Η χοροθεατρική ομάδα «Μεταμορφώσεις» παρουσιάζει την μουσικό – χοροθεατρική παράσταση «Tales of Sitar» στο πλαίσιο του Θεσμού «Σύρος Πολιτισμός 2021» στο ιστορικό Θέατρο «Απόλλων» στις 5 Σεπτεμβρίου 2021.

 

 

Τάκης Λουκάτος: Σκηνοθεσία – Χορογραφία – Εικαστική επιμέλεια

Ιάσονας Ψαράκης: Μουσική – Σύνθεση – Ερμηνεία – Ενορχήστρωση

 

Σκηνική Ερμηνεία:

Ιάσονας Ψαράκης: Σιτάρ & Εσράτζ

Σπύρος Βασιλειάδης: Τάμπλες & Νέι

Τάκης Λουκάτος: Θεατρική ερμηνεία – Χορός

Kehua Li (Lico Dance): Screendance

 

Τιμές Εισιτηρίων :

Πλατεία και θεωρεία ισογείου: 15 ευρώ (κανονικό)

Θεωρεία Α ορόφου: 14 ευρώ (κανονικό)

Θεωρεία Β ορόφου: 13 ευρώ (κανονικό)

Εξώστης: 12 ευρώ (κανονικό)

10 ευρώ Μειωμένο (Φοιτητικό – μαθητικό – ανέργων – ΑΜΕΑ) 

 

 

Προπώληση Εισιτηρίων 

Ticket Services

– εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

– τηλεφωνικά: 2107234567

– online: https://www.ticketservices.gr/event/tales-of-sitar/

– καταστήματα Public

 

 

Μια πολυπολιτισμική μουσική παράσταση με θέατρο, λόγο, χορό, εικαστικό περιβάλλον αποτελούμενο από γλυπτές μορφές με θέμα την Ινδική Κλασσική Μουσική και την αλληλεπίδραση της με τον Δυτικό Πολιτισμό (την μουσική και τις παραστατικές τέχνες).

Μια μουσική – χοροθεατρική παράσταση με ήχους, εικόνες, χορό, χρώματα, λόγο, ρυθμούς και εικαστικές γλυπτές μορφές, που θα μας μεταφέρουν στη μακρινή Ανατολή μέσα από το κάτοπτρο του δυτικού πολιτισμού, πέρα από τα όρια του χρόνου και των αποστάσεων.

Μια μουσική μεταφορά του δυτικού πολιτισμού στην Ινδία, όπου o θεατής, αφουγκραζόμενος το μυστικισμό και το εσωτερικό ταξίδι της ανθρώπινης ψυχής, μέσα από τα μονοπάτια (Ράγκες) της Ινδικής Κλασσικής Μουσικής, εμπλουτίζεται διευρύνοντας τα όρια του, παρακολουθώντας την παράδοση και την Ινδική Κουλτούρα έτσι ώστε διευρυνόμενος πολυπολιτισμικά απλώνεται από τα όρια της δικής του κοσμοθεωρίας .

Ταξιδεύοντας στο χωροχρόνο με τις Ράγκες που κάθε μια ξεχωριστά συμβολίζει και επικαλείται τα στοιχεία της φύσης, αποτυπώνοντας συναισθήματα, αισθήσεις, εικόνες .

Μια αόρατη ζωγραφική του αιθέρα. Μια διήγηση ήχου, δονήσεων, φράσεων, ρυθμών και χρωμάτων όπου η φαντασία μπορεί να δημιουργήσει την πραγματικότητα που της πιστοποιείται.

Παράλληλα με την παράσταση στο φουαγιέ του Θεάτρου θα υπάρχει έκθεση 30 γλυπτών μορφών- κουκλών του Τάκη Λουκάτου με τίτλο «Tales of Sitar».

 

Διάρκεια: 120 λεπτά

 

Μουσική σύνθεση: Tansen, Ali Akbar Khan, Ιάσονας Ψαράκης

Κείμενα: Απόστολος Παύλος, Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, Ζαν Κοκτώ, Τάκης Λουκάτος

Βοηθός Σκηνογράφου: Rija Yousuf

 

Films:

Μουσικό σχήμα Βίντεο: Iasi Ensemble

Σκηνοθεσία Βίντεο: Iάσονας Ψαράκης , Νικόλας Γκίνης, Γιώργος Γκαϊτατζής

Παραγωγή Video Art & Ήχου: Νικόλας Γκίνης

Μουσική σύνθεση: Ιάσονας Ψαράκης

Ενορχήστρωση: Ιάσονας Ψαράκης – Νικόλας Γκίνης

Motion Artist: Rija Yousuf

 

Χορηγοί:

ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, Παρουσία Χειροποίητες Δημιουργίες, Εκδοτικός Οίκος Αστάρτη, Francoise Hotel, ΓΑΔ Μεταφορική, Μινιόν Μπουτίκ, Blue Star Ferries

Χορηγοί επικοινωνίας :

ΕΡΤ Ν. ΑΙΓΑΙΟY, Κοινή Γνώμη, Art and Press, deBop, Polis Free Press, Cyclades24, NG Radio, Syros Agenda, Theatrocinefil

 

Βιογραφικά:

Ιασονας Ψαράκης

Ο Ιάσονας Ψαράκης είναι Ελληνικής καταγωγής συνθέτης, μουσικός της Βόρειας Ινδικής Κλασσικής & World Μουσικής, σολίστας του Σιτάρ, Εσράτζ και πολλών άλλων μουσικών οργάνων του κόσμου, με έδρα το Σαντινικετάν στη Βεγγάλη της Ινδίας.

Η καριέρα του εκτείνεται από την Κλασσική Eυρωπαϊκή έως τη Mεσανατολική μουσική και ταξιδεύει μέσω της Κλασικής Ινδικής Μουσικής υπό την καθοδήγηση της Guru Ameena (κόρης του Ustad Ali Akbar Khan), του Pandit Debi Prasad Chatterjee, του Shiraz Ali Khan, της Amie Maciszawski και του Sabyasachi Sarkhel.

Αποφοίτησε από το Sangit Bhavan-Visva Bharati Πανεπιστήμιο (B.Mus.-HCM-Sitar/Performance arts,final grade A+), κάτοχος υποτροφίας μέσω ICCR India και επίσης κάτοχος τεσσάρων Indian Merit υποτροφιών .

Ο Ιάσονας κυκλοφόρησε το πρώτο του μουσικό άλμπουμ με όνομα «Clay» (2014), το οποίο ηχογραφήθηκε στο Λίβανο, με στοιχεία Ινδικής Kλασικής μουσικής και ήχους του Ιράν.

Εχει παρουσιάσει την μουσική του σε θέατρα, καλλιτεχνικές πολιτιστικές αίθουσες, κολεκτίβες, ραδιοφωνικούς σταθμούς, street performances, διεθνή μουσικά φεστιβάλ και αρχαιολογικούς χώρους στην Τουρκία, Λίβανο, Αίγυπτο, Ινδία, Ελλάδα, Ιράν, Μπάγκλανες και Ιταλία .

Πρόσφατα η «Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας» του διοργάνωσε την πρώτη του σόλο συναυλία του, στο Κάιρο, στο παλάτι με όνομα «Beyt Al Sinnari» ενώ στην Ελλάδα έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Την περίοδο αυτή ετοιμάζει, με το μουσικό του σύνολο «Iasi Ensemble», το καινούριο τους μουσικό δίσκο, σύνθεσης δικής του, παραγωγής Νικόλα Γκίνη, στο οποίο τον συνοδεύουν αναγνωρισμένοι μουσικοί από την Ινδία & Περσία.

Το πρώτο τους, μουσικό τους κομμάτι «Whirling Desert» το οποίο έχει συνθέσει, ενορχηστρώσει και σκηνοθετήσει (βίντεο) ο Ιάσονας Ψαράκης, βραβεύτηκε από τον θρύλο της κιθάρας « Al Di Meola» με το βραβείο Καλύτερης Μουσικής Ενορχήστρωσης (Palm Beach International Music Awards ) και απέσπασε μέχρι στιγμής 17 βραβεία και 22 διακρίσεις από διεθνή αναγνωρισμένα φεστιβάλ κινηματογράφου (ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπης, Ρωσίας, Αγγλίας, Ασίας )

Επιπλέον είναι μέλος του «Hellenic Traditional Project» ενορχήστρωσης- παραγωγής Νικόλα Γκίνη

Επίσης συνεργάζεται με αναγνωρισμένους διεθνής αλλά και Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι: Kehua Li(Lico Dance), Ador Hooyar, Νικόλας Γκίνης, Τάκης Λουκάτος και άλλους

Τέλος ο Ιάσονας είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής & επιμελητής του Independent Global Art Festival .

 

www.iasiensemble.com

https://www.youtube.com/c/IasiEnsembleIasonasPsarakis

https://www.tovima.gr/printed_post/enas-crellinas-deksiotexnis-tou-sitar/

https://www.facebook.com/iasonaspsarakis

 

Τάκης Λουκάτος

Ο Τάκης Λουκάτος είναι ηθοποιός, χορογράφος, χορευτής, εικαστικός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας, με διεθνής συμμετοχές σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις σημαντικών σχημάτων και ομάδων.

