Το θέατρο είναι τέχνη αυθύπαρκτη. Με τη μορφή που το ξέρουμε σήμερα (ή πολύ κοντά σ’ αυτή), έχει ηλικία πάνω από 2.500 χρόνια. Γέννημα  αυτού του τόπου, αποτελούσε μαζί με την ποίηση, την μουσική, το χορό, τη ζωγραφική και την γλυπτική, την εξάδα των καλών τεχνών της (ελληνικής πρωτίστως) αρχαιότητας.

 

Φυσικά με την πάροδο του χρόνου, όλες οι τέχνες εξελίχθηκαν και επίσης κι άλλες μορφές τέχνης να διεκδικούν τον επίζηλο τίτλο της “καλής”, με τον κινηματογράφο ουσιαστικά να τον έχει κατακτήσει ήδη.

Είναι γνωστό ότι με το πέρασμα των αιώνων το θέατρο (όπως και όλες οι τέχνες) δέχθηκε επιρροές από την εξέλιξη της ζωής και της κοινωνίας, επιρροές έχω τη γνώμη που θα συνεχίζονται εσαεί.

Κοινοτοπίες, θα πει κάποιος. Σίγουρα, από πρώτη ματιά. Αλλά ας δούμε λίγο πιο προσεχτικά….

Τελευταία (όχι και τόσο) έχουν βρει “θέση” στη σκηνή  το video και άλλες μορφές τεχνών, που “συγγενεύουν” με το θέατρο. Καμία αντίρρηση όταν γίνονται από γνώστες της θεατρικής τέχνης και ιδίως όταν κρατιέται  αρμόζουσα  λεπτή ισορροπία. Αλλά  άλλο είναι το θέμα μας….

Τον καιρό αυτόν (και του covid 19 βοηθούντος), άρχισε και το internet να ενδιαφέρεται για το θέατρο.

Για να ακριβολογούμε: δεν θα μεταδίδουν μια κινηματογραφημένη παράσταση, αλλά μια απευθείας ζωντανή παράσταση, που μέσω πλατφόρμας θα πληρώνεις και εισιτήριο.

Θεμιτό το τόλμημα. Αλλά να εξηγούμαστε. Δεν θα είναι η ίδια παράσταση που θα δει ο επιτόπιος θεατής. Άλλο η κινηματογραφημένη παράσταση που ο σκηνοθέτης κατευθύνει το μάτι του θεατή και άλλο ένα ψυχρό γενικό πλάνο.

Να μη γίνει λοιπόν; θα με ρωτήσετε! Να γίνει. Να το δοκιμάσουμε. Αλλά εν γνώσει του σκηνοθέτη και των λοιπών συντελεστών (και είναι πολλοί, πιστέψτε με) ώστε να στήσουν κατάλληλα και με την αρμόζουσα αισθητική το έργο. Και… βλέπουμε.

Εξάλλου  το μέλλον κρύβει πάντα εκπλήξεις.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ και ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ.

 

 

1