Έφθασε η στιγμή για την κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου οπτικοακουστικού έργου «Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας» – Ένα μουσικό διαπολιτισμικό ταξίδι από το χθες στο σήμερα,  καθώς σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 96 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή!

 

 

120 καλλιτέχνες, 80 διαφορετικές τοποθεσίες, 12 σμυρνέικα τραγούδια

 

Κυκλοφορεί

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Στη ψηφιακή πλατφόρμα Vimeo

 

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών & του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης

 

 

insert your content to be over the parallax image

 

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε μια κοινωνία που ανέδειξε ένα πρωτοποριακό πολιτισμό, μέσα από την αρμονική και ποιοτική συνύπαρξη διαφορετικών εθνοτήτων!  Κι όταν ακόμα ήρθε η καταστροφή και ο ξεριζωμός, ο πολιτισμός αυτός δεν χάθηκε, αντίθετα οι Σμυρνιοί μας τον κληροδότησαν με μεγαλοσύνη και περηφάνεια!

 

Με ιδιαίτερη έμφαση λοιπόν στο στοιχείο της διαπολιτισμικότητας, 12 γνωστά και αγαπημένα τραγούδια της Μικράς Ασίας και ειδικότερα της Σμύρνης, συνθέτουν ένα πλουραλιστικό μωσαϊκό, μέσα από μια σύγχρονη ενορχηστρωτική προσέγγιση.

 

Το όραμα και τη δράση της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά», μετά το πρώτο έργο της, τον βραβευμένο «Ερωτόκριτο», αγκάλιασαν αυτή τη φορά με την υποστήριξη και την εθελοντική συμμετοχή τους 120 καλλιτέχνες,  σημαντικοί εκπρόσωποι της ελληνικής μουσικής σκηνής, αλλά και καλλιτέχνες από το εξωτερικό.

 

 Ερμηνεύουν (αλφαβητικά) οι: 

Ελευθερία Αρβανιτάκη, Φωτεινή Βελεσιώτου, Καλλιόπη Βέττα, Lamia Bedioui, Εύα Βόγλη, Αυγερινή Γάτση, Σαβίνα Γιαννάτου, Alexandra Gravas, Ειρήνη Δερέμπεη, Δώρος Δημοσθένους, Νίκος Ζιώγαλας, Fide Köksal, Λυδία Κονιόρδου, Καίτη Κουλλιά, Παναγιώτης Λάλεζας, Ηλίας Λιούγκος, Σόλων Λέκκας, Βασίλης Λέκκας,  Andre Maia, Maria Markesini, Martha Moreleon, Γιώργος Μπαγιώκης, Σπυριδούλα Μπάκα, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Δημήτρης Μπάσης, Κατερίνα Νιτσοπούλου (Anemos), Νίκος Ξυδάκης, Γιάννης Παλαμίδας, Σοφία Παπάζογλου, Έλλη Πασπαλά, Δημήτρης Πουλικάκος, Αφεντούλα Ραζέλη, Ναταλία Ρασούλη, Fuat Saka, Μαριαστέλλα Τζανουδάκη, The Burger Project (Σπύρος Μοσχούτης, Αλέξανδρος Γεωργουλόπουλος, Αλέξης Ιωάννου, Θάνος Κοσμίδης, Κωνσταντίνος Ζουγανέλης), Αγγελική Τουμπανάκη, Τάνια Τσανακλίδου, Μαρία Φαραντούρη, Μπέττυ Χαρλαύτη,  Haig Yazdjian, Mc Yinka, Word of Mouth (Bασίλης ΕL Pap Chico, Αποστόλης Bitman) και η Παιδική Χορωδία της Κιβωτού του Κόσμου.

 

Τα γυρίσματα του έργου, το οποίο έχει διάρκεια 19 λεπτά, έχουν πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από 80 διαφορετικές τοποθεσίες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μικρασιατικές κοιτίδες του προσφυγικού ελληνισμού.

 

Την ενορχήστρωση υπογράφει ο συνθέτης και σολίστας Τάκης Φαραζής, σε συνεργασία με τον Θανάση Γκίκα και τον Δημήτρη Ιωαννίδη, μέλη της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά».

 

Ο διακεκριμένος σκιτσογράφος Soloup, συμμετέχει με σκίτσα του στο βίντεο, αλλά και οι καταξιωμένοι σκηνοθέτες Κοραής Δαμάτης (αφηγητής) και Πηγή Δημητρακοπούλου, σε συμβουλευτικό ρόλο.

