Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνομιλεί  με την πόλη και τους κατοίκους της, αφουγκράζεται τους ήχους της και προτείνει δράσεις, εκδηλώσεις, συζητήσεις και συναντήσεις που ενισχύουν τους δεσμούς μαζί τους.

 

 

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ένα θέατρο ανοιχτό, ζωντανό, δυναμικό!

 

21 ΣΤΑΣΕΙΣ / ΣΤΑΣΗ ΠΡΩΤΗ

ΑΛΛΟΚΟΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ – ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΝΑΤΟ
ΦΟΥΑΓΙΕ

Τετάρτη 20/11, 19:00
Ελεύθερη Είσοδος

 

Οι  21 ΣΤΑΣΕΙΣ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά θα διατρέξουν την περίοδο 2019-2021 διερευνώντας όψεις του νέου ελληνισμού με αφορμή την επέτειο των διακοσίων ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

 

 

Πρώτη στάση τα βιβλία του Νικήτα Σινιόσογλου Αλλόκοτος Ελληνισμός (τέταρτη έκδοση, Κίχλη 2016) και Λεωφόρος ΝΑΤΟ (Κίχλη 2019). Οι κριτικοί λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά και Βαγγέλης Χατζηβασιλείου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής συζητούν με τον συγγραφέα Νικήτα Σινιόσογλου για την έννοια της περιπλάνησης και της εντοπιότητας με αφορμή τα  δύο βιβλία του συγγραφέα.

 

Μάνος Δανέζης : Τα λίγα που θυμάμαι

Ο Μάνος Δανέζης, αστροφυσικός μέλος του Σώματος Ομότιμων Καθηγητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά  για να δώσει τρεις διαλέξεις με γενικό τίτλο, «Τα λίγα που θυμάμαι»  (10.11.2019 – 17.11.2019 -24.11.2019  στο Φουαγιέ στις 18:00 με Ελεύθερη Είσοδο)

Οι τρεις αυτές διαλέξεις αν και αυτοτελείς, αποτελούν έναν ενιαίο θεματικό κύκλο γνώσης . Μέσα σε αυτό τον κύκλο, αν και τα θέματα είναι φαινομενικά ανεξάρτητα, η κάθε μία ομιλία είναι συνέχεια της προηγούμενης και ένα ουσιαστικό βοήθημα κατανόησης της επόμενης. Αυτό σημαίνει ότι αν και ο κάθε ακροατής μπορεί να κατανοήσει ξέχωρα την κάθε διάλεξη, για να έχει μια ολοκληρωμένη άποψη για μια σειρά σύγχρονων επιστημονικών θεμάτων τα οποία ενδιαφέρουν τον σύγχρονο Άνθρωπο θα πρέπει να παρακολουθήσει και τις τρεις.

 

1η διάλεξη:  Κυριακή 10 Νοεμβρίου  – 18:00

«Η Επιστήμη ως βασικός παράγοντας ανάπτυξης ενός Νέου Ουμανιστικού Δυτικού Πολιτισμού» . Στη διάλεξη θα επισημανθεί το γιατί οι βασικές επιστημονικές έννοιες της Φυσικής, η Ύλη, 0 Χρόνος και ο Χώρος, αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται ο Δυτικός Πολιτισμός. Ειδικότερα θα συζητηθεί το πως η ριζική ανατροπή των επιστημονικών γνώσεων πάνω σε αυτές τις έννοιες επιδρούν δραματικά στη συγκρότηση κάποιων θεολογικών και κοινωνικών συστημάτων.

 

2η διάλεξη: Κυριακή 17.11.2019, 18:00

« Ο Ανθρώπινος Βιοϋπολογιστής – Μετατρέποντας τον Κενό Χώρο σε Ύλη και Ενέργεια» Η διάλεξη  θέτει ερωτήματα γύρω από την  αισθητή, και παρεξηγημένη φυσική επιστημονικά οντότητα, ο «Κενός Χώρος»  έχει τη δυνατότητα να μετατρέπεται σε «Ύλη» και «Ενέργεια» και με ποιόν τρόπο συμμετέχει σε αυτόν τον μετασχηματισμό ο ανθρώπινος εγκέφαλος ως ένας περίεργος «Ανθρώπινος Βιοϋπολογιστής»

 

3η διάλεξη: Κυριακή 24.11.2019, 18:00

«4η Βιομηχανική Επανάσταση και Τεχνητή Νοημοσύνη»: θα συζητήσουμε το πώς συνδέθηκε η λειτουργία του εγκεφάλου (πχ μέσω της Νευροφυσιολογίας) με τις λειτουργίες ενός υπολογιστικού συστήματος, γεγονός το οποίο οδήγησε στην αλματώδη ανάπτυξη της «Τεχνητής Νοημοσύνης». Η συζήτηση συνεχίζεται με ενημέρωση για πως οι νέες τεχνολογικές εφαρμογές, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική φυσική, μας εισάγουν στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Τέλος θα συζητηθούν κάποια αρνητικά γεγονότα που πιθανόν να δημιουργηθούν με τις νέες αυτές πολιτισμικές ανακατατάξεις και πρέπει να προετοιμαστούμε για να τα αντιμετωπίσουμε.

 

 

 

 

 

0