Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά..

 

‘Ολοι ξέρουμε τι είναι “Το Ρετιρέ», όλοι μας το έχουμε δει και όλοι μας λίγο πολύ, απορούμε γιατί θέλουμε να το βλέπουμε ξανά και ξανά! Να μην αναφερθώ βεβαίως, ούτε και στις απαραίτητες καλοκαιρινές επαναλήψεις του Mega.

 

 

ΤΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ;

‘Ητανε μια σειρά του Γιάννη Δαλιανίδη, που παίχτηκε για 2 χρόνια,στο Mega, μεταξύ 1990-1992. Εύθυμη –όπως αναγραφόταν και στους τίτλους της- με έντονα σατυρικά στοιχεία ως προς την ελληνική νοοτροπία και καθημερινότητα.

Ακολουθούσε τη συνέχεια προηγούμενων τηλεοπτικών επιτυχιών του δημιουργού, όπως «τα καθημερινά-το λούνα παρκ-οδός Ανθέων»

 

 

ΤΟ «ΡΕΤΙΡΕ» ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ..

Εκ πρώτης, το «Ρετιρέ» μοιάζει ένα σηρίαλ, από χαριτωμένο εώς και αφελές.

Νευρωτικοί χαρακτήρες, κουτοπόνηροι, με ατέλειωτη γκρίνια, έτοιμοι να εκμεταλευτούν ακόμα και τον πιο στενό συγγενή τους. Ειδικά οι περισσότεροι γυναικείοι ρόλοι, γίνονται κάποιες φορές τόσο αντιπαθείς, που είναι να απορείς πως το έκανε αυτό ο σκηνοθέτης, που είχε θεοποιήσει τις γυναίκες στις κινητογραφικές του δουλείες.

Οι μόνοι που μοιάζουν νορμάλ είναι η κα Ζαχαροπούλου, η εξαιρετικά φιλική διευθύντρια του γραφείου της COSMOS EΠΕ, και ο κος Χρήστος, ο φαρμακοποιός, που ζητάει μια σύντροφο να προχωρήσει  ήρεμα μαζί της  τη ζωή του. Με ένα διαρκές παράπονο για την δύσκολη οικονομική τους κατάσταση αλλά πάντα σε ετοιμότητα για ένα ταξίδι στο Λονδίνο ή για την αγορά ενός νέου βίντεο.

Στο «Ρετιρέ» δεν υπάρχει η ατάκα που θα γράψει ιστορία και θα γελάμε για χρόνια, ενώ οι χαρακτήρες πέφτουν διαρκώς σε βασικές αντιφάσεις.

Πχ στα πρώτα επεισόδια, ο Ιάσωνας έχει αδερφή και ανηψιό, μετά γίνεται μοναχοπαίδι ή η Ελένη σε πολλές σκηνές αναφέρει ότι τη μεγάλωσε η γιαγιά της, η οποία τελικά μετατρέπεται στη θεία Χριστίνα.

Το πιο παράδοξο ίσως είναι, πως ενώ η σειρά έχει ως τίτλο «Το Ρετιρέ» και κύριους πρωταγωνιστές του ενοίκους του, σε πολλά επεισόδια ανακαλύπτουμε πως τελικά το πραγματικό ρετιρέ κατοικείται από άλλους ενοίκιους, οι οποίοι προκαλούν προβλήματα στην οικογένεια Σοφιανού!

 

 

ΜΗΠΩΣ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΔΙΚΗΣΕΙ ΤΟ «ΡΕΤΙΡΕ»;

Για τους παραπάνω και ίσως περισσότερους λόγους, η σειρά έχει εντυπωθεί στη συνείδηση μας ως cult και συχνά αναφερόμαστε σε αυτή με κάποιο χλευασμό.

Προσωπικά, ολοκλήρωσα τη σειρά πριν λίγες μέρες, αλλά αυτή τη φορά πραγματικά την είδα με μια άλλη ματιά.

Οι ήρωες της, δεν είναι απλά πρόσωπα της φαντασίας του Δαλιανίδη, είναι πρόσωπα που όλοι έχουμε συναντήσει και έχουμε συναναστραφεί μαζί τους.

Η μάνα-θύμα (κα Σοφία), που πρέπει να πάρει την άδεια από την κόρη για τα πάντα και η μάνα που ασκεί ψυχολογικό πόλεμο στο γιο (κα Θάλεια). Η κόρη (Κατερίνα Σοφιανού) που συμπεριφέρεται στη μάνα σαν υπηρέτρια και η κουτοπόνηρη ανηψιά (Ειρήνη), που αποκλείεται να δουλέψει για να προσφέρει και αυτή στο σπίτι και ζητάει μόνο λεφτά. Η νευρωτική υπάλληλος (Χαρούλα), που έχει άποψη και κρίση για τα πάντα και η αδερφή  (Αμαλία) που προκαλεί εμπόδια στην ευτυχία του αδερφού (κος Χρήστος), προκειμένου να μη χάσει την οικονομική του ενίσχυση.

Όλοι οι παραπάνω είναι υπαρκτά πρόσωπα, ζούμε μαζί τους και πολλές φορές, είμαστε και οι ίδιοι ένας από αυτούς.

