H Rosanna Mailan είναι μία πολύπλευρη καλλιτεχνική φυσιογνωμία, πραγματικά μοναδική στο είδος της.

Μια performer, τραγουδίστρια, μουσικός, συνθέτης και σκηνοθέτης η οποία διέπεται από γνήσιο Latin ταπεραμέντο λόγω της καταγωγής της από την Κούβα και από εξαιρετική μουσική και ερμηνευτική ικανότητα, πράγματα που σε συνδυασμό μαγνητίζουν το κοινό σε οποιαδήποτε εμφάνισή της. 
Κατέχει στο ενεργητικό της μία δυνατή καλλιτεχνική πορεία που μετρά αναρίθμητες εμφανίσεις και αρκετές συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες  όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Κωσταντίνος Αργυρός, η Ρένα Μόρφη κ.α. ενώ έχει κυκλοφορήσει κομμάτια της δισκογραφικά από την Minos- EMI.

Τη λάτρεψα στο Γυάλινο Μουσικό θέατρο. Η εκρηκτική κουλτούρα της Λατινικής Αμερικής συναντά την Ελλάδα των 70ς σε ένα φαντασμαγορικό σόου που δεν πρέπει να χάσεις. Ξεσηκώνει τη νυχτερινή Αθήνα με το συναρπαστικό, αυθεντικό latin show “Palladium”  κάθε Πέμπτη μέχρι τις 14 Μαρτίου. Τα είπε όλα σε αυτήν τη συνέντευξη  για το  TheLook.gr, το χρωματιστό κορίτσι της Κούβας και είμαι ευγνώμων για αυτή τη συνάντηση. 

  • Για αρχή και να σε γνωρίσει κάποιος καλύτερα πες μου 3 λέξεις που θα περιέγραφες τον εαυτό σου.

Αν κάτι με χαρακτηρίσει πολύ είναι η ευαισθησία ,είμαι πάντα ευγενική και φιλική προς τους άλλους, δείχνοντας σεβασμό  σε κάθε περίσταση.
Άλλο χαρακτήρα  θα έλεγα η Ευγνωμοσύνη, εκτιμάω τα μικρά πράγματα στη ζωή και είμαι ευγνώμων για τις ευκαιρίες και τις εμπειρίες που έχω . Και τρίτο νομίζω η ανεξαρτησία. Νιώθω την  δύναμη και την αυτοπεποίθηση για να προχωρήσω μπροστά, να λαμβάνω αποφάσεις με βάση τις δικές μου πεποιθήσεις και αξίες, ανεξαρτήτως των απόψεων των άλλων. Επιτρέψτε μου να βάλω άλλο ένα (χαχαχαχα γελάει ) που με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην πορεία μου ,η αυθεντικότητα, δεν φοβάμαι να είμαι ο εαυτός μου, ακόμη και σε μια κοινωνία που πιέζει για συμμόρφωση.

  • Γεννήθηκες στην Κούβα αλλά ζεις στην Ελλάδα τα τελευταία 18 χρόνια αν δεν κάνω λάθος. Μίλησέ μου για το ταξίδι και την απόφαση να αφήσεις την πατρίδα σου.

Ναι σωστά ,βρίσκομαι 18 χρόνια στην Ελλάδα .τότε ο Πατέρας μου δούλευε ως μουσικός στην Θεσσαλονίκη είχε ένα συμβόλαιο 5ετίας και με το που τελείωσα τις σπουδές μου σε μουσικό Σχολείο , μου έκανε την πρόσκληση για να έρθω να δουλέψω μαζί του στο συγκρότημα του . Η αίσθηση που νιώθει κάποιος όταν αφήνει την πατρίδα του για ένα καλύτερο μέλλον μπορεί να είναι μιγμένη. Αφενός, μπορεί να νιώθει ενθουσιασμένος για τις νέες ευκαιρίες και τις πιθανότητες που προσφέρει ο νέος προορισμός. Αφετέρου, όμως, μπορεί να νιώθει θλίψη και νοσταλγία για τα αγαπημένα του πρόσωπα και τις συνήθειες που αφήνει πίσω του. Πολλές φορές, αυτά τα συναισθήματα συνυπάρχουν και μπορεί να αλλάζουν με τον καιρό καθώς ο άνθρωπος προσαρμόζεται στη νέα του ζωή και βρίσκει νέες ευκαιρίες και συναισθηματικές συνδέσεις.
Δεν σταμάτησα  ποτέ να φροντίζω την  οικογένεια μου που βρίσκεται στην Κούβα. το να ξέρω ότι είναι όλοι καλά, είναι η μηχανή μου .

