Αν και υπηρετεί την ηλεκτρονική μουσική, αγαπάει πολύ τη Χώρα του την Ελλάδα, η οποία και αποτελεί πηγή έμπνευσης για εκείνον και σημείο αναφοράς στη ζωή του. Ο ταλαντούχος Κωνσταντίνος Δεληόγλου παραχώρησε στον Τάσο Πέτσα και στους αναγνώστες του TheLookGr την παρακάτω αποκλειστική συνέντευξη:

Κωνσταντίνε καλησπέρα! Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για σένα για να σε μάθει και ο κόσμος;

Καλησπέρα Τάσο και Καλή Χρονιά στους αναγνώστες του TheLookGr. Γεννήθηκα τον Δεκέμβρη του ’76 στην Αθήνα και μεγάλωσα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Είμαι μουσικός και έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την μουσική που βασίζεται στα συνθεσάιζερ. Μπορούμε να την ονομάσουμε ηλεκτρονική και είναι ηλεκτρονική, όμως ο όρος αυτός δεν έχει ιδιαίτερο νόημα σήμερα, δεδομένου ότι τα συνθεσάιζερ, ο ηλεκτρονικός ήχος αλλά και οι τεχνικές της ηλεκτρονικής μουσικής, έχουν διεισδύσει σε όλο το φάσμα της μουσικής παραγωγής.

Μία ερώτηση που κάνω πάντα, πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική και ποια ήταν τα ερεθίσματά σου;

Συνήθως το ενδιαφέρον για τη μουσική γεννιέται στην εφηβεία. Σε αυτό δεν αποτέλεσα εξαίρεση. Ήμουν γύρω στα 14 όταν ξεκίνησα τα μαθήματα στο ωδείο. Στην αρχή αρμόνιο και συνέχισα με κλασσικό πιάνο. Τα εξωτερικά ερεθίσματα είναι πολλά, ένα όμως είναι το ερέθισμα που σπρώχνει ένα νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με την τέχνη και το ερέθισμα αυτό είναι εσωτερικό. Είναι η ανάγκη για έκφραση και δημιουργία.

Πόσες δισκογραφικές δουλειές έχεις κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής;

Κυκλοφόρησα το πρώτο μου άλμπουμ το περασμένο Φθινόπωρο από την XRC RECORDS. Ίσως αυτό να μην ακούγεται και τόσο περίεργο στον αναγνώστη του περιοδικού αν δεν γνωρίζει πως δημοσιοποιώ την μουσική μου εδώ και σχεδόν μια δεκαετία ή πως γράφω μουσική τα τελευταία 25 χρόνια, μεγάλο μέρος της οποίας είναι αδημοσίευτο. Ας γυρίσουμε όμως πίσω στο άλμπουμ. Είναι μια συλλογή δεκατεσσάρων ορχηστρικών κομματιών κάτω από τον τίτλο “The Seven Stars of Consciousness”. Το όνομα δόθηκε από το ένατο ομότιτλο κομμάτι. Πολλές φορές με ρωτάνε ποιά είναι η θεματολογία του άλμπουμ. Πρόσεξε. Όταν δεν υπάρχει στίχος και δεν μιλάμε για τραγούδια αλλά για ορχηστρική μουσική η θεματολογία δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο πέρα από μουσική θεματολογία. Ο τίτλος έρχεται συνήθως εκ των υστέρων και είναι, όσο πεζό κι αν ακούγεται, απλώς μια ονοματοδοσία. Μια περίληψη του μουσικού περιεχομένου. Προσπαθώ κατά κάποιο τρόπο να ερμηνεύσω τις εσωτερικές δυνάμεις που ασυνείδητα με ώθησαν να γράψω τη μουσική που έγραψα και στην ερμηνία αυτή να δώσω τίτλο. Προτιμώ όμως να αφήνω στον ακροατή το πεδίο της φαντασίας του ελεύθερο, ώστε με ερέθισμα την μουσική μου και οδηγό τον τίτλο να δημιουργήσει το δικό του εσωτερικό κόσμο ή αν προτιμάς με όχημα την μουσική μου να εξερευνήσει τον εσωτερικό του εαυτό. Θα μπορούσα να αναλύσω περισσότερο το περιεχόμενο του άλμπουμ. Ζούμε στην εποχή της λογικής και η ανάλυση μας προξενεί ιδιαίτερη ευχαρίστηση. Όμως η τέχνη και ακόμα περισότερο η μουσική δεν δρα λογικά. Δρα αποκαλυπτικά, δρα μυστηριακά. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να πω πως η τέχνη είναι μια μορφή θρησκείας και επιδρά στον άνθρωπο με τρόπο που η θρησκεία επιδρά.

