Τα Zara έχουν μπει στη ζωή όχι απλά όλων αλλά και τον πιο ψαγμένων fashionistas.

 

 

Οταν ο ιδρυτής τους Αμάνθιο Ορτέγα το 1975 έφτιαχνε ένα μικρό κατάστημα στην πατρίδα του την Λα Κορούνα, σίγουρα δεν θα μπορούσε να έχει στο μυαλό του αυτό που θα επακολουθούσε.

 

 

Τα Zara είναι σήμερα… πανταχού παρόντα, τόσο σε επίπεδο καταστημάτων, όσο και σε εμπορικό επίπεδο. Τα ρούχα και τα υπόλοιπα αξεσουάρ μόδας των Zara φοριούνται όχι μόνο από τους καθημερινούς κοινούς θνητούς αλλά και από σταρ και βασιλείς.

 

Η επιτυχία των Zara έγκειται στο γεγονός ότι πωλούν ρούχα εναρμονισμένα απόλυτα στις τάσεις της μόδας αλλά σε προσιτές τιμές και μάλιστα σε καταστήματα που αποπνέουν ακριβώς αυτό: Οτι εδώ γίνεται… μόδα. Εγιναν η γέφυρα ανάμεσα στα καταστήματα σχεδιαστών και στα μικρότερα μαγαζιά που πωλούσαν φθηνές απομιμήσεις σε καλάθια. Και κάπως έτσι τα Zara και η μητρική Inditex κέρδισαν τον τίτλο ενός από τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές της μόδας, επιτρέποντας σε όλους να φορούν τις τελευταίες τάσεις χωρίς να αδειάζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ποιος μπορεί, λοιπόν, σήμερα να πει ότι δεν μπορεί να είναι μοδάτος με λίγα χρήματα; Κανείς. Και αυτό χάρη στα Zara.

 

Πώς όμως ξεκίνησε αυτός ο κολοσσός πλέον της μόδας;

 

Το 1975 ο Αμάνθιο Ορτέγα αποφάσισε αν ανοίξει ένα μικρό κατάστημα στη Λα Κορούνα, το οποίο ειδικευόταν στα ενδύματα για το σπίτι και τις ρόμπες. Φαν της ταινίας που είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο πριν, το 1974, Zorba the Greek, αποφάσισε να ονομάσει έτσι και το μαγαζί του: Zorba, δηλαδή Ζορμπάς.

 

Ωστόσο, η ταινία Ζορμπάς, δεν άρεσε μόνο στον Ορτέγα. Εσπαγε ταμεία, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και είχε αποτελέσει έμπνευση για πολλούς ακόμη επιχειρηματίες. Δυο τετράγωνα μακριά από το κατάστημα του Ορτέγα κάποιος άλλος Ισπανός είχε ανοίξει ένα μπαρ με το όνομα Zorba. Ο ιδιοκτήτης του διαμαρτυρήθηκε στον Ορτέγα ότι θα προκαλούνταν σύγχυση αν υπήρχαν δύο μαγαζιά με το ίδιο όνομα στην ίδια πόλη. Και κάπως έτσι ο Ορτέγα αναγκάστηκε να αλλάξει όνομα στο μαγαζί του με τα ρούχα.

 

 

Ωστόσο, είχε φτιάξει ήδη την πινακίδα του καταστήματός του. Για να ξοδέψει λοιπόν όσο το δυνατόν λιγότερα αποφάσισε ότι το καλύτερο που είχε να κάνει είναι να βρει ένα όνομα που θα του επιτρέψει να κάνει τις λιγότερες δυνατές αλλαγές στην ταμπέλα του μαγαζιού του. Ετσι, φτιάχνοντας μόνο ένα νέο γράμμα για την επιγραφή και αφαιρώντας δύο, κατέληξε στο μικρότερο και συντομότερο Zara. Τόσο απλά, τόσο τυχαία, η σημερινή αυτοκρατορία των Zara απέκτησε αυτό το όνομα που δεν σημαίνει τίποτα, προέρχεται όμως από τον ελληνικότατο Ζορμπά. Zorba the Greek.

 

 

 

Πηγή

 

0