Με αφορμή την επέτειο θανάτου του μεγάλου στιχουργού-ποιητή Νίκου Γκάτσου, το The Look.Gr επιλέγει έξι τραγούδια του που με τους στίχους του χαρακτήρισαν μια ολόκληρη εποχή.

1. Αγάπη μέσα στη καρδιά> Δήμητρα Γαλάνη

“Πάψε να ζητάς όλη την αλήθεια τι είναι ο ερώτας μη με ρωτάς..”, τους στίχους ντύνει με την υπέροχη μελωδία ο Μάνος Χατζηδάκις κι η Δήμητρα Γαλάνη αναλαμβάνει την επιδέξια ερμηνεία.

 

2. “Αθανασία” > Φλέρυ Νταντωνάκη

Πρωτοκυκλοφόρησε το 1976 με τη φωνή της Δήμητρας Γαλάνη. Το έχουν ερμηνεύσει πολλές τραγουδίστριες και τραγουδιστές όπως η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, η Μαρινέλα, ο Γιώργος Νταλάρας και πολλοί άλλοι. Η ερμηνεία της Φλέρυς δίνει μια άλλη αίσθηση στη δημιουργία των Χατζηδάκι-Γκάτσου

 

 

3. “Το τραγούδι της χαμένης Κυριακής” > Αλίκη Καγιαλόγλου

“Ο άνθρωπος κάθε φορά τρελά δανείζεται φτερά και ψάχνει εδώ και ψάχνει εκεί, για μια χαμένη Κυριακή”, η μοναδική Αλίκη Καγιαλόγλου σε ένα αισθαντικό τραγούδι του Νίκου Γκάτσου.

 

4. “Το δίχτυ” > Ελένη Βιτάλη

Το τραγούδι των Ξαρχάκου-Γκάτσου το πρωτοερμήνευσε ο μεγάλος Τάκης Μπίνης. Πέρασε από την Ριτα Σακελλαρίου, την Χαρούλα Αλεξίου, τον Βασίλη Λέκκα και πολλούς άλλους. Η ερμηνεία της Ελένης Βιτάλη όμως είναι συγκλονιστική!

 

5. Μ’ ενα παράπονο > Μανώλης Μητσιάς

Χαρακτηρίστηκε με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση, αλλά πρώτη εκτέλεση είναι με την φωνή του Μανώλη Μητσιά. Το μόνο σίγουρο είναι πως το λαϊκό τραγούδι του Δήμου Μούτση σε στίχους Νίκου Γκάτσου από το 1969 μέχρι σήμερα συγκινεί και αυτό το αποδεικνύουν οι δεκάδες εκτελέσεις του.

 

6. Αν θυμηθείς το όνειρο μου > Γιοβάνα

Κλείνουμε με ένα εξαιρετικό τραγούδι. Το “αν θυμηθείς το όνειρο μου” του Μίκη Θεοδωράκη και του Νίκου Γκάτσου ξεχειλίζει ένα μεθυστικό άρωμα νοσταλγίας. Η μοναδική Γιοβάνα το απογειώνει.

 

Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου
σε περιμένω να `ρθεις
μ’ ένα τραγούδι του δρόμου να ρθεις όνειρό μου
το καλοκαίρι που λάμπει τ’ αστέρι με φως να ντυθείς…

Οι στίχοι του μίλησαν στις καρδιές του κόσμου, έφερε την ποίηση στον στίχο και κατάφερε να δώσει, κυρίως μέσω της συνεργασίας του με τον Μάνο Χατζηδάκι αυτό που λέμε ποιητικό τραγούδι. Το σύνολο του στιχουργικού του έργου βρίσκεται συγκεντρωμένο στον τόμο «Όλα τα τραγούδια» (εκδ. Πατάκη).

 

10