To Τhe Look.Gr προτείνει γι’ αυτο το σαββατοκύριακο το τελευταίο  μυθιστόρημα του Γιάννη Μακριδάκη “Όλα για καλό” που κυκλοφορεί από το βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ.

Στο τέταρτο κατά σειρά μυθιστόρημά του και μετά από έξι νουβέλες στις εκδόσεις Εστία, ο Μακριδάκης περνά σε γεγονότα του παρόντος. Όλα συμβαίνουν γύρω από δύο αλλόκοτες κηδείες, μια απρόσμενη γέννηση και τρία διαδοχικά δείπνα.

 

Διαβήκαμε εμείς το κατώφλι με ξεφυσήματα από την πολλή προσπάθεια και αποθέσαμε τον νεκρό στο παγωμένο πάτωμα. Μέσα στη μέση της εκκλησίας. Να κοιτάζει το Ιερό, κατά πως ήταν το σωστό στις κηδείες.

 

Τι θα συμβεί όταν παλιές ιστορίες ξεθάβονται και μυστικά καλά κρυμμένα στο μπαούλο της μνήμης απειλούν τη δύσκολη ήδη κατάσταση του νησιού και των ανθρώπων του; Άνθρωποι πρόσφυγες που ξεβράζονται στις ακτές αντάμα με πρόσωπα του παρελθόντος που σκιάζουν τους πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος.

 

Ήρθε τότε κοντά μας, αγκαλιαστήκαμε και οι τρείς μαζί και κάτσαμε στο πεζούλι δίχως να λέμε τίποτα. Σε λίγο μας πήρε το σκοτάδι και μας σήκωσε. Φύγανε τότε οι δυο τους για το σπίτι και τους καλεσμένους τους. Τριτώνουνε και τα τραπέζια απόψε, ρε Δημάκι, ίσαμε εδώ ήτανε τα γεγονότα. Καλά-κακά αυτά ήτανε. Νετάραμε.

 

Το “Όλα για καλό” είναι ένα μυθιστόρημα αναζήτησης απαντήσεων μέσα στο καταιγισμό νέων συμβάντων. Οι απαντήσεις έρχονται σαν φυσικό επακόλουθο της μοίρας που είναι η κοινή φύτρα όλων. Τελικά οι ζωές των ηρώων θα περιπλακούν με τέτοιο τρόπο ώστε αυτά που θα συντελεστούν να ναι: Όλα για καλό.

 

 

 

 

Το βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη “Όλα για καλό” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις της Εστίας

 

Λίγα λόγια το συγγραφέα

Ο Γιάννης Μακριδάκης γεννήθηκε το 1971 στη Χίο και σπούδασε μαθηματικά. Από το 1997, που ίδρυσε το Κέντρο Χιακών Μελετών με σκοπό την έρευνα, αρχειοθέτηση, μελέτη και διάδοση των τεκμηρίων της Χίου, οργανώνει τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου, επιμελείται τις εκδόσεις του και διευθύνει το τριμηνιαίο περιοδικό “Πελινναίο”. Έχει γράψει τα βιβλία “Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι, όλοι. Χιώτες πρόσφυγες και στρατιώτες στη Μέση Ανατολή: Μαρτυρίες 1941 – 1946” (εκδ. Κ.Χ.Μ., Πελινναίο 2006) και “10.516 μέρες: Ιστορία της νεοελληνικής Χίου 1912 -1940”, ιστορικό αφήγημα (εκδ. Κ.Χ.Μ., Πελινναίο 2007), το πρώτο μυθιστόρημά του “Aνάμισης ντενεκές” (Eστία 2008) κυκλοφόρησε τον επόμενο χρόνο (2009) και στα τουρκικά, “Η δεξιά τσέπη του ράσου”, νουβέλα (Εστία 2009), “Ήλιος με δόντια”, μυθιστόρημα (Εστία 2010), “Λαγού μαλλί”, νουβέλα (Εστία 2010), “Η άλωση της Κωσταντίας”, μυθιστόρημα (Εστία 2011), “Το ζουμί του πετεινού”, νουβέλα (Εστία 2012), “Του Θεού το μάτι”, νουβέλα (Εστία 2013), “Αντί Στεφάννου”, (Εστία 2015), “Η πρώτη φλέβα”, νουβέλα (Εστία 2016), “Όλα για καλό”, μυθιστόρημα (Εστία 2017)

 

2