Και έγινε ΘΡΥΛΟΣ!

Μια εμβληματική μορφή στο χώρο της rock μουσικής, μια ιδιόρρυθμη περσόνα, ο Freddie Mercury, άφησε σαν σήμερα (24 Νοεμβρίου) την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Κένσιγκτον του Λονδίνου πριν από 26 χρόνια, «χτυπημένος» από τις επιπλοκές του Aids.

Ο διάσημος τραγουδιστής, ονόματι Φαρόκ Μπουλσάρα γεννήθηκε στη Ζανζιβάρη, ένα αφρικανικό νησί που τότε ήταν βρετανική αποικία και σήμερα μέρος της Τανζανίας. Οι γονείς του, Bomi και Jer Bulsara, είχαν καταγωγή από την Ινδία ενώ την οικογένεια συμπλήρωνε και μια μικρότερη αδερφή, η Kashmira. Η οικογένεια είχε μεταναστεύσει στη Ζανζιβάρη για να μπορέσει να συνεχίσει ο πατέρας του την εργασία του στο βρετανικό αποικιακό γραφείο.

Το 1955 στάλθηκε πίσω στην Ινδία St. Peter”s School, ένα αγγλικό οικοτροφείο αρρένων στο Panchgani, 250 χμ περίπου από τη Βομβάη (το σημερινό Mumbai). Εκεί πήρε το παρατσούκλι «Φρέντι» που θα κρατούσε για όλη του τη ζωή. Ο διευθυντής του σχολείου παρατήρησε το μουσικό ταλέντο του Φρέντι και πρότεινε στους γονείς του να πάρει μαθήματα πιάνου, πράγμα που έγινε. Επίσης τραγουδούσε στην χορωδία του σχολείου. Στην ηλικία δώδεκα ετών προσχώρησε στο πενταμελές μουσικό συγκρότημα The Hectics το οποίο έπαιζε σε διάφορες κυρίως σχολικές εκδηλώσεις.

Ο Μέρκιουρι ήρθε μέσω του συμφοιτητή του Tim Staffell σε επαφή με το συγκρότημα Smile. Το τρίο αυτό είχε ιδρυθεί το 1968. Τα μέλη εκτός του Staffell ήταν οι Μπράιαν Μέι και Ρότζερ Τέιλορ.

Το 1969 έγινε τραγουδιστής του συγκροτήματος Ibex από το Λίβερπουλ, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Wreckage. Στις συναυλίες έπαιζαν πολλές φορές το Jailhouse Rock, που αργότερα θα έπαιζαν συχνά και οι Queen. Το 1970 είχε μερικές εμφανίσεις ως τραγουδιστής των Sour Milk Sea.

Οι Smile διαλύθηκαν επειδή ο Tim Staffell τους εγκατέλειψε. Οι Μπράιαν Μέι, Ρότζερ Τέιλορ και Φρέντι Μέρκιουρι δεν πτοήθηκαν από την αποχώρησή του και ίδρυσαν το δικό τους συγκρότημα, το οποίο ο Μέρκιουρι ονόμασε Queen, ο οποίος σχεδίασε μάλιστα και το λογότυπο. Το 1971 προσχώρησε ως τελευταίο μέλος του συγκροτήματος ο μπασίστας Τζον Ντίκον.

Στις αρχές του 70’ είχε σχέση με μια γυναίκα με το όνομα Mary Austin. Όταν πέθανε, της άφησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, το σπίτι και τα πνευματικά του δικαιώματα. Το τραγούδι «Love of my life» είχε γραφτεί για αυτήν. Το 1985 έκανε σχέση με τον κομμωτή Τζιμ Χάτον, ο οποίος είχε διαγνωστεί και αυτός με τον ιό HIV το 1990, έζησε μαζί με τον σημαντικό τραγουδιστή τα τελευταία 6 χρόνια της ζωής του, τον βοήθησε πολύ με την αρρώστια του και ήταν παρών όταν έφυγε από τη ζωή στις 24 Νοεμβρίου του 1991. Ο κομμωτής έφυγε από τη ζωή το 2010.

                   Παρακάτω ακολουθεί ένα σπάνιο φωτογραφικό αφιέρωμα, με αγαπημένες μου φωτογραφίες, όπως το έχω συγκεντρώσει, του ΘΡΥΛΟΥ FREDDIE MERCURY

 

 

 

 

 

 

3