Το χειρότερο όμως είναι, πως οι προαναφερθέντες, δεν είναι απλά χαρακτήρες μιας άλλης εποχής. Είναι ακόμα εδώ, υπάρχουν ίδιοι και απαράλλακτοι, 27 χρόνια μετά το πρόωρο φινάλε της σειράς.

Ίσως τελικά αυτή να είναι η μεγάλη επιτυχία της διαχρονικότητας του «Ρετιρέ». Ότι παραμένει, δυστυχώς, πέρα για πέρα σημερινό. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ούτε το χάλι του ελληνικού δημοσίου, ούτε η ευκολία να κατακρίνουμε τους γύρω μας-άσχετα αν εμείς κάνουμε χειρότερα πράγματα-, ούτε η γκρίνια μας, ούτε το ρουσφέτι, ούτε τίποτα από όλα διαδραματίζονται στα 84 επεισόδια.

 

 

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ…ΑΦΑΝΕΙΣ «ΗΡΩΕΣ»

Η Κατερίνα Γιουλάκη, είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά. Και ενώ είχε ήδη πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές επιτυχίες, με αυτόν τον ρόλο, προσθέτει την –ίσως-μεγαλύτερη της, άσχετα που η ίδια δε θέλει να μιλάει για αυτή τη σειρά.

Παύλος Ευαγγελόπουλος, Μαρία Μαρτίκα, Κούλα Αγαγιώτου, Έλντα Πανοπούλου, Βίκυ Βανίτα, Κλαίρη Κατσαντώνη, Νεφέλη Ορφανού, Νίκος Κούρος, Μάκης Δελαπόρτας, Τάσος Κωστής, Τζόυς Ευείδη, Γιάννης Νέζης, οι υπόλοιποι βασικοί ηθοποιοί, ενώ σε πολλά επεισόδια είδαμε και τους Δημήτρη Καλλιβωκά, Καίτη Ιμπροχώρη, Δήμητρα Σερεμέτη και Νικόλ Κοκκίνου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο όμως δεν είχανε μόνο οι άνθρωποι.

Φόρος τιμής στο Λονδίνο, αφού σε πολλά επεισόδια, οι ήρωες προσπαθούν να πάνε στην Αγγλική πρωτεύουσα. Απορίας άξιο δεν ήταν για μένα, η προσπάθεια για ένα ταξίδι στο εξωτερικό, αλλά η –σχεδόν- εμμονική επιθυμία για την πόλη αυτή και μόνο.

Αυτό που επίσης δε γίνεται να μην αναφέρω και να μην τιμήσω, είναι οι …κεφτέδες! Ή και τα μπιφτέκια,έστω! Δε ξέρω πραγματικά πόσα κιλά κιμά, ξοδεύτηκαν στα 2 χρόνια γυρισμάτων. Η οικογένεια Σοφιανού, σχεδόν ζούσε αποκλειστικά με…κεφτέδες. Δηλαδή αν νηστεύεις ή κάνεις κάποια δίαιτα, καλύτερα δες κάτι άλλο.

 

 

«ΒΡΑΒΕΙΟ» ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Οι περισσότεροι χαρακτήρες, ερμηνεύτηκαν με επιτυχία από τους ηθοποιούς, αλλά δε γίνεται να μη ξεχωρίσω έναν από αυτούς.

Και ασφαλώς αυτή που ξεχώρισε είναι η κα Νεφέλη Ορφανού. Η σπουδαία ηθοποιός, ερμήνευσε το ρόλο της Αμαλίας, αδερφής του Χρήστου του φαρμακοποιού, αλλά ο χαρακτηρισμός των άλλων για αυτήν ως «ξινή», έγραψε τη δική του ιστορία.

Η κα Ορφανού, ήταν ήδη γνωστή στο ευρύ κοινό και με σημαντικές επιτυχίες στο θέατρο και την τηλεόραση, αλλά η συμμετοχή της στο «ρετιρέ», την έκαναν λατρευτή στο κοινό.

Η Αμαλία, ως ρόλος, δεν ήτανε στο αρχικό πλάνο του δημιουργού. Φτιάχτηκε για να γίνει γκεστ σταρ, σε 2 επεισόδια, στη γνωριμία των οικογενειών Σοφιανού και Βακούρα.

Στα πρώτα επεισόδια,δεν αναφέρεται ούτε στους τίτλους της σειράς. Ευτυχώς για όλους μας, ο Δαλιανίδης άλλαξε άμεσα γνώμη και η «ξινή», έκλεψε την παράσταση.

Μια τόσο συμπαθής, μορφωμένη και ευγενική γυναίκα, όπως η κα Ορφανού. όταν καταφέρνει,μέσα από ένα ρόλο, να γίνεται «αντιπαθής» στο κοινό, αυτό σημαίνει πως τον ερμήνευσε εξαιρετικά και της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!

 

 

ΤΕΛΙΚΑ….

Το «Ρετιρέ», δεν είναι η καλύτερη σειρά που είδαμε ποτέ,ούτε η πιο αστεία.

Έχει όμως καταφέρει να είναι διαχρονική και με ένα κοινό πιστό, που ακόμα και αν πολλές φορές αναφέρεται σε αυτήν με κάποια –ίσως- ειρωνία, τελικά δημόσια τοποθετείτε στα social media πως «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΙΧΩΣ ΡΕΤΙΡΕ, ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ»!!!!

 

 

2