Με νοσταλγικές ματιές ψάχνοντας στα αναγνωστικά των μαθητικών μας χρόνων την Άνοιξη!

Όλοι μας ως μαθητές τραγουδήσαμε στιχάκια με αφορμή την έλευση της άνοιξης. Κι αν ημερολογιακά έρχεται στις 21 Μαρτίου, στα σχολικά μας χρόνια η 1η Μαρτίου έφερνε τα χελιδόνια και την αναγέννηση της γης. Ψάχνοντας σε αναγνωστικά παλιότερων εποχών  το The Look.Gr  διαλέγει  ενδεικτικά κάποιες σελίδες αρωματισμένες με παιδική γλύκα.

Στο αναγνωστικό της Γ’ δημοτικού “Τα ελληνόπουλα” που κυκλοφόρησε κατα την διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας (1937) δύο παιδιά τραγουδούν και χορεύουν τον ερχομό της άνοιξης, τα πουλιά κελαηδούν και η φύση ανθοφορεί.

Στο αναγνωστικό της Β’ δημοτικού “Εργασία και χαρά” που κυκλοφόρησε μετεμφυλιακά το 1949 δύο ποιήματα των Ιωάννη Πολέμη και Α. Κατακουζηνού καλωσορίζουν την εποχή που δίνει τέλος στο βαρύ χειμώνα. Η αμυγδαλιά, το πρώτο δέντρο που φορά τα γιορτινά του σηματοδοτεί αυτή την αλλαγή.

 

Τέλος στο αναγνωστικό της Β’ δημοτικού του 1955 τα χελιδόνια σηματοδοτούν τον ερχομό της άνοιξης. Τα παιδιά βλέποντας τις φωλιές άδειες ρωτούν εναγωνίως πότε θα γεμίσουν ξανά. Οι γονείς τους απαντούν πως τα χελιδόνια θα φέρουν πολλά καλά. Η γη θα στολιστεί με χαλιά πολύχρωμα και καταπράσινα κι ο τόπος θα γεμίσει με όλων των λογιών τις μυρωδιές.

Επιστρέψαμε για λίγο στη χαμένη αθωότητα των παιδικών μας χρόνων. Εικόνες μαγικές, φυσικά απόλυτα εξιδανικευμένες που χαράχτηκαν στη συλλογική συνείδηση, εικόνες που δίνουν την εντύπωση ότι η παιδική μας ηλικία ήταν “ειδυλλιακή”. Εικόνες όμως που μας ταξιδεύουν πέρα μακριά από τη σκοτεινή πραγματικότητα της καθημερινότητας που βιώνουμε.

5