό αστυνομικό μυθιστόρημα που αναμειγνύει το σεξ, την απληστία και το οικογενειακό μίσος.

o             Στη Γαλάζια φλέβα (Blue Hammer), το κύκνειο άσμα του, προσπαθεί να εντοπίσει έναν δολοφόνο που κάνει τα εγκλήματά του έργα τέχνης.

 

  • Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές (The postman always rings twice – μτφρ. Ιωάννα Καρατζαφέρη), το αριστουργηματικό νουάρ μελόδραμα ερωτικού πάθους του αμερικανού Τζέιμς Μ. Κέιν (James M. Cain, 1892-1977) που αγαπήθηκε τόσο ως βιβλίο αλλά και ως ταινία, αφού μεταφέρθηκε τέσσερις φορές στη μεγάλη οθόνη. Ο περιπλανώμενος Φραν Τσέιμπερς καταλήγει στην Καλιφόρνια και πιάνει δουλειά στο εστιατόριο του Νικ Παπαδάκη. Εκεί γνωρίζει την Κόρα, τη δυσαρεστημένη σύζυγο του ιδιοκτήτη, και ακολουθεί ένα μοιραίο πάθος με ολέθριες συνέπειες. (Ιανουάριος)

 

 

ΒΙΒΛΙΑ ΤΣΕΠΗΣ

Η πολύ επιτυχημένη σειρά βιβλίων τσέπης εμπλουτίζεται τον Ιούνιο με έντεκα νέους τίτλους.

  • Συγκεκριμένα, θα κυκλοφορήσουν: 1. Η διλογία του συγγραφέα-φαινόμενο Jo Nesbo Αίμα στο χιόνι και Περισσότερο αίμα σε ένα βιβλίο, 2. Πρελούδιο θανάτου του σουηδού Arne Dahl, μια ιστορία αγάπης βουτηγμένη στο αίμα, 3. Άγιος ή αμαρτωλός του σκοτσέζου Ian Rankin με πρωταγωνιστή τον δύστροπο επιθεωρητή Τζον Ρέμπους, 4. Έχουνε όλοι κακούς σκοπούς της Χίλντας Παπαδημητρίου, η δεύτερη περιπέτεια του αστυνόμου Χάρη Νικολόπουλου, 5. και 6. Τα κλασικά έργα Πέρα από την Αφρική της Κάρεν Μπλίξεν, Τα λάφυρα του Πόιντον του Χένρι Τζέιμς, 7, 8. και 9. η πετυχημένη τριλογία της Μαίρης Κόντζογλου «Τα Παλιά Ασήμια», μια συναρπαστική ιστορία για αλησμόνητες πατρίδες και αλησμόνητους έρωτες, 10. Κύματα του Βοσπόρου της Μαίρης Μαγουλά, ένα απολαυστικό ιστορικό μυθιστόρημα με φόντο την Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1926-1964, 11. Μη μου λες αντίο της Αναστασίας Καλλιοντζή.

 

ΦΑΝΤΑΣΙΑ

  • Στον οίκο του σκουληκιού (In the House of the Worm – εικονογράφηση: John Picacio – μτφρ. Αλεξάνδρα Λέτσα) μας οδηγεί ο George R. R. Martin, ο δημοφιλέστερος και ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του φανταστικού παγκοσμίως με εκατομμύρια φανατικούς αναγνώστες. Το 2011 συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Time με τα 100 άτομα που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, ενώ το 2012 κέρδισε μεταξύ άλλων το Παγκόσμιο Βραβείο Φαντασίας για το σύνολο του έργου του. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Το συγκεκριμένο βιβλίο ανήκει στο επονομαζόμενο «Σύμπαν των χιλίων κόσμων». Μπορεί οι ιστορίες που το απαρτίζουν να είναι αυτόνομες, ωστόσο μοιράζονται το ίδιο μυθιστορηματικό πλαίσιο, όπου η ανθρωπότητα έχει εξαπλωθεί στον γαλαξία, αποικώντας πολυάριθμους κόσμους και πολεμώντας με εξωγήινες φυλές. Στο ίδιο σύμπαν εντάσσονται Τα Ταξίδια του Ταφ και Το φως που σβήνει που κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. (Απρίλιος)

Περισσότερα για το εκδοτικό φαινόμενο George R. R. Martin και τα βιβλία του θα βρείτε στο προσωπικό του site: www.georgerrmartin.com