Θεωρείς πως η Χώρα στην οποία ζεις και γράφεις μουσική σε βοηθάει να εκφραστείς και μουσικά μέσα από την ηλεκτρονική μουσική την οποία και υπηρετείς;

Για να απαντηθεί η ερώτηση σωστά πρέπει πρώτα να ξεχωρίσουμε τον μουσικό-επαγγελματία από τον μουσικό-καλλιτέχνη. Νομίζω πως είναι κοινή εμπειρία των περισσοτέρων εν Ελλάδι μουσικών πως η χώρα μας δυστυχώς επαγγελματικά δεν βοηθάει και πολύ. Και είναι λυπηρό γιατί έχουμε εξαιρετικούς μουσικούς. Το λέω με μεγάλη λύπη γιατί τον τόπο μου τον αγαπάω και πιστεύω πως του αξίζει μακράν καλύτερη τύχη. Το χώμα που πατάμε, ο λαός μας και οι πανάρχαιες παραδόσεις του είναι πηγή έμπνευσης για μένα και σημείο αναφοράς στη ζωή μου.

Αν άλλαζες κάτι στη σημερινή μουσική που προβάλλεται στην Ελλάδα, ποιο ή ποια θα ήταν αυτό/αυτά.

Ακόμα και αν είχα τη δυνατότητα με κάποιο μαγικό τρόπο να αλλάξω κάτι δεν θα το έκανα. Αρκετά προβλήματα έχει η μουσική για να προσθέσω ένα ακόμα.

Εσύ προσωπικά σαν Κωνσταντίνος είσαι ευχαριστημένος από τον τρόπο που προβάλλεται η δικιά σου μουσική στην Ελλάδα;

Όχι, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την χώρα μας και μόνο τη μουσική που γράφω. Σε όλο τον κόσμο η μουσική που δεν είναι mainstream, δεν είναι δηλαδή της μόδας, έχει αντίστοιχα προβλήματα προβολής. Μην είμαστε όμως και υπερβολικοί. Οι ακροατές που ακούνε ηλεκτρονική μουσική αριθμητικά είναι υπολογίσιμου μεγέθους και το σημαντικότερο είναι πως ακούν το συγκεκριμένο είδος από επιλογή και όχι γιατί τους το σέρβιραν κάποια MME.

Ποιά στοιχεία θεωρείς πως σε χαρακτηρίζουν σαν Κωνσταντίνο και ποιά θεωρείς πως σε χαρακτηρίζουν σαν μουσικό/δημιουργό;

Ο Κωνσταντίνος ως άνθρωπος δεν είναι διαφορετικός από τον Κωνσταντίνο μουσικό/δημιουργό. Με μια πρόταση θα έλεγα πως ο Κωνσταντίνος είναι ένας κλασικός Τοξότης με ωροσκόπο στον Αιγόκερω. Και στη μουσική και στη ζωή.

Είναι κάποιοι καλλιτέχνες που θαυμάζεις και θα ήθελες να συνεργαστείς είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό;

Μία δισκογραφική συνεργασία με τον Aural Fragment θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα.

Επειδή κάθε φορά κάνω τη συγκεκριμένη ερώτηση, τα όνειρά σου για το μέλλον ποια είναι;

Να ολοκληρωθώ μέσα από την μουσική.

Τέλος, τί θα ήθελες να ευχηθείς στους αναγνώστες του TheLookGr για το 2018;

Για το 2018 εύχομαι στους αναγνώστες σας να έχουν πολλά και ευχάριστα νέα και να παραμείνουν συντονισμένοι στο TheLookGr για σωστή και ποιοτική πληροφόρηση. 

Κωνσταντίνε, σε ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχώρησες και σού ευχόμαστε καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις!

Τα social links για τον Konstantino είναι τα ακόλουθα:

YouTube

Facebook

Soundcloud

iTunes

0