Ένας κεντρικός δρόμος της Γλυφάδας αλλάζει πρόσωπο και ετοιμάζεται να γίνει σημείο αναφοράς για όλη την πόλη. Πρόκειται για την οδό Λαμπράκη, που βγαίνει κάθετα πάνω στην παραλιακή και θα μετατραπεί σε έναν μεγάλο πεζόδρομο, δίνοντας έτσι ανάσα αλλά και φυσική ομορφιά σε δημότες και επισκέπτες. Μάλιστα, θα βαδίσει πάνω στα πρότυπα ενός ιστορικού πεζόδρομου της Ισπανίας, της περίφημης Las Ramblas της Βαρκελώνης, που επίσης διασχίζει ένα μεγάλο μέρος της πόλης και καταλήγει στο παραλιακό μέτωπο.

 

 

 

«Πήραμε από εκεί την ιδέα. Η Las Ramblas ήταν η έμπνευσή μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου και συνεχίζει:

«Αν δει κανείς από ψηλά τους δύο δρόμους, θα διαπιστώσει ότι μοιάζουν αρκετά, έτσι όπως έχουν πλάτος και πέφτουν κάθετα πάνω στο παραλιακό μέτωπο. Έτσι κάναμε αυτή τη σκέψη και την προχωράμε. Φυσικά, μόνο την ιδέα παίρνουμε από εκεί, ώστε να γίνει η οδός Λαμπράκη ένας πανέμορφος πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, που δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχους δρόμους άλλων παραθαλάσσιων πόλεων της Μεσογείου».

 

 

Αλλάζει το πρόσωπο της Γλυφάδας…

Όπως αναφέρει ο κ. Παπανικολάου, ο εσωτερικός χώρος του δρόμου όπου τώρα σε όλο το μήκος του σταθμεύουν αυτοκίνητα, θα αδειάσει και εκεί θα γίνει ο πεζόδρομος πλάτους εννέα μέτρων, ενώ τα αυτοκίνητα θα μπορούν να σταθμεύουν σε νέες θέσεις περιμετρικά της νησίδας που θα δημιουργηθεί.

 

«Ουσιαστικά βγάζουμε τα αυτοκίνητα από μέσα και τα περνάμε έξω και ο μεσαίος χώρος θα ανακαινιστεί πλήρως. Θα αποκτήσει νέο φωτισμό, σύγχρονα καθιστικά, περισσότερα δέντρα, κυβόλιθους, ποιοτικά υλικά. Θα γίνει ένας πρότυπος και ολοκληρωμένος πεζόδρομος, που θα ξεκινά από την πλατεία Χαρίτων και θα φτάνει μέχρι κάτω την παραλιακή», μας λέει ο δήμαρχος Γλυφάδας.

 

 

Τα έργα θα είχαν ξεκινήσει, όμως υπήρξε μια καθυστέρηση τριών εβδομάδων λόγω της αρχαιολογικής υπηρεσίας

 

 

«Αν δεν έχουμε άλλες καθυστερήσεις, τότε το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο», λέει ο κ. Παπανικολάου, ενώ στην ερώτηση αν υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν μποτιλιαρίσματα σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης, απαντά: «Σε καμία περίπτωση. Η κυκλοφορία των οχημάτων στα δύο άκρα της Λαμπράκη δεν θα σταματήσει. Εμείς διαμορφώνουμε το μεσαίο κομμάτι της, που τώρα λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης. Και το έργο αυτό σίγουρα θα βοηθήσει πολύ και το εμπορικό κομμάτι του δήμου μας, καθώς από τον πεζόδρομο θα ευνοηθούν τα καταστήματα που υπάρχουν εκεί, αλλά και στους γύρω δρόμους».

 

Την περίφημη Las Ramblas τη λατρεύουν οι κάτοικοι της Βαρκελώνης και την περιδιαβαίνουν καθημερινά. Θα αγαπήσουν και οι Γλυφαδιώτες τον δικό τους πεζόδρομο; Ο δήμαρχος Γλυφάδας απαντά:

«Ναι, θα τον αγαπήσει ο κόσμος αυτό τον πεζόδρομο. Έχει πλατάνια, έχει μια αύρα που απλώνεται. Η οδός Λαμπράκη θα γίνει σημείο αναφοράς για όλη την πόλη μας και τους κατοίκους της».

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

 

 

 

3