Έναν χρόνο μετά την τραγωδία και τους 102 νεκρούς οι πάντες θυμήθηκαν την πυρκαγιά στο Μάτι, τις καταστροφές καθώς και την τεράστια απώλεια σε ανθρώπινες ζωές.

 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε από το βήμα της Βουλής πως, 365 μέρες μετά, η πολεοδομική, οικονομική, οικολογική και κοινωνική αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη αυτό το κομμάτι της Αττικής είτε έχει προχωρήσει με ρυθμούς χελώνας είτε δεν έχει καν αρχίσει ακόμα.

 

Ο κ. Μητσοτάκης, λίγο πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εξήγγειλε μια σειρά από μέτρα, που κατά τον ίδιο πρέπει να έχουν εφαρμοστεί το αργότερο μέσα σε έναν χρόνο. Επίσης, ανακοίνωσε πως παραμένουν 31 εκατ. ευρώ αδιάθετα, τα οποία προέρχονται από δωρεές ιδιωτών ως βοήθεια στους πληγέντες.

 

Είναι απορίας άξιο ότι σε αυτήν τη χώρα ενθυμούμεθα τις καταστροφές και τις τραγωδίες πάντα 24 ώρες πριν από το καθιερωμένο μνημόσυνο για τα θύματα

 

Είναι απορίας άξιο ότι σε αυτήν τη χώρα ενθυμούμεθα τις καταστροφές και τις τραγωδίες πάντα 24 ώρες πριν από το καθιερωμένο μνημόσυνο για τα θύματα αλλά και τις επίσης καθιερωμένες παρουσίες πολιτικών προσώπων στον τόπο όπου ξέσπασε το κακό.

Η διαδικασία αυτή της στιγμιαίας μνημόνευσης της τραγωδίας προφανώς δεν είναι αρκετή, από τη στιγμή μάλιστα που η Αττική στο σύνολό της κρύβει με χαρακτηριστική αμέλεια δεκάδες σημεία τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούν να εξελιχθούν σε ένα «Μάτι».

Το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ενημέρωνε το Σώμα πως ακόμη, έναν χρόνο μετά, στο Μάτι υπάρχει ένα οικόπεδο στο οποίο έχουν σωρευθεί όλα τα αποκαΐδια κι άλλα εύφλεκτα υλικά που συγκεντρώθηκαν από τις μπουλντόζες και τους σκαπανείς. Εξήγγειλε πως μέσα σε έναν χρόνο από σήμερα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός που αφορά στο Μάτι, στον Νέο Βουτζά και στην ευρύτερη περιοχή.

Κάτι που αυτονόητα έπρεπε ήδη να έχει σχεδιαστεί και τώρα η διαδικασία να βρίσκεται σε φάση εφαρμογής. Ο κ. πρωθυπουργός είπε επίσης πως ο νέος υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας αποφάσισε και έδωσε εντολή να υπάρχει πλήρης ιατρική παρακολούθηση και ιατρική βοήθεια, πέραν της φαρμακευτικής που είναι δεδομένη, στους 58 εγκαυματίες – θύματα της τραγωδίας. Πρόκειται για κάτι που σε οποιοδήποτε σημείο της πολιτισμένης Ευρώπης θα ήταν αυτονόητο και μάλιστα 365 ημέρες μετά το συμβάν.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανήρτησε μέσω του meteo.gr ένα βίντεο που αποτυπώνει την εικόνα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την καταστροφή.

 

 

Τιτλοφορεί, μάλιστα, αυτό το βίντεο «Διδάγματα από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018».

Ελπίζουμε κάποιοι, αυτοί που πρέπει, να συλλάβουν και να κατανοήσουν αυτά τα διδάγματα.

 

 

Πηγή