 

 

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (NON FICTION)

 

  • Το εμβληματικό έργο του Εντμόντ Αμπού (Edmond About, 1828-1885) για την Ελλάδα του 19ου αιώνα με τίτλο Η Ελλάδα του Όθωνα (La Gréce Contemporaine – μτφρ. Αριστέα Κομνηνέλλη) κυκλοφόρησε το 1855 και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η κοινωνία, η οικονομία, η θρησκεία, η διοίκηση, η πολιτική, τίποτε δεν μένει στο απυρόβλητο από την οξυδερκή ματιά και την καυστική πένα του γάλλου περιηγητή. Για αρκετά χρόνια το έργο του Αμπού θεωρούνταν έως και συκοφαντικό. Πλέον όμως η κριτική αναγνωρίζει το πνεύμα του συγγραφέα: Πρόκειται για τη ματιά ενός φιλέλληνα που δεν μπορεί παρά να εντοπίσει τα αντιφατικά στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας, χωρίς να παραγνωρίζει τα επιτεύγματα αλλά και χωρίς να αγνοεί τα ελαττώματα. Ένα μοναδικό ιστορικό ανάγνωσμα που καταφέρνει να παραμένει επίκαιρο, χάρη στις αναπόφευκτες συγκρίσεις με τη σημερινή εποχή. Περιλαμβάνεται πρόλογος του Τάκη Θεοδωρόπουλου. (Ιανουάριος)

 

  • Για πάνω από µια χιλιετία, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία κυριάρχησε µεταξύ Ανατολής και ∆ύσης και ηγήθηκε της µετάβασης στον σύγχρονο κόσµο. Ο Jonathan Harris, επιφανής ακαδηµαϊκός που ειδικεύεται στο Βυζάντιο, διηγείται στο Βυζάντιο: Ένας άγνωστος κόσμος (The Lost World of Byzantium – μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής) τη συναρπαστική ιστορία της αυτοκρατορίας εστιάζοντας σε ιδιαίτερες ιστορικές φιγούρες, σηµαντικές δυναστείες και µοναδικές τοποθεσίες. Αξιο¬ποιεί πλήθος πηγών και καλύπτει την κοινωνική, πολιτική, στρατιωτική, θρησκευτική και καλλιτεχνική ζωή του Βυζαντίου. Με µεγάλη παραστατικότητα, ο Harris αναδεικνύει έναν πολιτισµό πλούσιο σε αντιθέσεις, που συνδυάζει την Ορθοδοξία µε τον παγανισµό και την κλασική ελληνική παιδεία µε τη ρωµαϊκή ισχύ. Υπό διαρκείς επιθέσεις από πολυάριθµους εχθρούς, το Βυζάντιο επιβίωσε για αιώνες και µάλιστα άνθισε χάρη στην ασυνήθιστη εξωτερική πολιτική του και χάρη στην τέχνη και την αρχιτεκτονική του, που ενστάλαξε στον λαό του µια βαθιά αίσθηση ταυτότητας. Μια σύντομη, περιεκτική και εμπεριστατωμένη ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, από τον Μ. Κωνσταντίνο μέχρι την Άλωση από τους Οθωμανούς. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται πλούσιο εικονογραφικό υλικό, χάρτες, καθώς επίσης και χρονολόγιο και κατάλογος των βυζαντινών αυτοκρατόρων. (Ιανουάριος)

 

  • Στο 1941: Όταν ο πόλεμος εξαπλώθηκε στον κόσμο (1941: Der Angriff auf die ganze Welt – μτφρ. Λένια Μαζαράκη) ο βραβευμένος γερμανός δημοσιογράφος Γιόακιμ Κέπνερ (Joachim Käppner) διερευνά τα αίτια και τα επακόλουθα, και υποδεικνύει τις καθοριστικές αποφάσεις μιας χρονιάς-σημείο καμπής για τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων. Ένα βιβλίο που βασίστηκε σε ενδελεχή έρευνα και προσπαθεί να δώσει απάντηση στο ανατριχιαστικό ερώτημα γιατί η γερμανική ελίτ αλλά και η γερμανική κοινωνία συνέχισαν να υποστηρίζουν την πολιτική του Χίτλερ με δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια του 1941 γινόταν ολοένα και πιο δολοφονική, παράλογη και αυτοκαταστροφική. Ο συγγραφέας έχει βασιστεί σε μαρτυρίες ανθρώπων μεταξύ των οποίων και στην ιστορία της Άλκης Ζέη, όπως τη διηγήθηκε στην Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα. (Φεβρουάριος)

