Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο του Stephen CraneΤο κόκκινο σήμα του θάρρους” σε μετάφραση Νίκου Παναγιωτόπουλου

 

Το κόκκινο σήμα του θάρρους του Stephen Crane

Ένα έξοχο ψυχολογικό πορτρέτο του φόβου

από μια θρυλική φυσιογνωμία των αμερικανικών γραμμάτων

 

 

Το βιβλίο

Το κόκκινο σήμα του θάρρους

Συγγραφέας:  Stephen Crane

Μεταφραστής:  Νίκος Παναγιωτόπουλος

Εισαγωγή:  Νίκος Μπακουνάκης

ISBN:  978-618-03-1844-9

Σελίδες:  280

Τιμή: 16,60

Ημερομηνία Έκδοσης:  09/05/2019

 

Το κόκκινο σήμα του θάρρους (The Red Badge of Courage) κυκλοφόρησε το 1895 και θεωρείται το πρώτο σύγχρονο πολεμικό μυθιστόρημα που έγινε μπεστ σέλερ στον καιρό του στις ΗΠΑ και στην Αγγλία. Από τότε δεν έπαψε ποτέ να εκδίδεται, να επανεκδίδεται και να σχολιάζεται. Ήταν το δεύτερο μυθιστόρημα του Stephen Crane, το διασημότερο έργο του, που το έγραψε όταν ήταν μόλις 25 ετών και του χάρισε διεθνή φήμη.

Ο Crane, που πέθανε μόλις στα 29 του χρόνια από φυματίωση, στα λίγα χρόνια της δημιουργικής του ζωής, κατάφερε, παρά την οικονομική του ανέχεια και την ταπεινή καταγωγή, να αναδειχθεί σε μια από τις πρώτες συγγραφικές διασημότητες του λογοτεχνικού σταρ σίστεμ και να εξασφαλίσει για τον εαυτό του μια ξεχωριστή θέση στην αμερικανική λογοτεχνική παράδοση. Έχει αναγνωριστεί από τους σύγχρονούς του κριτικούς ως ένας από τους πιο καινοτόμους συγγραφείς της γενιάς του.

 

Το κόκκινο σήμα του θάρρους είναι μια ιστορία ηρωισμού ενός απλού ανθρώπου στη φωτιά της μάχης. Εκτυλίσσεται στη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου και αφηγείται τη βάναυση αφύπνιση ενός νεαρού στρατιώτη των Βορείων. Ο Χένρι Φλέμινγκ ονειρευόταν την έξαψη και τη δόξα του πολέμου, αλλά όταν βρέθηκε στο πεδίο μάχης έτρεξε για να γλιτώσει από τη φρίκη των συγκρούσεων. Ένας τυχαίος τραυματισμός θα τον εξιλεώσει για τη δειλία του στα μάτια των άλλων και θα τον οδηγήσει στο να αναμετρηθεί με τον φόβο του.

 

Ένα έργο που υμνήθηκε για την ψυχολογική του διεισδυτικότητα και για τον πρωτοποριακό του ρεαλισμό στην αποτύπωση των συνθηκών μάχης, καθώς ο Crane το έγραψε χωρίς να έχει καμία πολεμική εμπειρία, ανατρέχοντας σε γραπτές πηγές και σε συνεντεύξεις με βετεράνους. Ο Crane κατάφερε να συλλάβει την ατμόσφαιρα του πολέμου και τον οδυνηρό του αντίκτυπο στην ψυχή ενός νεαρού, άπειρου στρατιώτη και μας παρέδωσε ένα αθάνατο αριστούργημα που εξακολουθεί έως σήμερα να συγκινεί.

 

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σε μετάφραση του Νίκου Παναγιωτόπουλου στις 9 Μαΐου 2019 και περιλαμβάνει εισαγωγή του Νίκου Μπακουνάκη.

