Η 8η Σεπτεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού. Φέτος, η 52η Διεθνής Ημέρα, γιορτάζεται με θέμα “Η ανάπτυξη του αλφαβητισμού και των δεξιοτήτων”. 

Με την ανάγκη εξάλειψης του αναλφαβητισμού, η ιδέα της γιορτής μιας “Διεθνούς Ημέρας Εξάλειψης του Αναλφαβητισμού” συζητήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης των Υπουργών Παιδείας στην Τεχεράνη του Ιράν. Στις 26 Οκτωβρίου 1966 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωσης (UNESCO) συγκεντρώθηκε για το 14ο γενικό συνέδριο και κήρυξε ότι η 8η Σεπτεμβρίου θα γιορτάζεται ως Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης του Αναλφαβητισμού.

Ο ΟΗΕ ορίζει ως αναλφαβητισμό την “αδυναμία να διαβάσει ή να γράψει κανείς μια απλή πρόταση σε οποιαδήποτε γλώσσα”. Η Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης του Αναλφαβητισμού υπογραμμίζει τη σημασία του αναλφαβητισμού σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση.

Η παγκόσμια κοινότητα προωθεί την ημέρα για να υπογραμμίσει την σημασία του αλφαβητισμού για τις υγιείς κοινωνίες, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιδημίες και τις μεταδοτικές ασθένειες όπως ο HIV, η φυματίωση και η ελονοσία.

Σύμφωνα με την UNESCO, περίπου 774 εκατομμύρια ενήλικες δεν διαθέτουν τις ελάχιστες δεξιότητες αλφαβητισμού, δηλαδή γραφή κι ανάγνωση. Ένας στους πέντε ενήλικες εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να γράψει και να διαβάσει και τα δύο τρίτα από αυτούς είναι γυναίκες. Περίπου 75 εκατομμύρια παιδιά είναι εκτός σχολείου και πολλά άλλα παρακολουθούν ακανόνιστα ή εγκαταλείπουν.

Επίπεδα αλφαβητισμού ανά τον κόσμο

 

Σκοπός είναι να μπει στην συνείδηση όλων η σημασία του αλφαβητισμού ως θέμα αξιοπρέπειας και ουσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να προωθούμε με ποικίλους τρόπους την ατζέντα για την πάταξη του αναλφαβητισμού οδηγώντας έτσι την ανθρωπότητα σε πιο βιώσιμες κοινωνίες. 

 

Είναι καλό να έχουμε πάντα στο νου μας τα λόγια του Frederick Douglass, ενός Αφρο-αμερικανού σκλάβου κατά τον 19ο αιώνα, “Μόλις μάθετε να διαβάζετε, θα είστε ελεύθεροι”.

 

 

0