 

Το δικό τους στίγμα βάζουν οι καταξιωμένοι σολίστες – μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι είναι (με σειρά εμφάνισης):  Tigran Sargsyan, Eυγένιος Βούλγαρης, Mιχάλης Ορφανίδης, Θανάσης Γκίκας, Γιώργος Κοτσίνης, Δημήτρης Ιωαννίδης, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, Aναστάσιος Μισιρλής, Φώτης Σιώτας, Mίλτος Παπαστάμου, Mυρσίνη Μπεκάκου, Δημήτρης Τσεκούρας, Απόστολος Καλτσάς, Solis Barki, Spyros Pan, Τάκης Φραγκούς, Γιώργος Γιαννόπουλος, Νίκος Σιδηροκαστρίτης, Doros (Δημήτρης Μπρέντας, Nικόλας Αγγελόπουλος, Χρήστος Σύγγελος, Αλέξης Νόνης), Βαγγέλης Καρίπης, Κώστας Μερετάκης, Θοδωρής Χιώτης, Άγγελος Πολυχρόνου, Βασίλης Καράμαλης, Γιώργος Παλαμιώτης, Γιώργος Μακρής, Aλέξανδρος Αλεξανδρόπουλος, Γιώργος Τρανός, Ελευθερία Καρακούση, Στέφανος Κιουρτσόγλου, Σπύρος Γκούμας, Γιώργος Χαράτσης, Ισίδωρος Πάτερος, Δημήτρης Γκούμας, Μάριος Παπαδέας, Cihan Turkoglu, Ανδρέας Παππάς, Φώτης Μυλωνάς, Tomer Katz, Κώστας Χατζόπουλος (Anemos), Κάρολος Κουκλάκης, Αλέξανδρος Ιακώβου, Μιχάλης Νικόπουλος, Κώστας Λεμονίδης, Γιώργος Σχοινάς, Δημήτρης Πάντος, Δημήτρης Γάσιας, Κώστας Αλεξανδρής, Παναγιώτης Καμβυσίδης, Παντελής Στόικος, Περικλής Aλιώπης, Evrim Ateşler, Πάνος Δημητρακόπουλος, David Lynch, Σωκράτης Σινόπουλος, Χάρης Λαμπράκης, Τάκης Φαραζής, Λάζαρος Σαμαράς, Κυριάκος Γκουβέντας, Οδυσσέας Στεφανής.

 

Επίσης, συμμετέχουν μαθητές του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης, η  Ορχήστρα Εγχόρδων «Δημήτρης Δραγατάκης» του Εθνικού Ωδείου Αγ. Παρασκευής, μέλη του Χορευτικού Ομίλου «Χοροπατήματα» και η μικρή Παναγιώτα Αρχοντούλη.

 

Το μουσικό έργο «Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας» προβάλλει σημαντικά στοιχεία της πολιτισμικής μας ταυτότητας, ενώ επιχειρεί να προσεγγίσει τη νεότερη γενιά και να διατηρήσει την ιστορική της μνήμη, χρησιμοποιώντας το πιο αποτελεσματικό μέσο τη Μουσική.

 

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του έργου έγινε το Μάιο του 2017 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και ακολούθησε τον Οκτώβριο η προβολή του στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του 3ου London Hellenic Festival. Έλαβε τιμητική διάκριση στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους Αμοργού και συνεχίζει την πορεία του σε επιλεγμένα Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

 

Το οπτικοακουστικό έργο «Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας» θα κυκλοφορήσει  την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου στη διαδικτυακή πλατφόρμα Vimeo, με ένα συμβολικό αντίτιμο, μέρος του οποίου θα δοθεί στην Κιβωτό του Κόσμου.

 

Παραγωγή: Ομάδα «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά»

Θανάσης Γκίκας, Δημήτρης Ιωαννίδης, Έλλη Ρουμπέν, Έλενα Χριστάκου

 

«Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας» (promo video)

 

 

Λίγα λόγια για τη δράση της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά»

Η ομάδα ξεκίνησε τη δράση της το 2011 με τη δημιουργία ενός video, με μουσικό θέμα τον Ερωτόκριτο, στο οποίο συμμετείχαν εθελοντικά 77 σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο τον Ιούνιο 2011. Ήταν μια δράση με μεγάλη ανταπόκριση, μηνύματα υποστήριξης από όλο τον κόσμο και βραβεύσεις. 

 

√ Συμμετοχή στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Πολιτισμού Πάτρας (2011).

 

√ Τιμητική διάκριση στο 5ο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Χαλκίδας (2011).

 

√ Ειδικός έπαινος περιβαλλοντικής ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012, στα πλαίσια της Απονομής βραβείων του ECOCITY στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (2012).

 

√ Χρήση του video από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), αλλά και από διάφορα σχολεία σε όλη τη χώρα για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

 

√ Μέχρι σήμερα περισσότερες από 2.000.000 συνολικές προβολές στο διαδίκτυο, αλλά και σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα.

 

 

 

Site:

http://paizoumeoikologika.org/

 

 

Υπεύθυνες Επικοινωνίας:

Έλλη Ρουμπέν  &   Έλενα Χριστάκου