Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες μια περιοχή της κεντρικής Χίου, κάτω από το χωριό Θολοποτάμι, γεμίζει με τουλίπες, οι οποίες στην τοπική διάλεκτο ονομάζονται «Λαλάδες».

 

 

Στα μαγικά λιβάδια των Μαστιχοχωρίων της Χίου, ανθίζουν οι σπάνιες κόκκινες τουλίπες, χρωματίζοντας το τοπίο για λίγες ημέρες και προσελκύοντας δεκάδες επισκέπτες.

 

 

Για το επόμενο διάστημα έως και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου κάθε πλαγιά θα πλημμυρίσει με τις άγριες κόκκινες τουλίπες. Έτσι. με σκοπό οι επισκέπτες να απολαμβάνουν την φύση, αλλά και να επιβλέπονται οι πλέον τολμηροί συλλέκτες λουλουδιών, οι φορείς του νησιού διοργανώνουν μικρές περιπατητικές διαδρομές στα μονοπάτια και τους αγρούς με τις τουλίπες.

 

 

Πρόκειται για τέσσερα είδη τουλίπας (tulipa aegenensis, tulipa udulatifolia, tulipa clousiana, tulipa praecox), τα τρία από τα οποία φύονται αποκλειστικά στη Χίο και κυρίως στο κεντρικό και νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Πήραν το όνομα λαλάδες από το lale, την περσική ονομασία της τουλίπας που πέρασε μέσω των τουρκικών στη χιακή διάλεκτο. Το σκηνικό που συνθέτουν αυτά τα ντελικάτα και κομψά άνθη είναι μοναδικό και εμπνέει ποιητές, φωτογράφους, ζωγράφους και κινηματογραφιστές εδώ και χρόνια.

 

 

Δυστυχώς στην εποχή μας ο αριθμός των λαλάδων που συναντάει κανείς στα χωράφια του νησιού μειώνεται κάθε χρόνο. Καθώς η αναπαραγωγή τους γίνεται από τους βολβούς, η αλόγιστη συλλογή των λαλάδων με ξερίζωμα του βολβού καθώς και η χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί να οδηγήσει στη σταδιακή εξαφάνιση τους.

 

 

Με πληροφορίες από τον επίσημο τουριστικό οδηγό της Π.Ε. Χίου chios.gr
Βίντεο: Chios Photos

 

 

0