Ποιο είναι το μικρότερο σκυλί στον κόσμο; Πόσα χρόνια χρειάστηκε να αναπτυχθεί η ράτσα του ντόμερμαν; Γιατί οι σκύλοι ξεχωρίζουν στο ζωικό βασίλειο;

Ο μικρότερος σε μέγεθος σκύλος που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν ένα Γιόρκσερ τεριέ, ιδιοκτήτης του οποίου ήταν ο Άρθουρ Μαρπλς από το Μπλάκμπερν. Το ύψος του μέχρι τους ώμους ήταν 6,5 εκατοστά, το μήκος του από την άκρη της μύτης μέχρι τη ρίζα της ουράς 9,5 εκατοστά, ζύγιζε 113 γραμμάρια και πέθανε το 1945. Λέγεται ότι η πιο μικρή ράτσα σκύλου στον κόσμο είναι το τσιουάουα. Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με το βιβλίο των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες, το ρεκόρ του μικρότερους σε μέγεθος εν ζωή σκύλου δεν το κατέχει αποκλειστικά ένα τσιουάουα. Εξαρτάται από το τι εννοούμε όταν λέμε «μικρότερος σε μέγεθος». Σήμερα το ρεκόρ μοιράζονται ένα τσιουάουα και ένα Γιόρκσερ τεριέ. Η Γουίτνεϊ, το Γιόρκσερ τεριέ ζει στην πόλη Σουμπέρινες του Έσεξ και το ύψος της μέχρι τους ώμους είναι 7,3 εκατοστά. Το τσιουάουα ονόματι Ντάνκα Κόρνταν έχει μήκος 18,8 και ζει στη Σλοβακία.

Υπάρχουν περισσότερες από 400 ράτσες σκύλων και όλες ανήκουν στο ίδιο είδος. Κάθε ράτσα μπορεί να διασταυρωθεί με οποιαδήποτε άλλη. Κανένα άλλο πλάσμα στον κόσμο δεν παρουσιάζει τόσο μεγάλη ποικιλία σε μορφή και μέγεθος. Κανείς δεν γνωρίζει γιατί συμβαίνει αυτό. Η μοναδική ποικιλομορφία των σκύλων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανθρώπινη παρέμβαση, όμως το περίεργο είναι ότι όλες οι ράτσες έχουν προέλθει από τους γκρίζους λύκους.

Ντόπερμαν και Τσιουάουα

Το ντόπερμαν δημιουργήθηκε από διασταύρωση του γερμανικού Πίντσερ, του Ροτβάιλερ, του Μάντσεστερ Τεριέ και πιθανόν του Πόιντερ σε διάστημα μόλις 35 ετών, γεγονός που παραβιάζει τη δαρβίνεια εξέλιξη των ειδών, σύμφωνα με την οποία μια τέτοια διαδικασία θα απαιτούσε χιλιάδες ή ακόμη και εκατομμύρια χρόνια. Για κάποιον άγνωστο λόγο, όταν διασταυρώνονται σκύλοι διαφορετικής ράτσας, πολύ συχνά προκύπτει κάτι το εντελώς απροσδόκητο και όχι απλώς μια μείξη των χαρακτηριστικών τους. Επιπλέον, η καινούργια αυτή «ράτσα» διατηρεί την ικανότητα να διασταυρώνεται με άλλες ράτσες.

Το τσιουάουα πήρε το όνομά του από μια πολιτεία του Μεξικού επειδή οι άνθρωποι πίστευαν ότι η συγκεκριμένη ράτσα ήταν ιθαγενής της πολιτείας αυτής. Ωστόσο, δεν έχουν προκύψει αρχαιολογικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την πεποίθηση αυτή. Σήμερα θεωρείται ότι το εικονιζόμενο ζώο ήταν μάλλον κάποιο είδος τρωκτικού. Κατά πάσα πιθανότητα, οι ισπανοί έμποροι έφεραν τους προγόνους του τσιουάουα από την Κίνα, εκεί όπου η δημιουργία φυτών και ζώων μικρών διαστάσεων αποτελούσε παμπάλαιη πρακτική.

Πηγή

 

0