Από την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Ελληνικού Κόσμου ο Όλιβερ Τουίστ ξεκίνησε το ταξίδι του από το ορφανοτροφείο ως το Λονδίνο του 19ου αιώνα με συντροφιά του, μικρούς και μεγάλους θεατές.

 

Το έργο του Ντίκενς «Όλιβερ Τουίστ» διέπεται από αξίες και ιδανικά που παρακινούν τον θεατή να αναγνωρίσει τα μηνύματα της παράστασης και να προβληματιστεί με αυτά όσον αφορά τη διαχρονικότητά τους στον χώρο και στον χρόνο.

 

Η υπόθεση του έργου του Ντίκενς είναι η εξής: Ο Όλιβερ Τουίστ γεννιέται σε ένα φτωχοκομείο στην επαρχία της Αγγλίας και η μητέρα του πεθαίνει στη γέννα.  Ο παιδονόμος ενός ορφανοτροφείου αναλαμβάνει να του δώσει ένα όνομα που το διαλέγει για κάθε ορφανό με αλφαβητική σειρά και παίρνει το βρέφος. Ο Όλιβερ μεγαλώνει στο ορφανοτροφείο όμως είναι  χλωμός, αδύνατος, και τρομαγμένος. Μια μέρα αποφασίζει να ζητήσει λίγο παραπάνω φαγητό και ο διευθυντής του ιδρύματος κ. Μπαμπλ εξαγριώνεται και τον διώχνει  από το ορφανοτροφείο. Ο Όλιβερ μετά από τον διωγμό του, πιάνει δουλειά στον κύριο Μπαμπλ. Εκεί ο Όλιβερ ζει σε άθλιες συνθήκες αφού ο κ. Μπαμπλ είναι σκληρός μαζί του, τον αναγκάζει να ζει σε μία βρώμικη σοφίτα και δεν του προσφέρει ούτε τα απαραίτητα όπως ένα πιάτο φαγητό ή ένα στρώμα για να κοιμηθεί.  Μην αντέχοντας άλλο να ζει κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες, ο Όλιβερ  δραπετεύει και τρέχει πολλές μέρες για να φθάσει στο Λονδίνο. Εκεί, ο μικρός Όλιβερ βρίσκει στέγη στο σπίτι μιας συμμορίας πορτοφολάδων. Στο νέο του σπίτι, γνωρίζει τον αρχηγό της συμμορίας (Φάγκιν), την  Νάνσυ και τον πονηρό Ατσίδα. Ο Όλιβερ όμως στην πόλη γνωρίζει επίσης την κυρία Μπέντγουικ και τον κύριο Μπράουνλοου, δύο  ανθρώπους που θα βοηθήσουν τον Όλιβερ να βρει αγάπη και μία οικογένεια.

 

 

Την σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη ενώ ο 20μελής θίασος της παράστασης αποτελείται από τους: Διονύσης Πιφέας στον ρόλο του Όλιβερ, Ρένος Χαραλαμπίδης, Τάσος Κωστής, Κωνσταντίνος Κάππας, Μαρία Αντουλινάκη, Τατιάνα Μελίδου, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, ΡίνοςΤζάνης και με αλφαβητική σειρά: Αντώνης Βαρθαλίτης, Παναγιώτης Δελαβίνιας, Βαγγέλης Ζάπας, Γιώργος Ιωσηφίδης, Θανάσης Καφενταράκης, Μάριος Μακρόπουλος, ΛίνοςΜάνεσης, Θανάσης Μυλωνόπουλος, Ελευθερία Παγκάλου, Χρήστος Σωνάκης, Κωνσταντίνος Τσουμπάρης, Μαρία Μελίτα Ψυχογυιοπούλου. Οι ηθοποιοί τραγουδούν, χορεύουν και «ζωντανεύουν» τους χαρακτήρες του έργου με το υποκριτικό ταλέντο τους που συνεπαίρνει ιδιαίτερα τους μικρούς θεατές, οι οποίοι παρακολουθούν την παράσταση με αγωνία και αφοσίωση.

