Η ταινία DOCTOR STRANGE IN THE MULTIVERSE OF MADNESS αποτελεί  τη συνέχεια του DOCTOR STRANGE , AVENGERS: ENDGAME & SPIDER-MAN NO WAY HOME και είναι η 28η ταινία του MCU.

 

 

Η νέα ταινία με πρωταγωνιστή τον Doctor Strange που σκηνοθετεί ο βετεράνος Sam Raimi, ξεκλειδώνει το πολυσύμπαν της Marvel και εξερευνά νέες αχαρτογράφητες περιοχές, πιο μακριά απ’ ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα. Αυτό το ταξίδι στο άγνωστο, που σηματοδοτεί την 28η ταινία του MCU, φέρνει τον ήρωά της κοντά σε μυστικούς συμμάχους, καινούργιους και παλιούς, καθώς διασχίζουν αλλόκοτες και επικίνδυνες εναλλακτικές πραγματικότητες του πολυσύμπαντος, για να αντιμετωπίσουν έναν αινιγματικό νέο αντίπαλο.

 

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Benedict Cumberbatch (The Power of the Dog, The Imitation Game), Chiwetel Ejiofor (Infinite, Locked Down), Elizabeth Olsen (WandaVision, Avengers: Endgame), Benedict Wong (Deadly Class, Gemini Man), Xochitl Gomez (The Baby-Sitters Club, Roped), Sheila Atim (Bruised, Τhe Underground Railroad), Adam Hugill (The Watch, 1917), Michael Stühlbarg (A Serious Man, Call Me by Your Name) και η Rachel McAdams (Midnight in Paris, Sherlock Holmes).

 

Σύνοψη

Καθώς ο Doctor Strange κάνει ένα συναρπαστικό, πολυδιάστατο ταξίδι σε διαφορετικά σύμπαντα και διασχίζει παράξενες και επικίνδυνες εναλλακτικές πραγματικότητες μαζί με παλιούς και νέους συμμάχους, ένας μυστηριώδης νέος αντίπαλος τον περιμένει.

 

∆ιάρκεια: 126’

 

 

5 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

 

 

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ

ΠΟΛΥΣΥΜΠΑΝ

 

Tον Ιούλιο του 1963, ο Doctor Strange έκανε την πρώτη εμφάνισή του στα κόμικς της Marvel με τίτλο Strange Tales, με την υπογραφή των Steve Ditko και Stan Lee. Χρειάστηκαν 53 χρόνια για να αποκτήσει τη δική του ταινία στο MCU το 2016.

Τώρα έρχεται η ταινία Doctor Strange in the Multiverse of Madness και ωθεί το είδος της φαντασίας σε ένα σκοτεινό και πρωτόγνωρο μέρος. Από την αρχή του ταξιδιού του στις μυστικιστικές τέχνες, ο Αρχαιότατος είχε προειδοποιήσει τον Doctor Stephen Strange ότι, αν του πει τα πάντα, τότε θα το έβαζε στα πόδια, ουρλιάζοντας από τρόμο. Τότε κανείς δεν μπορούσε να υποψιαστεί πόσο προφητικές ήταν αυτές οι κουβέντες, γιατί πέντε χρόνια αργότερα ο Sam Raimi, ο μαέστρος του τρόμου και ο μάγος της αγωνίας, πήρε τα ηνία της δεύτερης ταινίας με πρωταγωνιστή τον Doctor Strange.

Ο Raimi είναι εξοικειωμένος με τις υπερηρωικές ταινίες. Σκηνοθέτησε την ταινία Darkman το 1990 και την πρώτη τριλογία του Spider-Man.

Οπότε, τι μπορεί να προσφέρει στο είδος 15 χρόνια αργότερα;

 

«Όταν ο Kevin Feige ανακοίνωσε ότι ήθελε να δώσει λίγα στοιχεία τρόμου στον Doctor Strange, μου προκάλεσε το ενδιαφέρον» εξηγεί ο Raimi.

«Ο τρόμος και η αγωνία ήταν πάντα οι πιο ευχάριστες όψεις της σκηνοθεσίας για εμένα. Ένας από τους λόγους που με ενδιαφέρει ο Doctor Strange ως χαρακτήρας είναι ότι πρόκειται για μάγο. Όταν ήμουν νέος, δούλευα σαν μάγος σε παιδικά πάρτι και σε γάμους. Μου άρεσε πολύ να παίζω με τις ψευδαισθήσεις. Ένας υπερήρωας που είναι θαυματοποιός και μάγος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

 

Όσοι είναι εξοικειωμένοι με τις ταινίες του Raimi ξέρουν ότι αρέσκεται να σπρώχνει τα όρια και να παίζει με τις προσδοκίες του κοινού, φτάνοντας σε περιοχές που λίγοι σκηνοθέτες τολμούν να προσεγγίσουν. Ο ίδιος είναι φανατικός αναγνώστης των κόμικς και η κίνηση της κάμερας στις ταινίες του είναι επηρεασμένη από αυτό το μέσο, με τα κοντινά πλάνα, τις παράξενες γωνίες και το γρήγορο μοντάζ να είναι αναφορές στην τέχνη των κόμικς.

