Όπως είναι γνωστό όλα τα δικαστήρια της Χώρας που αποτελούν και την κατεξοχήν πηγή εισοδήματος των δικηγόρων, έχουν αναστείλει την λειτουργία τους έως και σήμερα 27 Μαρτίου ενώ αναμένεται η ανωτέρω αναστολή να επεκταθεί μέχρι και τα τέλη Απριλίου.

Και ενώ αρχικά οι δικηγόροι περιλαμβάνονταν στους κωδικούς (ΚΑΔ) των επαγγελματικών κατηγοριών που δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ το οποίο δίδεται μετά το γενικό λουκέτο που έχει μπει στη χώρα εξαιτίας του SARS CoV-2, και η κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει διά στόματος του υπουργού  ‘Αδωνη Γεωργιάδη πως «αφού έκλεισαν τα δικαστήρια, οι δικηγόροι θα πάρουν επίδομα για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου» προχθές ο ίδιος ο υπουργός το “πήρε πίσω” και ζήτησε  θρασύτατα συγγνώμη!

Δηλαδή σε λιγότερο από 48 ώρες ο υπουργός αναίρεσε τις δηλώσεις του αλλά και την εξαγγελία του πρωθυπουργού εξαιρώντας μόνο το δικηγορικό σώμα, δίχως καμία αιτιολογία, από την καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος.  

Ακόμα το φιάσκο της κυβέρνησης συνεχίστηκε και σήμερα όταν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε τη στήριξη των δικηγόρων (γιατρών, μηχανικών και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών) μέσω επιδοτούμενου προγράμματος επιμόρφωσής τους αξίας 600 ευρώ.

Αρκετοί επιφανείς νομικοί έχουν ήδη τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος:

«Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας σε διάγγελμά του δεν άφησε καμία απολύτως αμφιβολία για την ένταξη των δικηγόρων στη λήψη της ενίσχυσης των 800 ευρώ, όταν το ίδιο επανέλαβαν όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί σε δημόσιες δηλώσεις τους, και όταν δημοσιεύεται ο πίνακας των δικαιουμένων κλάδων και επαγγελμάτων και εξαιρείται δικηγορικός κλάδος από την ενίσχυση αυτή, αυτό πως μπορεί να λέγεται; Υποκρισία, εξαπάτηση, κοροϊδία, «άδειασμα» ή περιφρόνηση;  Ό,τι και αν αποτελεί και όπως και αν χαρακτηρίζεται, το βέβαιο, το πρόδηλο και καταφανές είναι ότι άλλα λέει και υπόσχεται ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του και άλλα τελικά υλοποιούν και εφαρμόζουν. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό χαρακτηρίζεται ασυνέπεια και στην χειρότερη εν ψυχρώ κοροϊδία και εξαπάτηση. Αλήθεια όμως δικαιούνται και για ποιο λόγο την ενίσχυση αυτή των 800 ευρώ οι δικηγόροι;»,  δήλωσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας.

 

Να αναφέρουμε πως η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συνεδρίασε την 25 Μαρτίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημήτρη Βερβεσού αλλά και επιφανείς Νομικοί της Χώρας έχουν στείλει επιστολές διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση χωρίς κάποια απάντηση.   

 

2