Σαν σήμερα το 1939 γεννήθηκε ένας μεγάλος συνθέτης του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, ο Σταύρος Ξαρχάκος. To The Look.Gr ξεχώρισε 5 τραγούδια του ερμηνευμένα από διάφορους τραγουδιστές τιμώντας τον μεγάλο μουσικό.

Το 1963 ο σερ του ελληνικού τραγουδιου συνεργάζεται με τον Σταύρο Ξαρχάκο. Καρπός της μουσικής συνάντησης είναι το τραγούδι “Άπονη ζωή” σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου που ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ερμηνευτικά το απογείωσε.

Το 1968 ο Σταμάτης Κόκοτας ερμηνεύει  ένα τραγουδι καριέρας, το “Με τι καρδιά τον κόσμο ν’ αρνηθώ” σε στίχους του τρανού Νίκου Γκάτσου.

Ο Νίκος Ξυλούρης το 1972 τραγουδά τους στίχους του Βασίλη Ανδρεόπουλου γι’… αυτόν τον κόσμο τον καλό τον χιλιομπαλωμένο…

Δύο χρόνια μετά, το 1974 βγαίνει ο εμβληματικός δίσκος “Νυν και Αεί” σε μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους του Νίκου Γκάτσου. Σε έναν μοιρασμένο δίσκο ανάμεσα στην Βίκυ Μοσχολιου (6 τραγούδια) και του Ν. Δημητράτου (4 τραγούδια), ξεχωρίζει το ομώνυμο. Τραγούδι που χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή!

Κλείνουμε με τον ερωτικό Γιάννη Πάριο στο τραγούδι του Ξαρχάκου “Αδιέξοδο” σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου από το κοινό τους άλμπουμ.

 

 

1