Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα στον κόσμο είναι η, κατά καιρούς, εμφάνιση των φακοειδών σύννεφων. Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει κάποιες φορές πυκνά και συμπαγή σύννεφα στον ουρανό που μοιάζουν με γιγαντιαίους ιπτάμενους δίσκους. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «lenticularis altocumulus» δηλαδή «φακοειδές σύννεφο». Τι είναι όμως στην πραγματικότητα αυτού του είδους τα σύννεφα;        

Τα Φακοειδή σύννεφα συχνά συγχέονται με UFO ή εξωγήινη δραστηριότητα! Έχουν ένα ομαλό σχήμα, εντελώς αντίθετο με τα περισσότερα σύννεφα, και ο τρόπος με τον οποίο φαίνεται να αιωρούνται τους προσθέτει μυστήριο. Πρόκειται για στατικό νέφος σε σχήμα φακού που σχηματίζεται συνήθως σε μεγάλο ύψος και συνήθως είναι ευθυγραμμισμένο κάθετα στην κατεύθυνση του ανέμου. Ανάλογα με το ύψος του χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες, σε φακοειδείς στάσιμους υψισωρείτες (ACSL), σε φακοειδείς στάσιμους στρωματοσωρείτες (SCSL) και φακοειδείς στάσιμους θύσανους (CCSL).

Πώς δημιουργούνται;

Όταν ένας σταθερός υγρός αέρας περάσει πάνω από ένα βουνό ή μια οροσειρά μπορεί να δημιουργηθούν από μια σειρά από στάσιμα κύματα, κατωφερή αέρα. Εάν η θερμοκρασία στην κορυφή των κυμάτων πέσει κοντά ή κάτω από την θερμοκρασία δρόσου (το σημείο εκείνο της θερμοκρασίας που όταν οι υδρατμοί ψυχθούν, συμπυκνώνονται σε μεγάλες σταγόνες νερού που καλύπτουν κάθε αντικείμενο) η υγρασία του αέρα συμπυκνώνεται και δημιουργούνται φακοειδή σύννεφα. Καθώς ο αέρας κινείται ξανά μέσα στο κύμα, το σύννεφο εξατμίζεται.                                    

Οι μόνοι που δεν ενθουσιάζονται στην παρουσία τους είναι, φυσικά, οι πιλότοι, οι οποίοι τα αποφεύγουν λόγω των αναταράξεων που τα συνοδεύουν. Αντίθετα, οι πιλότοι ανεμόπτερων τα προτιμούν διότι είναι εύκολο να εντοπιστεί η μάζα του θερμού αέρα από τον προσανατολισμό του σύννεφου. Αυτό το είδος «βοήθειας» είναι συνήθως ομαλό και δυνατό, και αυτό βοηθά τα ανεμόπτερα να φτάνουν σε αξιοσημείωτα ύψη και αποστάσεις.

Επιβεβαιωμένες εμφανίσεις φακοειδών σύννεφων: ανατολική Ρωσία (απροσδιόριστη ημερομηνία), Αίτνα-Ιούνιος του 2016, Κρήτη- Ιανουάριος του 2017.

 

 

12