Είναι ο πρώτος που ασχολήθηκε με την κούκλα σε εικαστική μορφή, προσωποποιώντας διάσημες προσωπικότητες (Μελίνα Μερκούρη – της οποίας η κούκλα ήταν στο γραφείο Πολιτισμού και σήμερα βρίσκεται στο Ίδρυμα Μελίνας Μερκούρη), Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Μαρλέν Ντίτριχ, Γκρέτα Γκάρμο, Μαρία Κάλλας, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μαρίκα Κοτοπούλη) και στην συνέχεια εξέλιξε τις κούκλες σε γλυπτά που φέρνουν την προσωπική του σφραγίδα, με 35 εκθέσεις σε σημαντικές γκαλερί στην Ελλάδα και το εξωτερικό .

 

 

Για αρκετά χρόνια άνηκε στο δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου (όπου συνεργάστηκε με σημαντικούς χορογράφους και σκηνοθέτες: Σολομός, Μπάκας, Μιχαηλίδης, Βουτσινάς, Παπαϊωάννου, Κοραής Δαμάτης, Χουβαρδάς, Σπύρος Ευαγγελάτος, Εύης Γαβριηλίδης, Φασουλής, Λεμός, Σταμάτης Κραουνάκης, Σοφία Σπυράτου, Βαγγέλης Σειληνός, Κάρμεν Ρουγγέρη,Τιτή Αντωνοπούλου, Μαίρη Τσούτη, Αντρέας Θωμόπουλος κλπ) .

Το 1997, με προτροπή του Αλέξη Σολομού και της Βέρας Ζαβιτσιάνου, δημιούργησε τη χοροθεατρική ομάδα «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ», με στόχο το πάντρεμα των τριών μορφών τέχνης, μέσα από την αισθητική των γλυπτών μορφών του, η οποία έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά τον ίδιο χρόνο, με έκθεση και χοροθεατρική παράσταση βασισμένη στα μονόπρακτα του Ζαν Κοκτώ.

Κατόπιν εμπλουτισμένη, η παράσταση παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Ερμοπουλείων (στο Θέατρο Απόλλων) στην Σύρο και ταξίδεψε με μορφή έκθεσης και θεατρικού δρώμενου στο Μιλάνο, στην Βενετία και στο Μόντε Κάρλο .

Εκπροσώπησε την Γιαπωνέζικη εταιρεία Μαρούμη με έκθεση γλυπτών και την χοροθεατρική ομάδα Μεταμορφώσεις στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 1999 και συμμετέσχε στα Paralympic με σκηνογραφική επιμέλεια στο Πεδίο του Άρεως στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας 2004 .

Έκτοτε έχει σκηνοθετήσει, χορογραφήσει και επιμεληθεί εικαστικά και σκηνογραφικά αρκετές παραστάσεις. Από το 2006 διδάσκει χορό και θέατρο στα καλλιτεχνικά Γυμνάσια – Λύκεια (Γέρακα και Κερατσινίου ) .

 

 

Ασχολείται αρκετά χρόνια με τη συγγραφή. Η Αντανάκλαση μιας πόζας είναι το πρώτο του θεατρικό έργο που εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Αστάρτη» με θέμα την Ζωή και το Έργο του Όσκαρ Ουάιλντ.

Τέλος, έχει λάβει το 1ο βραβείο για σκηνοθεσία και χορογραφία από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για την παράσταση «Μαγικός Αυλός» του Μότσαρτ ,αριστείο του Υπουργείο Παιδείας για την παράστασή του «Τα πρόσωπα των παιδιών είναι πατρίδες» και το βραβείο Ερμές για την χοροθεατρική του ομάδα Μεταμορφώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ερμοπουλείο της Σύρου .

 

https://www.takisloukatos.com/dimosieyseis-kritikes

https://www.facebook.com/TAKISLOUKATOSMETAMORFOSIS

 

Σπύρος Βασιλειάδης:

Ο Σπύρος Βασιλειάδης γεννήθηκε στην Αθήνα . Ασχολείται με την Μουσική από νεαρή ηλικία. Από το 1989 είναι μαθητής του Shankartal στην tablα.

Σπουδές κλασικής κιθάρας από τον Ahmed El-Salamouny και μουσική παιδαγωγικής στην Σχολή P. Palos στο Μόναχο (1987-1991).

Εχει παρακολουθήσει ακόμα σεμινάρια κατασκευής μουσικών οργάνων, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Ασκεί το επάγγελμα του μουσικού από το 1987. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και του Συλλόγου Καλλιτεχνικής Οργανοποιίας.

 

Kehua Li

H Kehua Li (Lico) είναι Κινέζικης καταγωγής χορογράφος – χορεύτρια .