Όλοι οι ηθοποιοί δημιουργούν ένα σύνολο οργανωμένο και αναπόσπαστο καθώς λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους και οι σχέσεις των χαρακτήρων που συνάπτουν επί σκηνής είναι ρεαλιστικές και ουσιαστικές.  Οι υψηλές αξίες και τα συναισθήματα, μέσω των χαρακτήρων  και της σκηνοθεσίας, διαμορφώνουν στην συνείδηση του θεατή μία εικόνα σκιαγράφησης της κοινωνίας της Αγγλίας του 19ου αιώνα. Ο Διονύσης Πιφέας στον ρόλο του Όλιβερ Τουίστ συγκινεί με την απλότητα της φωνής και των κινήσεων του, ο Ρένος Χαραλαμπίδης ως Φάγκινς, αρχηγός συμμορίας πορτοφολάδων και ο Κωνσταντίνος Κάππας που υποδύεται τον κακοποιό, ΜπίλΣάικς συμμετέχουν στα πιο ενεργά και έντονα σημεία της παράστασης, προκαλώντας αγωνία με την επιβλητική παρουσία τους, ο Τάσος Κωστής και η Μαρία Αντουλινάκη ως κύριος Μπράουνλοου και κυρία Μπέντγουικ αντίστοιχα προκαλούν συναισθήματα χαράς καθώς εκπροσωπούν το καλό και τη διακιοσύνη, η Τατιάνα Μελίδου εντυπωσιάζει με τη φωνή και τη γλυκιά της παρουσία και ο ΡίνοςΤζάνης ως Ατσίδας προσφέρει ζωντάνια και ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Ο υπόλοιπος θίασος που αποτελείται κυρίως από νέα παιδιά του χώρου της υποκριτικής, επιφυλάσσει και εκείνος με τις ικανότητές του μεγάλες συγκινήσεις και γέλια στους θεατές. Το τέλος είναι λυτρωτικό για όλους τους χαρακτήρες και η απόδοσή του δίνεται ως φυσική απόρροια όλων των προηγούμενων συμβάντων.

 

 

 Η πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Οικονόμου, οι στίχοι της Μαγδαληνής Παλιούρα και της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, οι χορογραφίες της Χριστίνας Φωτεινάκη σε συνδυασμό με τα όμορφα και ζωηρά σε χρωματικούς τόνους κοστούμια εποχής και τα ευφάνταστα σκηνικά της Μαρίας Φιλίππου δημιουργούν μία αληθοφανή ατμόσφαιρα και ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. Οι χορογραφίες και η κινησιολογία συγχρονίζονται με την μουσική καθώς και με την ιδιοσυγκρασία του κάθε χαρακτήρα ώστε να αποδίδουν σωστά την κοινωνική του θέση και τον χαρακτήρα του.

Η σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη καταφέρνει να προβληματίσει, να συγκινήσει και να ψυχαγωγήσει τους θεατές όλων των ηλικιών. Τα σκηνοθετικά μέσα που χρησιμοποιεί όπως οθόνες προβολής, παράλληλες σκηνές κ.α. συμβάλλουν στην καλύτερη απόδοση και κατανόηση σκηνών του έργου χωρίς να αποδυναμώνουν την αφήγηση αλλά ενισχύοντας την περισσότερο δημιουργώντας μία οικειότητα μεταξύ των σύγχρονων θεατών και των σύγχρονων μέσων της παράστασης. Οι θεατές καταχειροκρότησαν την παράσταση ενώ στα χείλη τους ήταν αποτυπωμένο ένα μεγάλο χαμόγελο καθώς έφευγαν από την αίθουσα του θεάτρου.

 

 

Πληροφορίες:

Πρεμιέρα: 20 Οκτωβρίου 2019

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων:

Κάθε Σάββατο στις 14:30 & Κυριακή στις 11:30

Τιμές Εισιτηρίων:

Κανονικά εισιτήρια: 15 ευρώ, 13 ευρώ, 11 ευρώ (θεωρείο)

Ισχύουν ειδικές τιμές για Α.Μ.Ε.Α., φοιτητές, νέους & ανέργους

Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις (από 20 άτομα και πάνω) & οικογενειακά εισιτήρια (4 ατόμων)

Προπώληση Εισιτηρίων:

Στα ταμεία του θεάτρου, Πειραιώς 254, Ταύρος

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://tickets.theatron254.gr

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.viva.gr

Τηλεφωνικά στο 212 254 0300

Κρατήσεις για  Σχολεία – Ομάδες :

Ιωάννα Ψυχογιού, Τμήμα Κρατήσεων και Εισιτηρίων «Ελληνικού Κόσμου»

212 254 0300 & K. 698 254 0300, e-mail: tameio@fhw.gr

 

 

6