Το θεατρικό έργο το «Κόκκινο τασάκι» της Μαρίνας Σωτηροπούλου σε σκηνοθεσία Νίκου Ξυθάλη κράτησε για αρκετά Σαββατόβραδα μια καλή συντροφιά στους θεατές που επισκέφτηκαν τον Πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Είναι η 3η φορά που συμπράττουν οι δυο τους στην σκηνή. Προηγήθηκαν το 2019 η παράσταση “Σκιές Πολέμου” μια παράσταση με έντονα αντιμιλιταριστικά μηνύματα και το έργο “Ματ στον Χρόνο”, όπου επιχειρήθηκε κάτω από την πολύπλευρη ματιά ενός έμπειρου σκηνοθέτη η ψηλάφηση της εσωτερικότητας των προσώπων στο χρόνο και ανάλυσης του ψυχικού φορτίου των ηρώων. 

Στο νέο έργο, που έχει κοσμοπολίτικο ένδυμα, μια ιστορία μυστηρίου περιπλέκει 6 ανθρώπους.  Ένα δώρο που έχει το χρώμα του κόκκινου αποκτά διαφορετικές προσεγγίσεις κατά τη διάρκεια της παράστασης. Έτσι μέσα από την απόλυτη υποκρισία των ανθρώπινων συμπεριφορών στήνεται ένα δικαστήριο, όπου η δολοπλοκία περισσεύει. Κατά τη διάρκεια της παράστασης παρακολουθούμε τους ήρωες  μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας τους να αλλάζει σταδιακά η ψυχοσύνθεση τους. Όταν ό φόβος σκεπάσει και τον τελευταίο τότε θα συμβεί η ανατροπή σε όσα πιθανώς πιστεύαν για τους γύρω τους, αλλά ακόμη και για τον εαυτό τους. Παρόλο το μυστήριο, που το επιτείνει η εξαιρετική ερμηνεία του Ανδρέα Μαριανού, η παράσταση επ’ ουδενί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θρίλερ. Ο κ. Μαριανός με τη σωστή άρθρωση των λόγων του και την εμβληματική θεατρικότητά του συνεπαίρνει τον θεατή. Ειδικότερα σ’ αυτό το μυστηριώδες παιχνίδι, όπου διαφαίνεται η προσπάθεια περιφρούρησης της προσωπικότητας του κάθε ήρωα και επικράτησης της δικής του αλήθειας .

Η σκηνοθετική εμπειρία του Νίκου Ξυθάλη εμπλουτισμένη και από τη θητεία του στον κινηματογράφο δεν αφήνει κανένα κενό δημιουργώντας πραγματικά ελκυστικές καταστάσεις σε όλη την διάρκεια της παράστασης.

Το σκηνικό είναι ένα σαλόνι μιας παραθαλάσσιας κατοικίας, αλλά που αφήνει  ανοιχτό παράθυρο με τον έξω κόσμο ενώνοντας παρελθόν με παρόν. Αυτή η σύζευξή γίνεται εμφανέστατη με τη μουσική επένδυση στο τέλος του έργου.

Εν κατακλείδι η παράσταση  στην οποία η κοινωνικοκριτική ματιά περισσεύει και το μυστήριο ψηλαφεί κάθε κύτταρο του θεατή, καταφέρνει να αναδείξει το ζητούμενο: το πώς αντανακλώνται τόσο σε οικογενειακό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο η καταπίεση που ασκεί ο οικονομικός παράγοντας .  Γιατί μόνο εδώ τα όρια αλληλοσεβασμού και κατανόησης γκρεμίζονται. Η οικονομική εξάρτηση από την θεία Γκλάνσις μεταστρέφει κάθε συμπεριφορά. Τι θα φέρει στον καθένα παραμένει σίγουρα ένα μυστήριο.  Κι αυτό απομένει να το ανακαλύψει ο θεατής την επόμενη φορά που θα παρουσιαστεί στο κοινό η παράσταση.  Μέχρι τότε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως “…το μυστήριο υπάρχει σ’ αυτήν τη ζωή. Η πραγματικότητα είναι στην άλλη”, όπως λέει κι ο Γάλλος συγγραφέας Max Jacob.

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
  • Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Αργυρόπουλος, Ντίνα Βούρτση, Γιώργος Δαρείος, Αντρέας Μαριανός, Ράνια Πρέβεζα, Αλεξάνδρα Τσολακίδου
  • Σκηνοθεσία: Νίκος Ξυθάλης
  • Κείμενο: Μαρίνα Σωτηροπούλου
  • Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Δρακοπούλου
  • Μουσική επιμέλεια: Ράνια Πρέβεζα
  • Τεχνικός ήχου: Δημήτρης Κοντοδήμος
  • Υπεύθυνος επικοινωνίας και Δημοσίων σχέσεων: Λεόντιος Πετμεζάς