Ξεκίνησε να μαθαίνει χορό από 3ον χρονών. Σπούδασε Κλασσικό Κινέζικο και Παραδοσιακό Χορό. Από την ηλικία των 20 ξεκίνησε να συμμετέχει σε ομάδες χορού σαν χορεύτρια του σύγχρονου χορού .

Κατά την περίοδο πλήρους απασχόλησης της συμμετείχε σε συνολικά 30 μεγάλα, μεσαία και μικρά έργα αλλά και σε 5 προσωπικές της παραστάσεις οι οποίες ανέβηκαν όλες σε αναγνωρισμένα Θέατρα .

Παράλληλα ξεκίνησε να μαθαίνει Μπαλέτο, Μπούτο, Τάι Τσι και Γιόγκα και έκανα περιοδείες σε Γαλλία και Ισραήλ .

Αφού αποχώρησε από τις ομάδες χορού που συμμετείχε ξεκίνησε να συνεργάζεται με ανεξάρτητους καλλιτέχνες με απώτερο σκοπό την δημιουργία ανεξάρτητων χοροθεατρικών Έργων .

Παράλληλα ξεκίνησε να ταξιδεύει στον κόσμο με σκοπό την πολιτιστική – πολυπολιτισμική αλληλεπίδραση της Κινέζικης τέχνης με παραδοσιακές και κλασσικές τέχνες άλλων λαών .

Η τέχνη την οποία υπηρετεί περιλαμβάνει χορό, ζωγραφική, μουσική, γλυπτική, όραση, βίντεο και περιβαλλοντική τέχνη.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς αναγνωρισμένους αλλά και ανεξάρτητους καλλιτέχνες διεθνώς .

Πρόσφατα είχε τις πρώτες τις συμμετοχές σε παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο Κίνας και παράλληλα στο μουσικοχορευτικό βίντεο «Whirling Desert» που συνεργάστηκε και συμμετείχε με τους Iasi Ensemble απόσπασε 17 βραβεία από αναγνωρισμένα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Μουσικής .

 

Νικόλας Γκίνης

Ο Νικόλας Γκίνης είναι μουσικοσυνθέτης και παραγωγός μουσικής καθώς και παραγωγός εκπομπών στα ΜΜΕ.

Ως μουσικός και ιδρυτής του συγκροτήματος ΣΥΝΔΡΟΜΟ, απασχόλησε τα μουσικά δρώμενα της δεκαετίας 1980-90, με το συγκρότημά του, παίζοντας rock-funk μουσική με πολλές επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική και ήταν ίσως από τους πρώτους μουσικούς της γενιάς του, που τόλμησε να εκφράσει αυτό που αργότερα ονομάστηκε world/ethnic music.

Ως μουσικοσυνθέτης, ασχολήθηκε με την σύνθεση μουσικής για τα ΜΜΕ, θέατρο, χορό, κινηματογράφο με πιο διακεκριμένη τη μουσική σύνθεση της τελευταίας ταινίας του Νίκου Κούνδουρου, «ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ», που κυκλοφόρησε στη δισκογραφία και είναι ένα ταξίδι στην ανατολή.

Το εν λόγω έργο παρουσιάστηκε και σε συναυλίες με μεγάλη ορχήστρα παραδοσιακών και σύγχρονων οργάνων, με πιο διακεκριμένη τη συναυλία στα ΔΗΜΗΤΡΙΑ Θεσσαλονίκης στην συναυλιακή αίθουσα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Ως παραγωγός των ΜΜΕ σπούδασε στο NEW YORK UNIVERSITY OF TECHNOLOGY και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι.

Στην Ελλάδα, έχει εργαστεί σε διάφορες θέσεις ως παραγωγός ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών και παραγωγή διαφημίσεων και προβολής στον TOP FM, 902, PLANET, ΕΠΕΝΔΥΤΗ, SPORT TIME, ΕΞΟΥΣΙΑ, TEMPO, ΕΡΤ, 105,5 κ.λ.π., με πιο διακεκριμένη τη θέση του Συμβούλου του Προέδρου της ΕΡΤ.

Συνεργάστηκε με τον «ΑΘΗΝΑ 2004», όπου ανέλαβε την ευθύνη της μουσικής των Ολυμπιακών Αγώνων (εκτός των τελετών έναρξης/λήξης), σε όλα τα Ολυμπιακά στάδια της Αθήνας και της επαρχίας.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την παραγωγή μουσικής στο προσωπικό του στούντιο, όπου δημιουργεί ένα νέο χώρο έκφρασης, με ειδίκευση στην ορχηστική μουσική και κατεύθυνση την world/ethnic music, σε συνεργασία με Έλληνες αλλά και ξένους μουσικούς και παραγωγούς.

 

0