Η Γεωργία Σαριβαξεβάνη Καρακώστα (αυτό ήταν το πραγματικό όνομα της Ζωρζ Σαρή) υπήρξε κορυφαία ηθοποιός του κινηματογράφου αλλά και η σημαντικότερη συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας της γενιάς της.

 

 

 

Τα χρόνια της Αντίστασης και η ενασχόληση με την υποκριτική

Γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Η καταγωγή του πατέρα της ήταν από τη Μικρά Ασία και της μητέρας της από τη Σενεγάλη. Πριν ολοκληρώσει τις εγκύκλιες σπουδές της, άρχισε ο Πόλεμος του 40 και η Ζωρζ Σαρή συμμετείχε στην Αντίσταση και την ΕΠΟΝ. Παράλληλα αρχίζει να ασχολείται με το θέατρο και άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Τα χρόνια εκείνα απέκτησε πολλές εμπειρίες, οι οποίες αποτέλεσαν αργότερα βασικό θέμα ορισμένων βιβλίων της αλλά και συνεισέφεραν στην σταδιοδρομία της ως ηθοποιού του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Στα χρόνια του Εμφυλίου η Ζωρζ Σαρή πληγώθηκε στο χέρι της και στο πόδι από οβίδα και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» και το 1947 φεύγει στο Παρίσι όπου άρχισε να δουλεύει ενώ παράλληλα σπουδάζει στη σχολή υποκριτικής του Σαρλ Ντιλέν. Εκεί θα γνωρίσει το γιατρό Μαρσέλ Καρακώστα, με τον οποίο παντρεύτηκε και έκαναν δύο παιδιά.

 

Με το Δήμο Σταρένιο στο κινηματογραφικό θρίλερ “Έγκλημα στα Παρασκήνια”(1960).Ο ρόλος της σε αυτή την ταινία της χάρισε το βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

 

 

Η Ζώρζ Σαρή και ο Ελληνικός Κινηματογράφος

Το 1958 κάνει την πρώτη εμφάνιση της στον κινηματογράφο με την ταινία της Φίνος ΦιλμΤο Τελευταίο Ψέμα” δίπλα στην Έλλη Λαμπέτη, το Γιώργο Παππά και την Αθηνά Μιχαηλίδου. Θα ακολουθήσουν οι ταινίες: “Ο Άνθρωπος του τρένου“(1958), “Έγκλημα στα παρασκήνια“(1960), “Φαίδρα“(1962), “Προδοσία“(1964), “Το μπλόκο“(1965), “Το Νησί της Αφροδίτης“(1969), “Χάππυ Νταίη“(1976) και άλλες. 

 

Με το Γιώργο Μοσχίδη στην αριστουργηματική ταινία “Χάππυ Νταίη”(1976).

 

 

Η Ζώρζ Σαρή και η Παιδική Λογοτεχία

Από το 1969, η Ζωρζ Σαρή εμφανίστηκε και στα ελληνικά γράμματα με το μυθιστόρημα “Ο Θησαυρός της Βαγίας“. Μέχρι το τέλος της ζωής της έγραψε είκοσι μυθιστορήματα, μία νουβέλα, τέσσερα θεατρικά παιδικά έργα και εννιά βιβλία για μικρά παιδιά. Επίσης, στο ενεργητικό της έχει δεκατέσσερις μεταφράσεις μυθιστορημάτων από τα γαλλικά. Όλα τα βιβλία της έχουν κάνει αρκετές επανεκδόσεις και κάποια από αυτά έχουν βραβευτεί. Το 1994 η “Νινέτ βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, καθώς επίσης και από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (το βραβείο μοιράστηκε με τη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου). Αργότερα, το 1999 ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου τής έδωσε ακόμη ένα βραβείο για το “Χορό της ζωής. Το 1988 τα “Χέγια προτάθηκαν για το βραβείο Άντερσεν.

 

 

Τα έργα της Ζωρζ Σαρή αποτέλεσαν σταθμό για τη σύγχρονη παιδική και νεανική λογοτεχνία, καθώς συνέβαλαν στη μεταστροφή της τη δεκαετία του 1970. Η Σαρή, σύμφωνα με την Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, άρχισε να εισάγει στα βιβλία της την πολιτική σκέψη, που παύει να αποτελεί πια προνόμιο μόνο των μεγάλων.
Η Ζωρζ Σαρή έφυγε από τη ζωή στις 9 Ιουνίου 2012, σε ηλικία 87 ετών. 

 

 

 

3