Πέρασαν 41 χρόνια, από τότε που η Γλυκερία, είχε βρει το -επί πέντε χρόνια- προσωπικό της στέκι, στο Γαλάτσι, την «Όμορφη νύχτα». 

 

 

 

 

 

Συμπτωματικά;…  το μαγαζί βρισκόταν επί της οδού Αγίας Γλυκερίας και απέναντι σχεδόν από την εκκλησία με το όνομα της αγίας.

 

 

 

Η ίδια, μετρούσε μόλις 4 χρόνια προσωπικής δισκογραφίας, με κορυφαία εώς τότε στιγμή της, τα “Σμυρνέικα” του 1981. Έναν από τους πλέον κλασσικούς δίσκους, που της έδωσαν τη δυνατότητα, να ξεχωρίζει από νεαρή ηλικία, ως πολύτιμη ερμηνεύτρια.

Με τη «φόρα» του παραπάνω δίσκου, η Γλυκερία τόλμησε, να βρει ένα χώρο, μακριά από το κέντρο της Αθήνας και να δημιουργεί το αδιαχώρητο από την πρώτη στιγμή. Όλη η Αθήνα πέρασε από το συγκεκριμένο μαγαζί, και ανάμεσα στο κοινό και σπουδαίες προσωπικότητες της τέχνης, όπως ο Θανάσης Βέγγος και η Σωτηρία Μπέλλου.

 

 

 

ΤΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ

Λαϊκά, σμυρνέικα και παραδοσιακά τραγούδια, αποτελούσαν το πρόγραμμα αυτό και η επιτυχία του , οδήγησαν σύντομα στο να γίνει και μια καταγραφή σε βινύλιο.

Πασίγνωστα τραγούδια, που είχαν γίνει επιτυχίες στο παρελθόν όπως τα “Να χα 100 καρδιές”, “Γύρνα πάλι γύρνα”,”Αχ ας μπορούσα”, αποδίδονται με τη φρεσκάδα της Γλυκερίας.

 

 

Ανάμεσα στο υλικό το “Χιόνι”, που είχε ερμηνεύσει πρώτα η ίδια, στον πρώτο της προσωπικό δίσκο με τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα, αλλά και το “Κανείς εδώ δεν τραγουδά” που είχε πει το 1979 ο Νίκος Παπάζογλου, αλλά ξεχώρισε με τη νέα εκτέλεση.

 

 

Η κυκλοφορία του δίσκου, θα γίνει το 1983 και από κει και έπειτα, μιλάει η ιστορία. Οι πωλήσεις του δίσκου, φτάνουν σε νούμερα, που καμία άλλη ελληνίδα τραγουδίστρια δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα,χωρίς ο δίσκος να είναι διπλός, και ειδικά με ζωντανή ηχογράφηση.

 

 

Εδώ θα ήθελα να σταθώ, στο ότι ασφαλώς και η επιλογή του ρεπερτορίου ήταν καθοριστική, αλλά δεν μπορεί να αγνοηθεί η δύναμη της φωνής. Διότι το να κάνεις πάρα πολύ υψηλές πωλήσεις, με νέα τραγούδια , είναι και θέμα υλικού ή και marketing. Αλλά το να είσαι μια ανερχόμενη τραγουδίστρια, με ελάχιστη προσωπική δισκογραφία και να αγγίζεις τις 400.000 πωλήσεις, είναι απόδειξη του φωνητικού βάρους της Γλυκερίας.

 

 

 

Αν προσέξει κανείς, την ερμηνεία της στο τραγούδι “Τα λερωμένα τ’άπλυτα”, αντιλαμβάνεται τη δύναμη αυτής της φωνής και από τόσο νεαρή ηλικία.

 

 

400.000 δίσκους λοιπόν, πούλησε μόνο στην πρώτη περίοδο κυκλοφορίας ο συγκεκριμένος δίσκος.

