Είναι γνωστό πως τα Βρετανικά charts Μουσικής είναι και από τα πιο δημοφιλή αφού διαμορφώνουν την παγκόσμια μουσική σκηνή. Πόσο, όμως, εύκολο είναι να μπει κάποιος Έλληνας καλλιτέχνης σε αυτά τα charts; Το The Look.Gr σας παρουσιάζει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που κατάφεραν να μπουν από το 1968 μέχρι και σήμερα.

Το δρόμο τον άνοιξαν το 1968 οι Aphrodite’s Child με το “Rain And Tears”, το οποίο έγινε τεράστια επιτυχία στην Ευρώπη και ανέβηκε στο #29 του Βρετανικού Τσάρτ.

 


Το 1976 ο Ντέμης Ρούσσος, ο οποίος κατέχει το μοναδικό #1 single, καλλιτέχνη προερχόμενου από την Ελλάδα με το “The Roussos Phenomenon EP” (1976), ενώ το 1977 το υπέροχο θέμα που έγραψε ο Γιάννης Μαρκόπουλος για τη σειρά του BBC, “Who Pays The Ferryman?” φθάνει στο  #11.

Ωστόσο, τί να πει κανείς για τον μεγάλο Βαγγέλη Παπαθανασίου που μεγαλύτερή του επιτυχία είναι το θέμα από το “Chariots Of Fire” όταν το 1981 έφθασε μέχρι το #12. O Παπαθανασίου είχε άλλα δύο top-10 single μέσω της συνεργασίας του με τον Jon Anderson (τραγουδιστή των Yes) υπό το ντουέτο Jon & Vangelis.

Μια ανάσα από την κορυφή του singles chart έχει φτάσει κι η Nana Mouskouri, η οποία το 1986 είχε ένα #2 με το “Only Love”.


Στο #2 έφτασε το 1972 κι η Vicky Leandros με το “Come What May”. Είχε κι άλλα δύο στα 50 πρώτα, το ένα εκ των οποίων λεγόταν “When Bouzoukis Played” (1973).

Το 1987 οι γνωστοί σε όλους BANG με το You’re the one” μπαίνουν στα 75 καλύτερα singles!

Το 2004 η Δέσποινα Βανδή είχε καταφέρει να φτάσει μέχρι το #63 του singles chart με το “Gia” ενώ η γνωστή σε όλους μας Καλομοίρα με τη συμμετοχή της στη Eurovision “The Secret Combination” το 2008 ανεβαίνει στο #71.

Μία δεκαετία αργότερα δύο Έλληνες δημιουργοί της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής μπαίνουν στα βρετανικά charts. Ο πρώτος είναι ο Τάσος Πέτσας (Tasos) που με το single του «Michael» μπαίνει στα 500 καλύτερα official singles ενώ στην κατηγορία UK House Chart ανεβαίνει στην 3η θέση (για μία εβδομάδα) και ο δεύτερος είναι ο Dj Koncept (Κώστας Παπαδούρης) που με τη διασκευή του στο γνωστό κομμάτι των Bon Jovi «You Give Love A Bad Name» στη θέση #28 του Commercial Pop Chart.     

 

 

1