Το  «Happy Buddha. Ιστορίες και συνταγές από τα ταξίδια μου στην Ασία» του Βαγγέλη Δρίσκα ανακηρύχθηκε το Καλύτερο Βιβλίο Ασιατικής Κουζίνας στον Κόσμο που εκδόθηκε εκτός Ασίας από τα Βραβεία Gourmand κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για τα Τρόφιμα στο Cascais στην Πορτογαλία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ανακοίνωση έγινε στη σκηνή του Estoril Congress Centre από τον Edouard Cointreau, πρόεδρο και ιδρυτή των Βραβείων Gourmand, ο οποίος επαίνεσε το βιβλίο για το βάθος και την πολιτισμική του σημασία και ανέφερε:

«Συγχαρητήρια, αγαπητέ Βαγγέλη, για το αξιοπρόσεκτο βιβλίο σου, που αποτυπώνει όμορφα τα γαστρονομικά σου ταξίδια σε όλη την Ασία. Η σε βάθος έρευνά σου, οι γευσιγνωσίες από πρώτο χέρι και οι εξειδικευμένες γνώσεις σου ζωντανεύουν αυθεντικές ασιατικές γεύσεις, καθιστώντας τις σύνθετες αυτές γεύσεις προσιτές στους δυτικούς ουρανίσκους. Με το πάθος και την καθοδήγησή σου, το Happy Buddha σίγουρα θα εμπνεύσει πολλούς να εξερευνήσουν και να κατακτήσουν τις πλούσιες, ζωντανές κουζίνες που με τόση αγάπη μοιράζεσαι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα φετινά βραβεία Gourmand συμμετείχαν ως υποψήφια 1.270 βιβλία από 222 χώρες. Τα Gourmand World Cookbook Awards θεωρούνται τα βραβεία Όσκαρ του κόσμου του φαγητού και του κρασιού. 

Θερμά συγχαρητήρια, Βαγγέλη!

Ακούστε τη δήλωσή του στο video που έστειλε από τη Λισαβόνα μετά την απονομή εδώ.

 

Λίγα λόγια από τον Βαγγέλη Δρίσκα για το βιβλίο:

«Όλα αυτά που έζησα, αυτά που διαπίστωσα µε τα ταξίδια µου στην Ασία, µε την έρευνα, το διάβασµα και κυρίως δοκιµάζοντας επιτόπου τα πιο σπουδαία πιάτα κάθε τόπου στην αυθεντική τους εκδοχή, καταγράφηκαν για να διανθίσουν το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Και µπορεί ως επαγγελµατίας της γεύσης να µην έχω όρια και να µου αρέσουν και οι πιο περίπλοκες γευστικές εκφάνσεις, είµαι σε θέση όµως να ξεχωρίσω αυτά τα πιάτα που μπορούν να κλέψουν τις εντυπώσεις σε έναν δυτικό ουρανίσκο. Τώρα αισθάνοµαι έτοιµος να µοιραστώ µαζί σας όλα αυτά που έµαθα και δοκίµασα στα ταξίδια µου στην Ασία. Τα καλύτερα πιάτα, τα πιο χαρακτηριστικά κάθε τόπου, µε συνταγές γραµµένες αναλυτικά και µε όλες τις συµβουλές που θα σας βοηθήσουν να έχετε το τέλειο αποτέλεσµα στο πιάτο σας. Όσο για το Happy Buddha, αυτό µου έµεινε από το Μπαλί, όπου, περπατώντας στον δρόµο, πολλοί µε σταµατούσαν και χάιδευαν την κοιλιά µου αναφωνώντας: «Happy Buddha!». Εκεί πιστεύουν ότι µια τροφαντή κοιλιά υπόσχεται πλούτο και ευηµερία, που θα τα αποκτήσουν εφόσον τη χαϊδέψουν. Το Happy Buddha θα σας ταξιδέψει σε τόπους και γεύσεις της Ασίας, και είµαι σίγουρος ότι θα σας «βάλει» στην κουζίνα ώστε να δηµιουργήσετε και να µεγαλουργήσετε. Θέλω, ξεφυλλίζοντας αυτό το βιβλίο, µαγειρεύοντας και δοκιµάζοντας όλα αυτά τα υπέροχα ασιατικά πιάτα, να νιώσετε αυτή τη χαρά και την ευεξία που µόνο οι ασιατικές κουζίνες µπορούν να προσφέρουν».
Β.Δ.