Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την αποπεράτωση του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, η πρέσβης -εκ των προσωπικοτήτων – Κατερίνα Ναυπλιώτη – Παναγοπούλου, παρουσιάζει στη Νέα Υόρκη συναυλία κλασικής μουσικής με τη μνημειώδη Συμφωνία Αρ. 2 της «Αναστάσεως» του Αυστριακού συνθέτη Γκούσταβ Μάλερ (Gustav Mahler) στην Αίθουσα Στέρν / Σκηνή Πέρελμαν στο Carnegie Hall, στις 10 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 8μμ.

 

Ο Iερός Nαός του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

 

Στην ίδια σκηνή, ο ίδιος ο Mahler διηύθυνε το τελευταίο κονσέρτο του, επεσήμανε το σχετικό ανακοινωθέν της «Φιλαρμονικής Αθηνών».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, την 130μελή ιδιωτική ορχήστρα «Φιλαρμονική Αθηνών» (Athens Philharmonic), την 150μελή χορωδία New York Choral Society, την υψίφωνο Λαρίσα Μαρτίνεζ, και την Ελληνοαμερικανίδα μεσόφωνο Νταβέντα Καράνας, διευθύνει στον ντεμπούτο του στο Κάρνεγκι Χολ ο Κύπριος Μαέστρος Γιάννης Χατζηλοΐζου.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με το Ιντερλούδιο από την Όπερα «9η Ιουλίου 1821 – Το Τραούδιν του Τζιυπριανού» του Μιχάλη Χατζηλοΐζου – πατέρα του Μαέστρου, βασισμένη στο ομώνυμο έπος του εθνικού ποιητή της Κύπρου, Βασίλη Μιχαηλίδη.

 

 

Ο Μ. Χατζηλοΐζου είναι ο πρώτος Κύπριος που έχει συνθέσει όπερες/μελοδράματα, και η όπερά του αυτή είναι το πλέον παιγμένο έργο στα χρονικά της κλασικής μουσικής στην Κύπρο.

Ακολούθως, θα παρουσιαστεί ο «Σέρβικος» Κυπριακός Χορός Αρ. 1 του Γιάννη Χατζηλοΐζου, τον οποίο σύνθεσε το 2010, και έκτοτε αποτελεί το πιο πολυπαιγμένο έργο συμφωνικής μουσικής στα μουσικά δρώμενα της Κύπρου.

Η συναυλία, όπως αναφερόταν στο ανακοινωθέν της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, διοργανώνεται με τη γενναιόδωρη πρωτοβουλία της κ. Κατερίνας Ναυπλιώτη – Παναγοπούλου.

Η συναυλία τελείται υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και «Εις Μνήμην» του αείμνηστου Περικλή Παναγόπουλου, ο οποίος έβαλε την ελληνική σφραγίδα του στην παγκόσμια επιβατηγό ναυτιλία.

Τα έσοδά της θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο με σκοπό την ενίσχυση του ταμείου για την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου και προστάτη των ναυτικών, στο World Trade Centre, στο γνωστό Σημείο Μηδέν. Ολοι οι μουσικοί από την Αθήνα, λαμβάνουν μέρος αφιλοκερδώς.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος απηύθυνε προσωπική έκκληση – πρόσκληση προς τους ομογενείς στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Όπως όλοι γνωρίζετε, έχω καταστήσει την ολοκλήρωση του Αγίου Νικολάου ως κορυφαία προτεραιότητα της διακονίας μου ως Αρχιεπίσκοπός σας. Αυτό θα απαιτήσει τον συνδυασμό προσπαθειών όλης της Κοινότητάς μας. Με χαρά θα παρευρεθώ στη συναυλία στο “Carnegie Hall”, η οποία σηματοδοτεί την κοινή προσπάθεια Ελλάδας, Κύπρου και Αμερικής, αναφορικά με την υποστήριξη των προσπαθειών μας. Απευθύνω έκκληση να είστε παρόντες επίσης στη συναυλία ή να υποστηρίξετε με άλλο τρόπο την εκδήλωση.

Η συναυλία αυτή προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία να γιορτάσουμε την ελληνική μας κληρονομιά, βοηθώντας παράλληλα την αναστήλωση του Αγίου Νικολάου»,

καταλήγει ο κ. Ελπιδοφόρος στο ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής.

 

Τοπικές εφημερίδες όπως η ιστορική ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ (National Herald), η New York Times και η Wall Street Journal, έκαναν σημαντικές αναφορές στηρίζοντας την καλλιτεχνική αυτή προσπάθεια, η οποία έχει ιερό σκοπό.

Είναι η πρώτη φορά, που ελληνικό επαγγελματικό μουσικό σύνολο αυτού του μεγέθους και επιπέδου επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη και το Κάρνεγκι Χολ. Επίσης για πρώτη φορά, Έλληνας μαέστρος έχει την τιμή να παρουσιαστεί στο εν λόγω θέατρο, από την εποχή του Δημήτρη Μητρόπουλου.

Σημειώνεται ότι η ιδιωτική ορχήστρα «Φιλαρμονική Αθηνών», ιδρύθηκε στις αρχές του 2019 από τον Κύπριο μαέστρο Γιάννη Χατζηλοΐζου με σκοπό να προβάλει διεθνώς τον Ελληνικό πολιτισμό μέσω μεγάλων μουσικών έργων με υψηλούς συμβολισμούς.

Τα μέλη της είναι μουσικοί υψηλού καλλιτεχνικού αναστήματος και επαγγελματικού ήθους. Η παρθενική της εμφάνιση έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου (2019) με τη Συμφωνία του Νέου Κόσμου του Ντβόρζακ, και το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ, «εις μνήμην» Περικλή Παναγόπουλου.

 

 

 

Πηγή