Αναμφισβήτητα ο πιο ιδιαίτερος Επιτάφιος της Κρήτης είναι εκείνος του Αγίου Ιωάννη στο Μαρμακέτο του Οροπεδίου Λασιθίου… Όχι μόνο λόγω του ιδιόμορφου στολισμού του αλλά και επειδή η φήμη του έχει ξεπεράσει τα σύνορα του νησιού

 

Φωτογραφία του Επιταφίου ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook ο κ. Σιγανός συνοδεύοντας το post του και με μια μαντινάδα, ωστόσο η εικόνα του ίδιου του Επιταφίου είναι που εντυπωσιάζει.

 

Περνάς τον επιτάφιο….φιλείς το Σταυρωμένο….μα μένα μ’ έχεις στο σταυρό τσ’ αγάπης κρεμασμένο…✝✝✝

Gepostet von Siganos J. Oropedio Lasithiou am Freitag, 6. April 2018

 

 

Πρόκειται για έναν Επιτάφιο ο στολισμός του οποίου γίνεται με φρέσκα αγριολούλουδα τα οποία συκεντρώνουν οι γυναίκες του χωριού, λίγες μέρες πριν από τη Μεγάλη Πέμπτη. Στη συνέχεια, τα άνθη κρεμώνται στον επιτάφιο καλύπτοντας τον ολόκληρο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η πολύ ιδιαίτερη αυτή μορφή του.

 

Ωστόσο το Μαρμακέτω είναι γνωστό και για ένα μικρό θαύμα που συντελείται κάθε χρόνο κάνοντας το χωριό πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες και το οποίο σχετίζεται με τον Επιτάφιο.

 

Κάθε χρόνο, ανήμερα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στις 8 Μαΐου που ο ναός πανηγυρίζει, τα ξεραμένα αγριολούλουδα του Επιταφίου ανθίζουν ξανά.

 

Πρόκειται για μία παράδοση δεκαετιών, η αφετηρία της οποίας χάνεται στα βάθη του χρόνου και την οποία κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει…

 

Πηγή

 

0