 

  • Οι σύμβουλοι του Στάλιν (On Stalin’s team: The Years of Living Dangerously in Soviet Politics – μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής) της Sheila Fitzpatrick ανατρέπει την καθιερωμένη αντίληψή μας για το σοβιετικό καθεστώς και τον σταλινισμό φωτίζοντας άγνωστες ή υποτιμημένες πλευρές της Ιστορίας. «Ό,τι κι αν ήταν ο Στάλιν, δεν έδρασε μόνος του» υποστηρίζει η αυστραλή συγγραφέας και ιστορικός που αποτελεί αυθεντία στη σοβιετική ιστορία και έχει διακριθεί πολλές φορές για το έργο της. Στο συγκεκριμένο βιβλίο η Fitzpatrick αποκαλύπτει ότι πίσω από τον Στάλιν βρισκόταν μια ομάδα δώδεκα αφοσιωμένων ανθρώπων που αποτελούσαν το στενό του επιτελείο και τον επηρεάζαν πάρα πολύ από τα τέλη του 1920 έως τον θάνατό του, το 1953. Έπειτα από εκτεταμένη έρευνα, η συγγραφέας παρουσιάζει την πρώτη σε βάθος καταγραφή αυτού του κύκλου, περιγράφοντας ζωηρά πώς αυτοί οι αφοσιωμένοι σύντροφοι συνεργάζονταν στενά με τον Στάλιν, τον οποίο φοβούνταν αλλά και θαύμαζαν. Κάθε κεφάλαιο εξετάζει μια διαφορετική πτυχή ή στιγμή της Ιστορίας της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διακυβέρνηση του Στάλιν, αποσκοπώντας στην κατανόηση του πώς η ομάδα των συντρόφων του Στάλιν λειτούργησαν στο παρασκήνιο για να παρθούν οι αποφάσεις τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η ανάλυση επεκτείνεται και στη μετα-Στάλιν εποχή, δείχνοντας πώς η ομάδα αυτή, ακέφαλη πια, λειτούργησε και εφάρμοσε τη σοβιετική πολιτική μέχρι την αναπόφευκτη διάλυσή της και την αλλαγή του καθεστώτος. (Μάρτιος)

Η συγγραφέας μιλά για το βιβλίο:

 

  • Η νέα σειρά «Ιδέες & Πολιτική» που περιλαμβάνει βιβλία που φωτίζουν άγνωστες πτυχές της παγκόσμιας πολιτικής ιστορίας εγκαινιάζεται με το έργο των André Kaspi & Hélène Harter Οι Αμερικανοί Πρόεδροι: Από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον ως τον Μπαράκ Ομπάμα (Les Présidents Américains, de Washington à Obama – μτφρ. Σώτη Τριανταφύλλου). Στο βιβλίο εξηγείται με τρόπο απόλυτα κατανοητό και προσιτό σε όλους η ιστορική διαδικασία μέσα από την οποία το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, που στην αρχή είχε πολύ λιγότερες εξουσίες, έφθασε σήμερα να συγκεντρώνει πολύ μεγάλη ισχύ και να είναι ο καθοριστικός παράγοντας στην ισορροπία των τριών εξουσιών της ισχυρότερης Δημοκρατίας του κόσμου. Μέσα από αυτή την εξιστόρηση, περνάει μπροστά από τον αναγνώστη όλη η ταραχώδης πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, από τους ιδρυτές Πατέρες του έθνους μέχρι τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Οι δύο συγγραφείς έχουν καταθέσει πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα εκτεταμένο έργο (πάνω από 20 ατομικές ή συλλογικές μελέτες) για διάφορες πτυχές της αμερικανικής πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας, και είναι από τους πιο άξιους εκπροσώπους της υψηλών προδιαγραφών γαλλικής ιστοριογραφίας. Το βιβλίο έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα που πραγματεύεται και απευθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τις παγκόσμιες εξελίξεις και την πολιτική ιστορία, ενώ είναι εξαιρετικά επίκαιρο. Περιλαμβάνει πρόλογο του υπευθύνου της σειράς Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλου. (Μάρτιος)

 

 

0