Στις 4 Μαϊου του 1986, Κυριακή θυμάμαι ήταν, προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο της Μανταμ Σουσού από την ΕΡΤ2. Η μορφή της Άννας Παναγιωτοπούλου ως σνομπ κυρίας του «Μπίθουλα» στιγμάτισε μια εποχή. Τη φετινή σεζόν  έκανε και πάλι την εμφάνιση της στο θεατρικό σανίδι αυτή τη φορά εισπράττοντας την ευρεία αποδοχή του κοινού. Τι είναι όμως αυτό που κάνει την Μανταμ Σουσού ξεχωριστή;

«Επί χρόνια και χρόνια η Μανταμ Σουσού στάθηκε περίπου ένα βάσανο για μένα…Γιατί από την ώρα που πρωτοφάνηκε στις σελίδες του εβδομαδιαίου περιοδικού «Θησαυρός» το 1938…απέκτησε δική της υπόσταση και τόσο έντονη προσωπικότητα , ώστε να ξεφύγει σχεδόν εντελώς από τα χέρια μου και να κάνει ό,τι θέλει», αυτά δήλωνε ο δημιουργός της Μανταμ Σουσου Δημήτρης Ψαθάς ο άνθρωπος που μας χάρισε αυτή την τόσο παράξενα αγαπησιάρικη ηρωιδά. Γιατί όμως η μορφή της ταυτίστηκε με αυτή της Άννας Παναγιωτοπούλου;

Η Μαντάμ Σουσού του 1986 είναι ριμέικ της σειράς του 1972 με την Άννα Παϊταζή (σε σκηνοθεσία Μήτσου Λυζίγου), αλλά σε ελεύθερη απόδοση με αποτέλεσμα να απομακρύνεται από την καθαυτό ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά. Τα 65 15λεπτα επεισόδια της Μαντάμ Σουσού του 1972 γίνονται 26 το 1986, αλλά με 30λεπτη διάρκεια.

Ονειρεύεται το Κολωνάκι για να καταξιωθεί κοινωνικά κι όχι για την καλοπέραση, άλλωστε τα χρήματα γι’ αυτήν ήταν πάντα κάτι το “φτηνό”, απλά το μέσο για την κοινωνική της ανάδειξη. Γι αυτό άλλωστε εκπαιδεύει και το προσωπικό της ανάλογα:

 

Η ελληνική γλώσσα, λοιπόν, είναι 4
α) “γλώσσα τσοκαρική”, η γλώσσα που μιλούν οι κατωτάτου τσοκαρίες…μωρή και τα τοιαύτα
β) “γλώσσα πεζοδρομιακή, γλώσσα της αλητείας…αυτά τα ρε, μωρέ, μπαγάσα και τα τοιαύτα
γ) “γλώσσα της μεσαιωνικής κοινωνίας”, η γλώσσα που μιλούν αυτοί που έχουνε λεφτά, αλλά όχι πολλά, έχουν ολίγα
δ) “γλώσσα της ανωτάτης κοινωνίας”, αυτή ονομαζεται καθωσπρεπική ή καθαρευουσιανική και την ομιλούν στις πρεσβείες
Τέλος υπάρχει και η ανωτάτη γλώσσα που ονομάζεται αναμεικτή, αυτή που ομιλείς και ανακατεύεις και ολίγα γαλλικούλια…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ίδια η Άννα Παναγιωτοπούλου, που είναι περισσότερο ταυτισμένη στην μνήμη του τηλεοπτικού κοινού είτε ως Χριστίνα Μαρκάτου από τον ρόλο της στην “Ντόλτσε Βίτα” είτε ως Όλγα Χαρίτου από την κωμική σειρά “Οι 3 χάριτες”,  σε πρόσφατη συνέντευξη της δήλωσε πως η σειρά της ΕΡΤ ηταν η καλύτερη τηλεοπτική της συνεργασία. Μάλιστα την σεζόν 1998-1999 η Άννα Παναγιωτοπούλου πρωταγωνιστούσε και στην θεατρική της απόδοση στο θέατρο Βρετάνια δίπλα στον Σταύρο Παράβα και τον Νίκο Γαλανό σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. 

Εν κατακλείδι οι τόσες επαναλήψεις της σειράς στα 32 χρόνια που μεσολάβησαν δείχνουν την δυναμική από τη μία της σειράς, αλλά κι από την άλλη την ταύτιση του μέσου θεατή στο πρόσωπο της κυρίας Παναγιωτοπούλου στο ρόλο της Μαντάμ Σουσού.  Ο σκηνοθέτης της σειράς Θανάσης Παπαγεωργίου σε μια συνέντευξη του είπε πως: ο σουσουδισμός υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει στην κοινωνία μας.

Κλείνοντας αναφέρουμε αναλυτικά τους τίτλους των 26 επεισοδίων μοιρασμένα σε δύο κύκλους, τον κύκλο των ημερών του Βούθουλα και αυτό του Κολωνακίου.

Τίτλοι επεισοδίων:

 1. “Μαντάμ Σουσού: Ιχθυοπωλείον το Λούβρον” 
 2. “Μαντάμ Σουσού: Καραβαγγέλης ή Καραβάν”
 3. “Μαντάμ Σουσού: Το υπηρετικόν προσωπικόν”
 4. “Μαντάμ Σουσού: Η δεξίωσις”
 5. “Μαντάμ Σουσού: Η φιλόπτωχος”
 6. “Μαντάμ Σουσού: Διακοπαί εις εξοχάς”
 7. “Μαντάμ Σουσού: Η συνέντευξις”
 8. “Μαντάμ Σουσού: Αρραβών και μοδέρνα τέχνη”
 9. “Μαντάμ Σουσού: Τέχνη και φασολάς”
 10. “Μαντάμ Σουσού: Φθινόπωρον”
 11. “Μαντάμ Σουσού: Το σεμινάριον”
 12. “Μαντάμ Σουσού: Οι γάμοι του Ζωρζ” 
 13. “Μαντάμ Σουσού: Η κληρονόμος” 
 14. “Μαντάμ Σουσού: Το διαζύγιον” (τελευταίο 1ου κύκλου)
 15. “Μαντάμ Σουσού: Η μεγάλη εξόρμηση” 
 16. “Μαντάμ Σουσού: Οι γάμοι
 17.  “Μαντάμ Σουσού: Τα Γαλλικά”
 18. “Μαντάμ Σουσού: Τα απρόοπτα”
 19. “Μαντάμ Σουσού: Η ατραξιόν”
 20. “Μαντάμ Σουσού: Το σκάνδαλον”
 21. “Μαντάμ Σουσού: Ο εραστής”
 22. “Μαντάμ Σουσού: Ο μαύρος”
 23. “Μαντάμ Σουσού: Ο τρελλός”
 24. “Μαντάμ Σουσού: Το υψηλόν μικρόν”
 25. “Μαντάμ Σουσού: Το μικρό Πρωτόκολλο”
 26. “Μαντάμ Σουσού: Ντεκαντάνς” (τελευταίο 2ου Κύκλου) 

 

 

 

28