Το άλμπουμ “Black Sabbath” έφτασε μέχρι το Νο 10 στα UK charts (και Νο 23 USA), ωστόσο έχει “πιστωθεί” σαν το πρώτο που αφορά την εξέλιξη της γενιάς του Heavy Metal.
Αν και ο όρος heavy metal χρησιμοποιήθηκε αργότερα, κυκλοφορίες πριν την δεκαετία του 1970 θεωρούνται δείγματα πρώιμου heavy metal. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Led Zeppelin, οι Deep Purple και οι Cream και στις Η.Π.Α οι Jimi Hendrix Experience και οι Steppenwolf ενέπνευσαν τα συγκροτήματα που θα δημιουργούσαν αργότερα το ιδίωμα. Ιδιαίτερα το τραγούδι “Born to Be Wild” των τελευταίων θεωρείται από πολλούς το πρώτο heavy metal τραγούδι, καθώς οι στίχοι του περιέχουν την αγαπημένη για τους οπαδούς της metal θεματολογίας των μοτοσικλετών και της ταχύτητας, ενώ ο στίχος «heavy metal thunder» έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ονομασία του ιδιώματος.
 

 

Έτσι ήταν η κατάσταση μέχρι την ίδρυση των Black Sabbath. Η ανάγκη για την έντονη παραμόρφωση της κιθάρας και το δυνατό μπάσο προέκυψε σε μια περιοδεία τους σε μπιραρίες της Γερμανίας, όπου ο Ozzy διαπίστωσε ότι o κόσμος μιλούσε δυνατά και δεν έδινε την απαιτούμενη σημασία στη μουσική τους. Έτσι, για να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον, το συγκρότημα προσπάθησε να δυναμώσει και να σκληρύνει τον ήχο.
 
Ήταν Παρασκευή και 13 Φεβρουαρίου του έτους 1970 όταν οι Black Sabbath κυκλοφόρησαν το ομότιτλο άλμπουμ τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την δισκογραφική εταιρεία Vertigo. Αυτή θεωρείται από την πλειοψηφία των “μεταλλάδων” η πρώτη metal κυκλοφορία. Γι’ αυτό η ημερομηνία κυκλοφορίας του θεωρείται και η ημερομηνία γέννησης του ιδιώματος. 
Σύμφωνα με την έγκριτη έκδοση “The Great Rock Discography” του Martin Strong, τα μέλη του γκρουπ -που δημιουργήθηκε στο Μπέρμπιγχαμ το 1969- ήταν οι Tony Iommi, Ozzy Osbourne, Terry ‘Geezer’ Butler και Bill Ward, που αρχικά είχαν σχηματιστεί σαν Earth. Από την ομάδα αυτή, ο Tony Iommi για μερικές εβδομάδες υπήρξε και κιθαρίστας των Jethro Tull. Το όνομά τους το πήραν από μαι ταινία τρόμου που είχε αυτόν τον τίτλο, προϊόν μιας νουβέλας του Dennis Wheatley. Αρχικά υπέγραψαν στην εταιρεία Fontana, με την οποία κυκλοφόρησαν ένα single, το “Evil Woman (Don’t play your games with me)”. Στις αρχές του 1970 υπογράφουν στην progressive Vertigo, όπου βρίσκουν ταυτότητα και δημιουργούν το μύθο τους.
 

 

Ένας μύθος που πέρασε από πολλά στάδια και πολλές αλλαγές στη σύνθεση του γκρουπ, όπως σε κάθε περίπτωση μεγάλης επιτυχίας που έχουμε συνηθίσει στη Rock History, πλην εξαιρέσεων.
Κατάφεραν να μείνουν μαζί μέχρι το 1977, όταν αποχώρησε ο Ozzy Osbourne, αλλά η αντικατάσταση λεγόταν Ronnie James Dio, προερχόμενος από τους Rainbow. H κριτική που λαμβάνει η συνέχεια των Sabbath πάντως δεν ήταν ποτέ πλέον καλή, ενώ το 1983 όταν ο Dio αντικαθίσταται από τον Ian Gillan των Deep Purple, χωρίς σημαντικές διαφορές στην ποιότητα. Λέγεται ότι αντίθετα, το γκρουπ πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, έχοντας ωστόσο δημιουργήσει το απαραίτητο Fan Club. Οι υποστηρικτές του γκρουπ έγιναν πολλοί, από το άλμπουμ Paranoid που θεωρείται το κορυφαίο τους, ωστόσο το τραγούδι “The wizard” του πρώτου άλμπουμ, μια σαρκαστική διαμαρτυρία και ειρωνεία προς τον Θεό, είναι αυτό που άνοιξε τα πανιά των Black Sabbath τότε. Το τραγούδι χαρακτηρίστηκε με τον ιδιωματικό όρο “tongue-in-cheek” που χρησιμεύει στην σαρκαστική / κοροϊδευτική έκφραση, ωστόσο με έναν σοβαρό και ταυτόχρονα ειρωνικό τρόπο. Ο όρος αποδίδεται στον Sir Walter Scott , από το μυθιστόρημά του “The Fair Maid of Perth” (ή αλλιώς St. Valentine’s Day). 
 

