Έφτασε και φέτος η ημέρα που θα κάψουμε τον Καρνάβαλο! Τι συμβολίζει όμως αυτή η πράξη;

Το βράδυ της τελευταίας Κυριακής των Αποκριών, της λεγόμενης Τυρινής, είθισται να καίμε τον Βασιλιά Καρνάβαλο. Με το άναμμα της φωτιάς και το κάψιμο του καρνάβαλου ξορκίζονται τα πνεύματα και θεωρείται ότι καίγονται τα πάθη, το μίσος, η κακία και η εχθρότητα ανάμεσα στους ανθρώπους. Το άναμμα της φωτιάς κατά την περίοδο των Αποκριών, όπως υποστηρίζει η Λαογραφία, στηρίζεται στη μαγική δύναμη της φωτιάς και σχετίζεται με τη μετάβαση από τη χειμερινή στην ανοιξιάτικη περίοδο.

Η φωτιά, όπως πίστευαν παλιά, έδιωχνε τα βλαπτικά πνεύματα και γινόταν έτσι ένα είδος κάθαρσης ενόψει της νέας παραγωγικής περιόδου, αφού οι Απόκριες σηματοδοτούν το τέλος του Χειμώνα και την αρχή της Άνοιξης, όπου η φύση αναζωογονείται και ανασταίνεται. Ακόμα και το πήδημα της φωτιάς από τους συγκεντρωμένους είχε συμβολικό χαρακτήρα. Οι αρχαίοι πίστευαν ότι όλα τα κακά και δυσάρεστα, καθώς καίονται, από τη φωτιά, εξαφανίζονται και δίνουν τη θέση τους σε άλλα ευχάριστα γεγονότα.

Ο βασιλιάς Καρνάβαλος, το κάψιμό του και οι συμβολισμοί του µας ακολουθούν βήμα βήμα σε όλη την νεώτερη Ιστορία και μια λαογραφική αναφορά είναι αναπόφευκτη. Τα έθιμα μετασχηματίστηκαν. Συµπεριέλαβαν νέα στοιχεία από κάθε εποχή. Κράτησαν όμως τον πυρήνα και το περιεχόμενό τους. Υπό μια έννοια, οι Απόκριες, ο βασιλιάς Καρνάβαλος και το τελετουργικό του κάψιμο είναι η απόλυτη πράξη αποδόμησης των στερεοτύπων και η πιο πικρή ματιά στον συλλογικό µας βίο.

 

120