Μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι ζούσαν στις Φιλιππίνες πριν από 700.000 χρόνια, δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό, τι είχε θεωρηθεί αρχικά.

Τα αρχαία πέτρινα εργαλεία και τα οστά ενός σφαγμένου ρινόκερου που ανακαλύφθηκαν στη νήσο Luzon «φούντωσαν» τη συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με τον πρώιμο αποικισμό της νοτιοανατολικής Ασίας.

 

Οι κάτοικοι του νησιού ήταν πιθανότατα στενά συνδεδεμένοι με τον Homo erectus, καθώς οι σύγχρονοι άνθρωποι έφτασαν στην περιοχή πριν από περίπου 50.000 χρόνια.

 

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τους επιστήμονες του Γαλλικού Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, δίνει επίσης νέα στοιχεία για τους μικροσκοπικούς προγόνους μας, που είναι γνωστοί ως «χόμπιτ»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Υποθέτουμε ότι οι πρόγονοι των χόμπιτ ήρθαν από το βορρά και όχι ταξιδεύοντας μέσω της Ιάβα και του Μπαλί», δήλωσε ο δρ Gerrit van den Bergh, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Wollongong που πήρε μέρος στη μελέτη.

 

Οι μικροσκοπικοί αυτοί πρόγονοι ονομάζονται Homo floresiensis και αρχικά είχαν εντοπιστεί στο νησί Flores της Ινδονησίας, που απέχει περίπου 1.200 μίλια νότια από τη νήσο Luzon.

 

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι πρόγονοι των χόμπιτ βρίσκονταν στο νησί Flores περίπου την ίδια περίοδο που κατοικούσαν και οι άνθρωποι στο νησί Luzon, επομένως οι επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ τους.

 

Όσο για το πώς ταξίδεψαν ανάμεσα στα δύο νησιά, καθώς δεν είχαν πλωτά μέσα, ο van den Bergh υποστηρίζει ότι πιθανόν να τους παρέσυρε κάποιο τσουνάμι, καθώς αυτά τα τυχαία γεγονότα πολλές φορές ευθύνονταν για τέτοιου είδους μετακινήσεις ανθρώπων και ζώων.

Πηγή

 

 

0