Τα Τραγούδια του άλμπουμ “Black Sabbath”

1. Black Sabbath (Iommi, Osbourne, Butler, Ward) – 6:20
2. The Wizard (Iommi, Osbourne, Butler, Ward) – 4:24
3. Behind the Wall of Sleep (Iommi, Osbourne, Butler, Ward) – 3:37
4. N.I.B. (Iommi, Osbourne, Butler, Ward) – 6:08
5. Evil Woman (Larry Weigand, Dick Weigand and David Wagne) – 3:25
6. Sleeping Village (Iommi, Osbourne, Butler, Ward) – 3:46
7. Warning (Dunbar, Dmochowski, Hickling, Moorshead) – 10:28
8. Wicked World (Iommi, Osbourne, Butler, Ward) – 4:43

Η heavy metal μουσική δεχόταν ανέκαθεν αρνητική κριτική από την κοινή γνώμη για διάφορους λόγους. Πολλές μπάντες έχουν κατηγορηθεί ότι προωθούν το Σατανισμό στους νέους. Οι Black Sabbath, λόγω της απόκρυφης σκηνικής παρουσίας της μπάντας πρώτη είχε δεχτεί πόλεμο από το ξεκίνημά της κιόλας. Το επιμύθιο πάντως της ιστορίας των Sabbath, αφορά σίγουρα μια επιλογή για όσους δεν είναι στενόμυαλοι ή πολύ καθημερινοί τύποι, έτσι όπως έχει καταγραφεί στην “The Great Rock Discography” και όχι μόνο… Η δημοσιογραφική κάλυψη και ανάλυση του φαινομένου Sabbath, πάντοτε περιείχε και κατηγορίες για αυτοκτονίες νεαρών ανθρώπων, οι οποίοι μαγνητίστηκαν από τον σκοταδισμό τους. Η συνεισφορά τους πάντως στο αναφερόμενο ως “σκοτεινό” heavy metal είναι σημαντική και αξιπρόσεκτη. Θεωρούνται οι πρώτοι που έχουν παίξει με “μνησικακία”, δηλαδή έχουν ντεμπουτάρει τον εκδικητικό ήχο και στίχο για όλα όσα συμβαίνουν στον άνθρωπο, μέχρι και τη δημιουργία του. Οι συνεχιστές τους για πολλούς είναι οι Metallica, παίζοντας αυτό το στιλ, αλλά οι Sabbath με όλα τους τα προβλήματα και τις συνεχείς εναλλαγές στελεχών επιβίωσαν.

Η αρχική σύνθεση του γκρουπ επανενώθηκε για το φιλανθρωπικό φεστιβάλ “Live Aid”, στις 13 Ιουλίου του 1985, φεστιβάλ για το οποίο επανενώθηκαν και οι The Who και οι Led Zeppelin.

Στις 13 Ιανουαρίου του 2013, ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του νέου δίσκου με την ονομασία 13 και επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας στις 11 Ιουνίου 2013. Στις 18 Απριλίου, κυκλοφόρησε το πρώτο σινγκλ του νέου δίσκου με τίτλο God Is Dead?, με το συγκρότημα να ανακοινώνει μία γκεστ εμφάνιση στο τελευταίο επεισόδιο του 13ου κύκλου της σειράς CSI: Crime Scene InvestigationΟ δίσκος γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία ανεβαίνοντας στην κορυφή των βρετανικών και των αμερικάνικων τσαρτ, ενώ το God Is Dead? κέρδισε το βραβείο Γκράμι για την καλύτερη μέταλ εκτέλεση και το συγκρότημα περιόδευσε σε όλο τον κόσμο. 

Το περιοδικό “Rolling Stone” τους κατέταξε στην 85η θέση της λίστας με τους εκατό σπουδαιότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, ενώ εντάχθηκαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 2006. Έχουν πουλήσει περισσότερους από 70.000.000 δίσκους παγκοσμίως.

Για το www.thelook.gr

Κώστας Προβατάς (fb Costas Provatas)

 

 
2