Δήμος Αθηναίων: «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»

«100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή»

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», συμμετέχει στους εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή με εκπαιδευτικές δράσεις, ομιλίες, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών και μια έκθεση ειδικά σχεδιασμένη για μαθητές και εκπαιδευτικούς!

Διαδραστικό «Χρονολόγιο για τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας» 

Οι επετειακές δράσεις ξεκινούν με την παρουσίαση του «Χρονολογίου για τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας» όπου περιγράφονται τα γεγονότα-σταθμοί μιας περιόδου από το 1914 και τους πρώτους διωγμούς ελληνικών πληθυσμών από τη Ανατολική Θράκη, έως και το 1987 και την πληρωμή των χρεών των αστών προσφύγων από το ελληνικό κράτος. Το χρονολόγιο περιλαμβάνει κείμενα με ιστορική πληροφορία, συνοδευόμενη από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Την ιστορική έρευνα πραγματοποίησε ο ιστορικός Γιάννης Γκλαβίνας που επιμελήθηκε και τα κείμενα. Η επιλογή φωτογραφιών έγινε από το αρχείο της ΕΡΤ, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και τη βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κονγκρέσου, και προβάλλονται κατόπιν ευγενικής παραχωρησής τους. Το Χρονολόγιο σχεδιάστηκε και οργανώθηκε ώστε να μείνει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Προγράμματος https://kids4thecity.gr  καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και να είναι προσβάσιμο από μαθητές και εκπαιδευτικούς ή οποιονδήποτε αναζητά σχετικές πηγές.

«Θυμάμαι το ‘22» Έκθεση για το 1922 για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Έκθεση Προφορικών Μαρτυριών στο Βιομηχανικό Μουσείου Φωταερίου. 18 Μαΐου.

 

Τον Μάιο θα παρουσιαστεί μια έκθεση στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, με προφορικές μαρτυρίες προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Επιλεγμένες προφορικές μαρτυρίες θα αναγνωστούν από μαθητές σχολείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» καθώς η έκθεση έχει στόχο να αναδείξει τον συμμετοχικό χαρακτήρα του Προγράμματος. Οι μαθητές με τη δική τους φωνή θα ζωντανέψουν τις ανθρώπινες ιστορίες ενός σημαντικού κεφαλαίου της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας. Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση με το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και υλοποιείται με την ευγενική παραχώρηση υλικού από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Οι ηχογραφημένες προφορικές μαρτυρίες με τη φωνή των παιδιών,  θα παρουσιαστούν σε σειρά podcast (ηχητικών επεισοδίων) και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Ομιλίες & προβολές 

Τέλος, θα οργανωθούν ομιλίες από ιστορικούς στην Τεχνόπολη για μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς και προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών σχετικών με τη Μικρασιατική Καταστροφή.

1