Μπορεί η ζωή των μοναχών να περιλαμβάνει αυστηρή νηστεία, λιτά γεύματα και εγκράτεια, ωστόσο τα γλυκά όπως οι δίπλες, δεν λείπουν από την τράπεζά τους, ειδικά τις ημέρες των εορτών.

 

 

 

Ανάλογα με την περίοδο, αν είναι νηστεία ή όχι, οι μοναχοί που είναι επιφορτισμένοι με το διακόνημα του μάγειρα φτιάχνουν τα αντίστοιχα γλυκίσματα. Οι δίπλες, λοιπόν, μαζί με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες έχουν τα πρωτεία αυτές τις ημέρες.

 

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τις δίπλες είναι:

6 αυγά
2 φλυτζάνια του καφέ λάδι
2 φλυτζάνια του καφέ αλυσίβα
2 φλυτζάνια του καφέ κονιάκ
αλεύρι μαλακό ή φάριν-απ (όσο πάρει ώστε να γίνει σφιχτή η ζύμη)
λάδι αγνό χωρίς οξέα
μία πρέζα αλάτι

 

Για το σιρόπι :

2 φλυτζάνια τσαγιού μέλι
2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζάνια τσαγιού νερό
κανέλλα ξύλο

 

Για το πασπάλισμα :

Καρύδι τριμμένο 2/3
αμύγδαλο τριμμένο 1/3
κανέλλα τριμμένη
σουσάμι καβουρδισμένο και κοπανισμένο.

 

Επί το έργον:

Ζυμώνουμε τα υλικά και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί μισή ώρα περίπου.Ανοίγουμε φύλλα χοντρά (2 χιλιοστά περίπου) και τα κόβουμε λουρίδες πλατιές έως 15 πόντους μήκος και 4-5 φάρδος
με το ειδικό ροδάκι.
Όταν το λάδι κάψει καλά στην φριτέζα κάνουμε τα κομμάτια φιόγκους πιέζοντας τα στη μέση και τα ρίχνουμε μέσα, τόσο όσο να βράζουν άνετα.
Εν τω μεταξύ έχουμε δίπλα ετοιμάσει το σιρόπι με το μέλι, την ζάχαρη, το νερό και την κανέλλα ξύλο και όταν βράσει τα ξαφρίζουμε.Όταν καθαρίσει το αφήνουμε και σιγοβράζει.
Με μία τρυπητή κουτάλα τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε στην πιατέλα. Εκεί τις πασπαλίζουμε με τα καρυδοαμύγδαλα που έχουμε ήδη αλέσει κα ανακατέψει μαζί με το καβουρδισμένο σουσάμι και την κανέλλα σκόνη.

 

Σημειώσεις :

α) Οι δίπλες μπορούν να γίνουν σε πολλά σχέδια , ανάλογα με τις ικανότητες ή την φαντασία μας
β) Η αλυσίβα γίνεται με καθαρή στάχτη. Βράζουμε όση θέλουμε για λίγο, την αφήνουμε να κατασταλάξει για 24 ώρες και πέρνουμε το νερό με προσοχή!

 

 

 

Πηγή

 

 

 

0