Τσικνοπέμπτη σήμερα. Μπορεί να μην φάμε σε ταβερνάκι όπως όλες τις προηγούμενες χρονιές, ωστόσο ας μην τα βάψουμε μαύρα. Πάμε να δούμε γιατί η μέρα αυτή γιορτάζεται σήμερα και πώς προέκυψε το έθιμο.

 

Μία διαφορετική Τσικνοπέμπτη θα γιορτάσουν φέτος οι Έλληνες, αφού λόγω της πανδημίας δεν θα φάνε έξω στην γεμάτη ταβέρνα, ούτε θα συνωστιστούν. Τα νέα μέτρα μάλιστα που τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει πλέον και χιλιομετρική απαγόρευση στις αποστάσεις, μας απαγορεύουν να μεταβούμε σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό σπίτι. Ας μην “πέφτουμε” όμως, ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τα μπαλκόνια και τις ταράτσες μας για να ψήσουμε και να τιμήσουμε την “ημέρα του κρέατος”. Πάμε να δούμε γιατί η μέρα αυτή γιορτάζεται σήμερα και πώς προέκυψε το έθιμο του ψησίματος κρέατος.

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης
Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, την Πέμπτη της 2ης εβδομάδας της Αποκριάς, γνωστή και ως Κρεατινή. Εικάζεται ότι το έθιμο προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα», η μυρωδιά δηλαδή του καμένου ψημένου κρέατος και την ημέρα Πέμπτη. Λέγεται, ότι επιλέχτηκε η Πέμπτη ως ημέρα κρεατοφαγίας, καθώς παραδοσιακά οι ημέρες νηστείας των Ελληνορθόδοξων είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή.
Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.