Ένα σπάνιο είδος ζώου, το οποίο οι επιστήμονες νόμιζαν ότι είχε εξαφανιστεί εδώ και τριάντα χρόνια, κατέγραψαν κάμερες που έχουν εγκατασταθεί σε ένα δάσος στο Βιετνάμ.

 

 

 

Πρόκειται για το chevrotain, ένα ζώο στο μέγεθος κουνελιού, με ασημένια γούνα, το οποίο μοιάζει σαν διασταύρωση από ποντίκι και ελάφι.

 

«Με το που το ανακαλύψαμε προτεραιότητά μας ήταν να μην το χάσουμε ξανά και να κινηθούμε γρήγορα ώστε να καταλάβουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το προστατέψουμε», είπε ο επιστήμονας An Nguyen, επικεφαλής της ομάδας αποστολών στο Global Wildlife Conservation (GWC).

Το chevrotain είναι δίχρωμο. Το κεφάλι, ο λαιμός και τα μπροστινά πόδια είναι κοκκινωπά, ενώ το υπόλοιπο έχει μια γκρι-ασημί απόχρωση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σπάνιο αυτό θηλαστικό, κινδυνεύει τόσο από τα άγρια ζώα, όσο και από τις παγίδες που βάζουν οι κυνηγοί. Παρά το όνομά του, δεν είναι ούτε ποντίκι, ούτε ελάφι, αλλά είναι σίγουρα το μικρότερο οπληφόρο ζώο στον κόσμο.

Σύμφωνα με το GWC, υπάρχουν δέκα γνωστά είδη του ιδιαίτερου αυτού ζώου, κυρίως στην Ασία. Είναι ντροπαλά και μοναχικά, περπατούν στις άκρες των οπλών τους, έχουν δύο μικροσκοπικές κυνόδοντες και ζυγίζουν γύρω στα 4,5 κιλά.

 

 

 

 

16