Γιάννος Αιόλου «Το Δάσος των Όρκων» – La Forêt des Vœux. Φεστιβάλ Καλαμαριάς «Παρά θιν’ Αλός».

 

Ο βραβευμένος συνθέτης Γιάννος Αιόλου παρουσιάζει το μουσικό έργο του «Το Δάσος των Όρκων» / «La Foret des Voeux»  στο ιστορικό Κυβερνείο (Παλατάκι), στο πλαίσιο του  Φεστιβάλ “Παρά θιν’ Αλός” του Δήμου Καλαμαριάς, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής».

 

Το Δάσος των Όρκων, μετά την πρώτη του ζωντανή παρουσίαση η οποία συνδέθηκε με μια εμβληματική εκδήλωση – συναυλία στο Γενί Τζαμί πριν 3 χρόνια,  επανέρχεται φέτος στην Θεσσαλονίκη στη θλιβερή επέτειο την Μικρασιατικής Καταστροφής, ως μια Ωδή, όμως, στο Νέο Ξεκίνημα!

Ο Γιάννος Αιόλου δεν επιθυμεί να μιλήσει για 100 χρόνια από μια καταστροφή, αλλά για την ανάγκη του ανθρώπου να εκκινεί διαρκώς, να κινητοποιεί μέσα του Ευχές και Όρκους για ένα καλύτερο αύριο.

Με το αναγνωρίσιμο κινηματογραφικό του ύφος, ο συνθέτης του  «Το Τανγκό των Χριστουγέννων» (Βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Μουσικής από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, 2012), «Ένας Ήρωας στη Ρώμη», «Solino», «Χειμωνιάτικη Νοσταλγία», κ.ά., δημιουργεί ένα έργο για τον εσωτερικό μας κόσμο, για το Δάσος της Ψυχής μας, το Δάσος των Όρκων, εκεί που κρύβονται οι πιο μύχιες σκέψεις μας, οι πιο ασυνείδητοι φόβοι αλλά και όλες οι επιθυμίες, τα όνειρα, οι υποσχέσεις που δίνουμε πρωτίστως στον εαυτό μας αλλά και στους άλλους.

Είναι ένα δάσος γεμάτο συναισθήματα αλλά και ευχές, προσμονή και ελπίδες για κάτι καλύτερο. Το Δάσος των Όρκων είναι το δάσος που έχει ο καθένας μέσα μας.  Στα Γαλλικά η λέξη Vœux σημαίνει Όρκος αλλά και Ευχή.

Ο Γιάννος Αιόλου χρησιμοποιεί την ευθραυστότητα αλλά και την ένταση των εγχόρδων για να μας ταξιδέψει στον κόσμο των πιο εσωτερικών μας συναισθημάτων, σε μια μουσική αφήγηση όπου οι ήχοι γίνονται σκέψεις, ιδέες, μορφές, μνήμες και όνειρα κι η απελευθέρωση  μπορεί να έχει διαφορετικό περιεχόμενο για τον καθένα αλλά να είναι το ίδιο λυτρωτική καθώς γίνεται ατομική αλλά και συλλογική υπόθεση ιδιαίτερα σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, θα προβάλλονται σπάνιες φωτογραφίες από το Αρχείο του Μουσείου Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» από στιγμές Απελευθέρωσης. Δεν είναι φωτογραφίες θριάμβου. Είναι φωτογραφίες ανθρώπων στο μεταίχμιο, ανθρώπων μετά από χρόνια καταστροφών που ελπίζουν και εύχονται να αλλάξει η ζωή τους, να γίνει το αύριο καλύτερο από το χθες.

 

 

Γιάννος Αιόλου

Το Δάσος των Όρκων – La Forêt des Vœux

 

Φεστιβάλ Καλαμαριάς «Παρά θιν’ Αλός»

Κυβερνείο (Παλατάκι) – Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου  2022

 

 

Συμμετέχει το Quarto Quarter, το κουαρτέτο της Sofia Philharmonic:

Ivan Penchev – 1ο Βιολί

Svetlana Stancheva – 2ο Βιολί

Tatiana Todorova – Βιόλα

Dimitar Tenchev – Βιολοντσέλο

 

Καθώς και οι:

Nadejda Tzanova – Πιάνο

Δημήτρης Αραμπατζής – Ακορντεόν

 

Σύνθεση, Ενορχήστρωση, Διεύθυνση Ορχήστρας: Γιάννος Αιόλου

 

 

Ώρα άφιξης: 20:30

Ώρα έναρξης: 21:00

 

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Link videos από συναυλία του έργου στο Γενί Τζαμί:

Screener (samples of the whole work)

https://www.youtube.com/watch?v=xBz-gnawB0c&t=1s

Video 1:

https://youtu.be/ON7-IG1ZpL4

Video 2:

https://www.youtube.com/watch?v=0NqQm3ABvhk

Link της ιστοσελίδας του συνθέτη Γιάννου Αιόλου: https://www.eolou.com