Στην «Κρύπτη» στην οδό Ανεξαρτησίας 69 στα Γιάννενα, βρίσκεται ένα κουκλίστικο μαγαζάκι με πανέμορφα χειροποίητα κεραμικά Ελλήνων δημιουργών. Αντικείμενα φτιαγμένα κυρίως από πηλό που έχουν εμπιστευτεί κεραμίστες από όλη τη χώρα –από τη Θεσσαλονίκη και τη Λέσβο μέχρι τη Νάξο και την Κρήτη- στον Λάμπρο Γιώτη, τον “ψαγμένο” ιδιοκτήτη του μαγαζιού.

Τον καθένα από τους 20 δημιουργούς, έργα των οποίων φιλοξενεί στο μικρό αυτό μαγαζί, ο Λάμπρος Γιώτης τους γνωρίζει προσωπικά. Όταν αποφάσισε να ανοίξει την «Κρύπτη», επισκέφθηκε το εργαστήρι του καθενός, είδε τη δουλειά τους και επέλεξε τα αντικείμενα ένα προς ένα.

 

Μέχρι πριν από δύο χρόνια, ο Λάμπρος Γιώτης εργαζόταν ως πολιτικός μηχανικός, ένα επάγγελμα που επλήγη πολύ από την οικονομική κρίση, μέχρι που τον Μάρτιο του 2017 πήρε την απόφαση να ανοίξει αυτόν τον ιδιαίτερο μικρόκοσμο με τους “μικρούς θησαυρούς”. 

Όπως και ο ίδιος δηλώνει έναν τέτοιο χώρο τον ήθελε έτσι κι αλλιώς. «Πάντα μου άρεσε το πώς ο άνθρωπος δημιουργεί πραγματάκια με χώμα και νερό. Είναι επίσης ωραίο που το κάθε αντικείμενο δεν μπορεί να είναι ίδιο με κάποιο άλλο. Δεν υπάρχει καλούπι». Πριν κάνει το μεγάλο βήμα, πήγε στο Εικαστικό Εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, όπου έκανε μαθήματα κεραμικής. «Για να έχω μια εικόνα τι είναι ο πηλός και πώς δουλεύεται» όπως έχει δηλώσει.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του μαγαζιού στο Facebook

Facebook Κρύπτη

 

8