Αν κοιτάξει κανείς μόνο τους τίτλους των τραγουδιών του άλμπουμ «Για έρωτες μιλώ» της Μυρσίνης Δόξα, θα πλάσει κατευθείαν τις δικές του ιστορίες.

 

 

Μας συστήθηκε με τα «Δι’ αλληλογραφίας» και «Για μια μικρή διαφορά» και ολοκλήρωσε τελικά αυτές τις μικρές ιστορίες «In a Box»

Το «Δι’ αλληλογραφίας», μια μπαλάντα για πιάνο και φωνή, που θα λέγαμε σε μια βραδιά αντίστοιχη. Σε αυτές τις περιπτώσεις αναζητά κανείς στην ερμηνεία, την αντίληψη του τραγουδιστή να «πάρει τους στίχους» σαν εισιτήριο και να σε ταξιδέψει. Λες και το ρεφρέν «απογειώνεται», αυτό κάνει ακριβώς.

 

 

«Για μια μικρή διαφορά», με βλέμμα κριτικής και αναπόλησης (ίσως κριτικής αναπόλησης χωρίς το και), με όρια από το μικρό παιδί (πόσο άραγε…) μέχρι εκεί που έχει φτάσει κανείς και να ανακαλύπτει το πολύ δύσκολο πράγμα της ζωής, την αγάπη. Μουσική, σαν ένα κουρδιστό κουτί που βάζει μπρος την μπαλαρίνα, που περιστρέφεται στον μοναδικό χορό της.

 

 

Φωτογραφίες, με κλειστά μάτια μπροστά, αλλά όπως είπαμε όλοι οι τίτλοι που έρχονται ανοίγοντας το cd θα έφτιαχναν μια ιστορία ή εννιά διαφορετικές ή ακόμα και εννιά προσωπικές αποκαλύψεις. Το κάνουν οι τίτλοι και οι ανάμεικτες μελωδίες που είτε τζαζάρουν ή και πάνε πίσω στο χρόνο. Πίσω, η Μυρσίνη λέει «σουτ», με τη χαρακτηριστική κίνηση του δάκτυλου πάνω στο στόμα, κάτι σαν «Μην μιλάτε», «Για έρωτες μιλάω».

 

 

Από τα δύο ξενόγλωσσα τραγούδια του άλμπουμ, το «Miedo Tengo» μου θύμισε τον στίχο «Que tengo miedo a perderte» (φοβάμαι μη σε χάσω) του ανεπανάληπτου «Besame mucho». Ασφαλώς κατανυκτικό, το μεταφραζόμενο ως «Φοβάμαι», με βιολί και τσέλο να ανταγωνίζονται την Μυρσίνη, αλλά και να τη συνοδεύουν και «ψηλά» και «χαμηλά».

 

 

Τελειώνοντας το άλμπουμ, το «Toxic Love» σε βάζει στο ρυθμό που κάποτε άκουγες και κουνιόσουν, σε βαθιές soul μελωδίες, ίσως για να δώσει το μήνυμα ότι τελειώνουν κάποια πράγματα αλλά ο ρυθμός της ζωής είναι χαρμόσυνος και funky. Όπως τότε που η Diana Ross και η Tina Turner, ίσως κι άλλες πιο «soul & funk ladies» (Chaka Khan), έδιναν το «πάμε». Όχι, δεν είμαι υπερβολικός, θα ακούσετε κι εσείς ότι ακούω κι εγώ, αν έχετε ζήσει εκείνη την εποχή. Και φυσικά, πιστή στην σημασιολογία του δίσκου, μιλάει για μια «Αγάπη τοξική».

 

 

Ότι ακριβώς δεν ισχύει στο εσωτερικό σημείωμα της καλλιτέχνιδας, όπου ευχαριστεί τους δικούς της ανθρώπους, μουσικούς αλλά και οικογένεια, για τη στήριξή τους στην προσπάθειά της, εστιάζοντας στην κόρη της Μαριάντζελα, που έγραψε «μαζί της» όλα τα τραγούδια, όπως ακριβώς λέει. Μια άρτια προσπάθεια, που σου αφήνει ένα άλμπουμ στο cd να το ακούσεις ολόκληρο, να το «πιεις» με το κρασί σου όταν θέλεις ακόμα και να σκεφτείς, εδώ που τα λέμε είναι μια πολύ καλή και τίμια πρόταση!

Ο Χρήστος Βεντούρας, έχει δώσει στίγμα στην ενορχήστρωση που είναι «τόσο όσο», αφήνει τη φωνή της Μυρσίνης να πρωταγωνιστεί και να ακούγεται σε όλα τα επίπεδα, χωρίς καμία μουσική υπερβολή.

 

Στον δίσκο της Μυρσίνης Δόξα «Για έρωτες μιλώ» από την Final Touch, συμμετέχουν οι μουσικοί:

Χρήστος Βεντούρας (piano, synths, midi programming, arrangement),

Δημήτρης Ασημακόπουλος (κρουστά),

Σπύρος Παπαθεοδώρου (πιάνο),

Κώστας Αρσένης (κοντραμπάσο),

Χαράλαμπος Παρίτσης (βιολί),

Σταύρος Παργινός (τσέλο),

Βαγγέλης Μαγλάρας (κιθάρα) και

Νίκος Σταδιάτης (ακορντεόν).

Η ενορχήστρωση των τραγουδιών έγινε από τον Χρήστο Βεντούρα και η μίξη/mastering από τον Λουκά Λυμπέρη. Η παραγωγή και οι ηχογραφήσεις έλαβαν χώρα στα Prova Studios.

1 ΤΡΟΜΑΖΩ
2 ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
3 Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ
4 Η ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΑΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ
5 ΔΙ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ
6 MIEDO TENGO
7 ΠΑΛΙΑ ΚΟΡΝΙΖΑ
8 ΓΙΑ ΕΡΩΤΕΣ ΜΙΛΩ
9 TOXIC LOVE

 

 

 

 

1