 

Ως δείγμα αυτού που πρόκειται να δούμε στην ταινία, ο σκηνοθέτης λέει,

«Η πρώτη ταινία του Doctor Strange άνοιξε το μυαλό των θεατών και τώρα, στο Doctor Strange in the Multiverse of Madness θα πάμε ακόμα πιο μακριά. Αυτή η ταινία μάς οδηγεί σε ένα ταξίδι μέσα από τις διαφορετικές πραγματικότητες του πολυσύμπαντος».

 

Το πολυσύμπαν για το οποίο μιλάει ο Raimi έχει αναρίθμητα παράλληλα σύμπαντα, και κάθε σύμπαν φιλοξενεί κάτι που υπάρχει ήδη σε άλλο σύμπαν, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Φανταστείτε πολλές εκδοχές του εαυτού σας να ζουν σε διαφορετικές εκδοχές της πραγματικότητας όπως την ξέρετε, να κάνουν διαφορετικές ζωές με διαφορετικές εκβάσεις από αυτή που έχει η ζωή σας σήμερα. Αυτό είναι το πολυσύμπαν.

 

 

Τώρα, με την εμφάνιση της America Chavez, που έχει τη δύναμη να διασχίζει διαφορετικά σύμπαντα, αυτές οι πιθανότητες έχουν δεκαπλασιαστεί, δίνοντας στους δημιουργούς την ευκαιρία να εξερευνήσουν το πολυσύμπαν με έναν πρωτόγνωρο τρόπο. Αυτή η δύναμη εκφράζεται μέσα από πολλές διαφορετικές ευκαιρίες.

 

«Στο παρελθόν, οι ταινίες της Marvel είχαν υπονοήσει το πολυσύμπαν, την ιδέα ότι μέσα στο πολυσύμπαν, υπάρχει κάθε δυνατή εκδοχή του κόσμου μας» λέει ο παραγωγός Eric Hauserman Carroll. «Στην ταινία Doctor Strange in the Multi- verse of Madness, ο Stephen Strange θα μας ανοίξει το παράθυρο σε όλο αυτό».

 

 

 

 

ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

Ο Benedict Cumberbatch επιστρέφει ως Doctor Strange, του οποίου η περιπέτεια στο πολυσύμπαν τον οδηγεί σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Ο Cumberbatch εξηγεί, «ο Strange βλέπει μέσα από την εμπειρία του πολυσύμπαντος διαφορετικές εκδοχές του εαυτού του και ανακαλύπτει πόσα μοτίβα συμπεριφοράς έχει.

Είναι σαν ένα αποτύπωμα, μια ταυτοποίηση του ποιος είναι σε κάθε σύμπαν και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που βρίσκει μπροστά του. Θα γίνει ο ήρωας του εχθρού του ή ο εχθρός του ήρωά του; Ποιος είναι ο δικός μας Doctor Strange στο πολυσύμπαν; Έρχεται κυριολεκτικά αντιμέτωπος με πολλές εκδοχές του εαυτού του για να καταλάβει ο ίδιος ποιος είναι».

 

 

Η Elizabeth Olsen ανέλαβε για πρώτη φορά τον ρόλο της Wanda το 2014 όταν εμφανίστηκε στην ταινία Captain America: The Winter Soldier. Το γεγονός ότι η Wanda απέκτησε τη δική της τηλεοπτική σειρά αποδεικνύει την ικανότητα της Olsen να χαρίσει ανθρώπινα στοιχεία σε μια δυνατή ηρωίδα-μάγισσα, προσδίδοντάς της πολλά επίπεδα που άγγιξαν το παγκόσμιο κοινό.

Για την Olsen η ευκαιρία να υποδυθεί ξανά τον χαρακτήρα ήταν υπέροχη. «∆εν είναι ό,τι πιο απολαυστικό, κατά τη γνώμη μου, να παίζεις κάποιον που ποτέ δεν κάνει λάθη» λέει η Olsen. «∆εν το βρίσκω ενδιαφέρον. Νομίζω ότι ο λόγος που μου άρεσε τόσο πολύ η Wanda είναι γιατί έχει ξεκάθαρες απόψεις. ∆εν συμμορφώνεται με τους υπόλοιπους, κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Κάνει τις δικές της σκέψεις και παραδέχεται τα λάθη της».

