Ένα κλασικό αισθηματικό δράμα, με πολλά κοινωνικά στοιχεία αλλά και άρωμα αστυνομικής περιπέτειας είναι σίγουρα το “Όταν η Πόλις Πεθαίνη”. Το κεντρικό στόρι της ταινίας βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Το 1965 η Αθηναϊκή κοινωνία συγκλονίζεται από ένα ιατρικό σκάνδαλο καθώς δυο φάρμακα, νοθευμένα,  χορηγούνται σε εγκύους. Οι υπεύθυνοι της νοθείας καταδικάστηκαν ένα χρόνο αργότερα, με ελάχιστες  ποινές 4 ως 11 μηνών φυλάκιση.

 

 

 

Μια ταινία καταγγελία!

Αυτό το γεγονός με αρκετά στοιχεία μυθοπλασίας, οδήγησαν το Νίκο Φώσκολο να γράψει ένα από τα καλύτερα σενάρια του. Κεντρικό πρόσωπο μια σταρ του Ελληνικού κινηματογράφου, η οποία παρά τις καλλιτεχνικές της φιλοδοξίες, δε διστάζει να θυσιάσει την καριέρα της, όταν ανακαλύπτει ότι σε μια ιστορία με νοθευμένα σκευάσματα κρύβονται από πίσω ο εραστής της, ο οποίος χρηματοδοτεί την καριέρα της, και ο αδελφός της, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγιεινής. Παρακολουθώντας κάποιος το φιλμ ανακαλύπτει τη διαφθορά στις υπηρεσίες υγείας, στους παραγωγούς φαρμάκων, στους μεσάζοντες και στα νοσηλευτήρια.  Οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί, η δημόσια γραφειοκρατία και η διαφθορά στους κύκλους της Υγείας αποτελούν το βασικό κορμό αυτής της ταινίας, η οποία κατορθώνει να μεταδώσει την ατμόσφαιρα αγωνίας στο θεατή, παρότι θα υπήρξαν τότε, τουλάχιστον, κάποιοι οι οποίοι θα αναρωτήθηκαν πόσο αληθινά θα μπορούσαν να είναι όλα αυτά. 

 

 

 

Εξαιρετικό το καστ

Πρωταγωνίστρια της ταινίας είναι η Μαίρη Χρονοπούλου, σ΄ένα ρόλο γεμάτο από αίσθημα αλλά και δυναμισμό. Ένας ρόλος, μάλλον κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της. Δίπλα της ο Ανδρέας Μπάρκουλης, ο Φαίδων Γεωργίτσης, ο Ζώρας Τσάπελης και η Μέλπω Ζαρόκωστα (της οποίας το όνομα δεν αναφέρεται στους τίτλους, για άγνωστους λόγους). 

 

 

Το ανέκδοτο σάουντρακ της ταινίας με την υπογραφή του Ηλία Τάσκου

Ιδιαίτερη ίσως αναφορά θα έπρεπε να γίνει στο σάουντρακ της ταινίας, το οποίο για χρόνια παρέμενε ανέκδοτο. Μέχρι που φέτος ο υποφαινόμενος προχώρησε στη διαδικτυακή έκδοση του. Η μουσική της ταινίας φέρει την υπογραφή του Κώστα Καπνίση. Ένας από τους πολυγραφότατους συνθέτες του Ελληνικού κινηματογράφου. Τα ορχηστρικά κομμάτια του δίνουν ξεχωριστή λάμψη και αξία στο έργο. Η πρωταγωνίστρια ερμηνεύει δύο φορές στο φιλμ το “Υπάρχει κάπου ένα Παιδί” με στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου

 

 

Σε μια σκηνή της ταινίας ακούγεται το “Adagio in G Minor” του Ιταλού συνθέτη Tomaso Albinoni, ιδέα του σκηνοθέτη Γιάννη Δαλιανίδη

 

Ζώρας Τσάπελης και Μέλπω Ζαρόκωστα

 

Για την ιστορία ίσως θα έπρεπε να αναφέρουμε ότι στην ταινία υπάρχουν πλάνα – ντοκουμέντα από το ορφανοτροφείο Παίδων Πεντέλης με την αρχική μορφή του, με κεκλιμένη στέγη στον πρώτο όροφο. Το “Όταν η Πόλις Πεθαίνη” έκανε πρεμιέρα στις 10 Μαρτίου 1969 και έκοψε 297.220 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄πρόβολης. 

 

 

 

10