 

 

Το φθινόπωρο του 2019 θα κυκλοφορήσει σε μετάφραση Ηλία Μαγκλίνη το αφήγημά του “Στην πρώτη γραμμή: Ένας αμερικανός ανταποκριτής στον πόλεμο του 1897”, το οποίο όπως μαρτυρά και ο τίτλος του, περιλαμβάνει τις εμπειρίες του από την Ελλάδα, όπου βρέθηκε ως πολεμικός ανταποκριτής στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Stephen Crane αποτελεί το θέμα του νέου βιβλίου που γράφει ο Paul Auster, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ το φθινόπωρο του 2019 και στη χώρα μας την άνοιξη του 2021 από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Μια βιογραφία για τον δημιουργό που άφησε πίσω του ένα έργο μεγάλης στιλιστικής λεπτότητας και ψυχολογικού βάθους, και για την εποχή που έζησε.

 

 

«Ένα μυθιστόρημα για τον Αμερικανικό Εμφύλιο (1861-65), όπου για πρώτη φορά  στην αμερικανική λογοτεχνία ο πόλεμος αντιμετωπίζεται όχι από την πλευρά του καθηλωτικού μεγαλείου και του ηρωισμού αλλά από την πλευρά του φόβου και του συναισθηματικού κλονισμού. Ο ήρωας του Κρέιν, ο Χένρι Φλέμινγκ, ουσιαστικά ένας αντιήρωας που θα μπορούσε να έχει την ηλικία του συγγραφέα, στον πόλεμο αυτό “γίνεται άντρας”, όχι γιατί παίρνει μέρος σε μάχες, αλλά γιατί έρχεται αντιμέτωπος με τον θάνατο, και γιατί η ψυχή του αλλάζει επειδή περνάει μέσα από το καθαρτήριο του αίματος, μέσα από τον αρχετυπικά βιβλικό αγρό του αίματος».

Από την εισαγωγή του Νίκου Μπακουνάκη

 

 

Ένας άντρας κάπου κοντά του, που μέχρι εκείνη τη στιγμή έριχνε ασταμάτητα με το όπλο του, σταμάτησε ξαφνικά κι άρχισε να τρέχει ουρλιάζοντας. Ένα παλικάρι που στο πρόσωπό του ήταν αποτυπωμένη η έκφραση του ασίγαστου θάρρους, το μεγαλείο εκείνου που δεν διστάζει να δώσει και τη ζωή του, μέσα σε μια στιγμή είχε χτυπηθεί από την αθλιότητα. Χλώμιασε σαν κάποιον που, μέσα στη νύχτα, συνειδητοποιεί πως έχει φτάσει στο χείλος του γκρεμού. Ήταν αποκαλυπτικό. Πέταξε κι εκείνος το όπλο του και το ’βαλε στα πόδια. Καμιά ντροπή στο πρόσωπό του. Έτρεχε σαν τον λαγό.

Απόσπασμα από το βιβλίο

 

 

 

Ο Συγγραφέας

Ο Stephen Crane (1871-1900) ήταν αμερικανός ποιητής, μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος και δημοσιογράφος. Διακρίθηκε για τα έργα του Maggie: A girl of the streets (Μάγκι: Ένα κορίτσι του δρόμου), Open boat (Βάρκα στο πέλαγος), The Blue Hotel (Το μπλε ξενοδοχείο), αλλά κυρίως για το Κόκκινο σήμα του θάρρους, που θεωρείται τομή στην αποτύπωση του πολέμου και έγινε μπεστ σέλερ. Ως πολεμικός ανταποκριτής, κάλυψε τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 κι έγραψε το αφήγημα Στην πρώτη γραμμή (Active service). Προς το τέλος της ζωής του εγκαταστάθηκε στην Αγγλία όπου συνδέθηκε φιλικά με τον Τζόζεφ Κόνραντ, τον Φορντ Μάντοξ Φορντ, τον Χ. Τζ. Γουέλς, τον Χένρι Τζέιμς κ.ά. Η περιπετειώδης ζωή του είχε ως αποτέλεσμα να κλονιστεί η υγεία του και να πεθάνει στα 29 του μόλις χρόνια, αφήνοντας ωστόσο πλούσιο συγγραφικό έργο.

 

 

 

 

0