 

 

 

Η America Chavez ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη από τη 16χρονη Xochitl Gomez. Ηνεαρή ηθοποιός έκανε το ντεμπούτο της το 2019, όταν έπαιξε στη σειρά The Baby-Sitters Club. Η ηθοποιός νιώθει ότι η εμφάνιση της America σε ταινία του Doctor Strange είναι η καλύτερη εισαγωγή του χαρακτήρα στο MCU. «Μου άρεσε ο τρόπος που την εισήγαγαν σε ταινία του Doctor Strange, γιατί μπορεί να ταξιδεύει στο πολυσύμπαν» λέει ηGomez. «Είναι αβίαστο. Λειτουργεί. Είμαι χαρούμενη που το σενάριο εντάσσει την ιστορία της America τόσο τέλεια. Και μου αρέσει που είναι τόσο νέα. Νομίζω ότι το κοινό θα ενθουσιαστεί».

Για τον Chiwetel Ejiofor που αναλαμβάνει ξανά τον ρόλο του Mordo, η εμπειρία είναι μαγική. «Μου είχε λείψει πολύ ο χαρακτήρας» παραδέχεται ο ηθοποιός.
«Και μόνο που ξέρω ότι θα πούμε το επόμενο μέρος της ιστορίας, είμαι ενθουσιασμένος. Είναι συναρπαστική ιστορία χάρη σε όλα αυτά τα διαφορετικά σύμπαντα».

Αντίστοιχα, η Rachel McAdams ήταν πολύ χαρούμενη που ενσάρκωσε την Christine, τον παλιό έρωτα του Doctor Strange. «Είναι ένα δώρο να μπορείς να επιστρέψεις στον ίδιο χαρακτήρα, ειδικά όταν δεν το περιμένεις» λέει η McAdams. «Είναι σαν μια επανασύνδεση με έναν παλιό φίλο. Είναι γλυκόπικρη εμπειρία να βάζεις έναν χαρακτήρα στο ράφι και να νομίζεις ότι δεν θα τον ξαναπαίξεις. Οπότε, ήταν πολύ ωραίο που αυτοί οι χαρακτήρες είναι ακόμα ζωντανοί και επιστρέφουν. Οι δυνατότητες είναι αμέτρητες».

Το καστ συμπληρώνει ο Michael Stühlbarg, που υποδύεται ξανά τον παλιό συνάδελφο του Doctor Strange, τον Dr. Nic West. Στην ταινία εμφανίζονται, επίσης, ο Adam Hugill στον ρόλο του Rintrah και η Sheila Atim στον ρόλο της Sara.

 

ΤΟ ΠΟΛΥΣΥΜΠΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ…

Οι θεατές της νέας ταινίας του Doctor Strange θα βιώσουν ένα πρωτόγονο, καταιγιστικό ταξίδι σε διαφορετικά σύμπαντα με θεαματικές σκηνές, εντυπωσιακή δράση και πολλή αγωνία. Ο Benedict Cumberbatch λέει, «η ταινία έχει ταξίδια σε διαφορετικά σύμπαντα που κόβουν την ανάσα. ∆ιακυβεύονται πολλά στην ιστορία και ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Όλα δένουν πολύ ωραία στο σύνολο».

Ο σκηνοθέτης Sam Raimi καταλήγει στην ουσία που κάνει το MCU ακαταμάχητο: «Το σύμπαν της Marvel προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού με τους χαρακτήρες του. Ποιοι είναι; Τι θα μπορούσαν να έχουν γίνει; Έχουν πάρει τις σωστές αποφάσεις; Ακόμα και στην ταινία Avengers: Endgame, φαίνεται ότι κάποιοι χαρακτήρες μετάνιωσαν για τις επιλογές τους. Σε αυτή την ταινία
φαίνονται οι συνέπειες κι αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Η συνέχεια των ιστοριών από ταινία σε ταινία δίνει πολύ πλούσιο υλικό και μπορούμε να το εξερευνήσουμε εκτεταμένα σε αυτή την ταινία».

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο :

Michael Waldron

Σκηνοθεσία:
Sam Raimi

Παίζουν:

Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor,
Elizabeth Olsen, Xochitl Gomez, Sheila,

Adam Hugill, Michael Stühlbarg,

Rachel McAdams

∆ιεύθυνση Φωτογραφίας:

John Mathieson

Σχεδιασμός Παραγωγής:

Charles Wood

Κοστούμια:

Graham Churchyard

Μοντάζ:

Bob Murawski, Tia Nolan

Μουσική:
Danny Elfman