Νέα διαδικασία επιλογής των καλλιτεχνικών διευθυντών και των αναπληρωτών τους στα δύο κρατικά θέατρα της χώρας, το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, θεσπίζει το υπουργείο Πολιτισμού με τροπολογία που θα κατατεθεί σε κάποιο από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης στη Βουλή.

 

Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει την επιλογή και τον διορισμό του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή από ειδική επιτροπή αξιολόγησης και επιλογής μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΔΣ των Θεάτρων, ενώ επίσης, το σχέδιο διάταξης νόμου προβλέπει και συγκεκριμένα προσόντα, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από την Επιτροπή για την επιλογή των καλλιτεχνικών διευθυντών, διευκρινίζει το υπουργείο Πολιτισμού.

Μετά τη ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, το υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσει και στην ανακοίνωση των προσώπων που θα συνθέτουν την ειδική επιτροπή αξιολόγησης και επιλογής του επόμενου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

 

Σχετικά με τη νέα διαδικασία, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφασή μας να προκηρύσσονται οι θέσεις των καλλιτεχνικών διευθυντών των Οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού -με βάση συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα υποστηρίζει τις ανάγκες του κάθε φορέα- είναι εκπεφρασμένη από τον Αύγουστο 2019.

Οι επόμενοι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος θα αναδειχθούν μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Διοικητικού Συμβουλίου των Θεάτρων και αιτιολογημένο πρακτικό ειδικής επιτροπής αξιολόγησης και επιλογής. Αντίστοιχα θεσπίζεται καινούργια διαδικασία διορισμού των αναπληρωτών καλλιτεχνικών διευθυντών.

Το σχέδιο διάταξης νόμου θα κατατεθεί ως τροπολογία τις επόμενες μέρες στη Βουλή προς ψήφιση. Με την ρύθμιση που προτείνουμε για την επιλογή και τον διορισμό των καλλιτεχνικών διευθυντών διασφαλίζεται το κύρος και η αξιοπιστία των δύο Οργανισμών».

 

ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε:

«Με την προτεινόμενη αλλαγή θεσμικού πλαισίου, επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για μία ανοιχτή διαδικασία επιλογής των καλλιτεχνικών διευθυντών των δύο κορυφαίων θεάτρων της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς και με απόλυτη διαφάνεια.

Με τη δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής μίας επιτροπής αξιολόγησης και επιλογής, η οποία θα έχει την ευχέρεια να εξετάσει το σύνολο της παρουσίας και δραστηριότητας των υποψηφίων και να συζητήσει μαζί τους το όραμά τους, χωρίς στείρους τεχνικούς περιορισμούς, προσδοκούμε η διαδικασία αυτή να θέσει τις βάσεις για την ανάδειξη των προσώπων που θα οδηγήσουν το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε μία νέα εποχή».

Πηγή

 

1