Λουκουμάδες πασπαλισμένοι με ζάχαρη και άρωμα λεμονιού

Παρασκευάζονται από απαλή ζύμη και τηγανίζονται μέσα σε αρκετό καυτό λάδι που πρέπει να είναι καλής ποιότητας, για να έχουν ωραία γεύση. Έχουν σχήμα σφαιρικό ή κρίκου, περιχύνονται με άφθονο αρωματικό μέλι ή σιρόπι και πασπαλίζονται με κανέλα ή ζάχαρη άχνη, χονδροκομμένη καρυδόψιχα, λιωμένη σοκολάτα ή και διάφορα toppings!
Ροδοψημένοι, τραγανοί και μελωμένοι είναι λαχταριστοί! Λουκουμάδες τους ονομάζουμε και μάλλον πολύ σωστά, διότι στα Αραβικά η λέξη luqma (لقمة ) σημαίνει μπουκιά!

 

 Λουκουμάδες πασπαλισμένοι με ζάχαρη και άρωμα λεμονιού

 

Oι Λουκουμάδες είναι ένα πολύ δημοφιλές γλυκό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και τη Νότια Ασία.

 

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε μία συνταγή εύκολη, γρήγορη και πρωτότυπη! Λουκουμάδες πασπαλισμένοι με ζάχαρη και άρωμα λεμονιού…

 

Υλικά

440 ml γάλα φρέσκο

100 γρ βούτυρο ανάλατο

75 γρ κρυσταλλική ζάχαρη

4 αυγά ( θερμοκρασία δωματίου)

20 γρ μαγιά φρέσκια ( 10 γρ αν είναι ξερή )

600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( κοσκινισμένο)

1 λίτρο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

300 γρ ζάχαρη για το πασπάλισμα

1 λεμόνι μέτριο ( το ξύσμα)

 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα  και το φέρνουμε σε θερμοκρασία περίπου 36°c όπως και ένα ανθρώπινο σώμα , προσθέτουμε το βούτυρο και βγάζουμε από την φωτιά. Ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να γίνει ένα σώμα , στην συνέχεια προσθέτουμε την ζάχαρη ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και τα αυγά , θα φανεί σαν μια πλούσια σούπα.

Ήρθε η ώρα να ενεργοποιήσουμε την μαγιά . Ο σωστός τρόπος είναι να ρίξουμε λίγο από το μείγμα που έχουμε μέσα στην μαγιά να ανακατεύουμε καλά και να ρίξουμε πάλι μέσα στο μείγμα που έχουμε από πριν . Εφόσον έχουμε επιστρέψει την μαγιά στο μείγμα  με το γάλα και ανακατέψει καλά , ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι που έχουμε σε ένα ξεχωριστό μπολ ( μπασίνα) και ανακατεύουμε πολύ καλά. Είναι τέτοια η τεχνική τις συνταγής και η σύσταση της που ανακατεύεται από την αρχή μέχρι το τέλος με τον αυγοδάρτη.

Θα παρατηρήσουμε ότι η σύστασή της είναι σαν βούτυρο και όχι πολύ σκληρή και συμπαγές όπως τις συνηθισμένες συνταγές από ένα βιβλίο .

Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την τοποθετούμε σε ένα ζεστό μέρος  αφήνοντας για 45’ λεπτά  να ενεργοποιηθεί  η μαγιά και να διπλασιαστεί η ζύμη μας .

Όταν περάσουν τα 45’ λεπτά βρίσκουμε την ζύμη μας πλούσια πλέον και ενσωματωμένη. Η σύστασή της πλέον είναι έτοιμη να περάσουμε στο στάδιο του τηγανίσματος .

Η διαδικασία τηγανίσματος είναι απλή και γνωστή . 

Εφόσον έχουμε ανάψει την φριτέζα μας και φτάσει σε θερμοκρασία 170°c πιάνουμε με το χέρι μας ένα μέρος από την ζύμη και την παίζουμε έως ότου μπορεί να κλείσει και εμφανιστεί ένα μικρό μπαλάκι στην κορυφή του δαχτύλου . Είναι τόσο μαλακή που κόβεται με το δάχτυλο και όχι με κουτάλι . Εάν όμως δεν μας βολεύει χρησιμοποιούμε τον τρόπο που ο καθένας βολεύεται.

Τηγανίζουμε για 3-4’ λεπτά έως ότου πάρουν ένα χρυσό καφέ χρώμα.

Η διαδικασία του πασπαλίσματος είναι απλή καθώς βάζουμε το ξύσμα λεμονιού με την ζάχαρη ανακατεμένο. Τοποθετούμε τους λουκουμάδες και ανακατεύουμε .

 Συνταγή για μικρούς και μικρούς μεγάλους .

Καλή απόλαυση!

 

 

1