Έκτοτε έχει επανακυκλοφορήσει σε cd άλλες 6 φορές, οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι το νούμερο αυτό, έχει ξεπεραστεί κατά πολύ.

Ανάμεσα στις  επανεκδόσεις, αξίζει να σταθούμε σε μια 7η που είχε γίνει από το περιοδικό “Δίφωνο” το 1999 και υπήρχαν διαφορές στο υλικό, καθώς έλειπαν τραγούδια από την κύρια κυκλοφορία και στη θέση τους υπήρχε ακυκλοφόρητο υλικό, όπως “Τα μάνταλα”, “Η τσιγγάνα η Μαρίτσα”,”Ξεκρέμασε μου τον μπαγλαμά”.

 

 

 

ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΔΙΣΚΟΣ “ΜΕ ΤΗ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΝΥΧΤΑ” Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΙΟ ΕΠΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Ο συγκεκριμένος δίσκος θεωρείται, ένας από τους 10 πιο εμπορικούς ελληνικούς δίσκους όλων των εποχών, βάση πωλήσεων.

(Για την ιστορία, η Γλυκερία έχει στη δεκάδα και δεύτερη παρουσία, με τον επόμενο δίσκο της “τραγούδι αισθηματικό” και είναι η μόνη ελληνίδα τραγουδίστρια με αυτό το ρεκόρ”)

Ανάμεσα στα 10 αυτά άλμπουμ τα “άξιον εστί”, του Μίκη Θεοδωράκη,τα “νησιώτικα” με τον Γιάννη Πάριο, ο “δρόμος” του Μίμη Πλέσσα,κλπ

Δίσκοι ανεκτίμητης καλλιτεχνικής αξίας και με ασύγκριτικο υλικό.

Παρόλα αυτά, θα τολμήσω να χαρακτηρίσω την “όμορφη νύχτα” ως τον πιο πετυχημένο όλων και θα το δικαιολογήσω.

Αφορμή για τη σκέψη μου, στάθηκε η δράση μου στα social media. Πολύ συχνά μοιράζομαι τραγούδια, κάθε είδους και είχα παρατηρήσει τις διαδράσεις.

Αρκετοί άνθρωποι, είτε του στενού μου κύκλου , είτε όχι, έχουν τελείως διαφορετικά ακούσματα από τα δικά μου.

Δεν υπάρχει ποτέ, η λεγόμενη διάδραση όταν θα ανεβάσω κάποιο ελληνικό τραγούδι, παρά μόνο αν είναι με τη Γλυκερία. Αυτό το είχα παρατηρήσει αρκετές φορές και ήθελα να τους ρωτήσω, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.

Η απάντηση ήταν από όλους η  ίδια “Μα τη Γλυκερία την αγαπάμε,  είναι οι παιδικές μας αναμνήσεις, οι  βόλτες με τους γονείς με αυτήν στο αμάξι, οι Κυριακές και οι γιορτές στο χωριό”.

 

Αυτά τα λόγια με οδηγούν στο συμπέρασμα, πως η “όμορφη νύχτα” κατέχει την πρωτιά στην ελληνική δισκογραφία.

Δε νομίζω πως υπάρχει Έλληνας που δεν έχει μνήμες από αυτόν το δίσκο, από ένα γλέντι, μια γιορτή, ένα κοινωνικό γεγονός, μιας οικογενειακής εκδρομής, μιας χαράς. 40 χρόνια αυτός ο δίσκος παίζει παντού, ασταμάτητα μέχρι σήμερα και δικαίως έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.

Δε θεωρώ τυχαίο επίσης, πως η Γλυκερία έχει τον τίτλο “Τραγουδίστρια της Ελλάδας”, εκτός όλων των άλλων.

 

Υ.Γ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς, τον φίλο κο Χρήστο Λουκάκη, για το σπάνιο υλικό που μοιράστηκε μαζί μας.

https://www.facebook.com/glykeriaofficial/videos/10152229566991395

 

 

5