  • Ποιος καλλιτέχνης πιστεύεις ότι σε επηρέασε στην εφηβική σου ηλικία στην καριέρα σου και αποφάσισες ότι θέλεις να ασχοληθείς με τον χώρο?

Θα ακουστεί περίεργο αλλά δεν πρόλαβα να έχω επιρροή από κάποιο καλλιτέχνη ,ο πατέρας μου περιγράφει ότι απ’ την κούνια έκανα ρυθμούς με τα πόδια και κατάλαβε ότι είχα μέσα μου την δυνατότητα να ασχοληθώ με την μουσική ,χωρίς να καταλάβω ,7 χρονών μου διοργάνωσε την πρώτη συναυλία σε ένα θέατρο της γειτονιάς ,έκανε ο ίδιος όλες τις προετοιμασίες και μου έγραψε τα τραγούδια, και μετά από αυτό  γράφτηκα στα 8 σε μουσικό σχολείο και εκεί ήμουν κάθε μέρα σε επαφή με την μουσική και την δημιουργία ,το αγάπησα πολύ αυτό το σχολείο  ,περίμενα να τελειώσουν τα βασικά μαθήματα για να πάμε σε τάξη   που είχε πιάνο να τζαμαρω με τους συμμαθητές μου, ήταν φανταστικό .και από τότε μόνο με την μουσική ασχολούμαι.

  • Το 2019 συναντήθηκες επί σκηνής με τον Μίμη Πλέσσα, έναν από τους σημαντικότερους και πολυγραφότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Πώς επηρέασε αυτή η συνεργασία στον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι και προσεγγίζεις τη μουσική ?

“Ο μαέστρο Πλέσσα “,έτσι τον έχω στην καρδιά μου . Να είναι καλά ο φίλος μου Παύλο Χριστοδούλου φίλος της οικογένεια Πλέσσα ,που  γνώρισε ότι το πρώτο τραγούδι που έμαθα στα ελληνικά ήταν το ” Αν είναι η αγάπη Αμαρτία ” , και χρόνια μετά είχε την φανταστική πρόταση να με πάει στην οικία του για να τον γνωρίσω από κοντά. Εκεί δημιουργήθηκε η ιδέα του να γράψω Ισπανικούς στίχους στο τραγούδι με τίτλο ” A TI DEDICARE TODA MI VIDA ” ( σε εσένα αφιερώνω όλη μου τη ζωή ) .
Η συνεργασία με έναν καταξιωμένο μουσικό όπως ο Μίμης Πλέσσας  είναι μια ευκαιρία για μάθηση και ανταλλαγή γνώσεων στον τομέα της μουσικής. Αν κάποιος αντιμετωπίζει αυτή τη συνεργασία, μπορεί να αισθάνεται ενθουσιώδης, εντυπωσιασμένος ή ακόμη και τιμημένος να έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με έναν τόσο κορυφαίο  καλλιτέχνη .

  • Ποιος είναι ο ρόλος της συνεργασίας στην καλλιτεχνική σου διαδρομή και τι συνεισφορά έχουν κάνει οι συνεργάτες σου στον τρόπο που αναπτύσσεις την τέχνη σου.

Η συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες έχει διευρύνει το οραματικό μου φάσμα και έχει ενισχύσει την τεχνική μου επάρκεια. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και οι διαφορετικοί τρόποι σκέψης των συνεργατών μου με έχουν ενδυναμώσει να εξερευνήσω τα όρια της δημιουργικότητάς μου και να δημιουργήσω έργα που θα μπορούσαν να είναι αδύνατο να επιτευχθούν μόνο από τον εαυτό μου.
Μπορώ να πω ότι οι συνεργάτες μου  έχουν σημαντική συνεισφορά στον τρόπο που  αναπτύσσω την τέχνη μου και στον τρόπο που  συνεχίζω να εξελίσσομαι.

  • Φέτος εμφανίζεσαι στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο με εξαιρετικούς μουσικούς και χορευτές.. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να μεταφέρεις μέσω της τέχνης σου στο κοινό?

Φέτος το πείσμα μου με έβαλε να φτάσω να σκηνοθετήσω το πρώτο μου Show ,όλο αυτό δημιουργήθηκε και διοργανώθηκε  μέσα σε 3 βδομάδες στον Γενάρη. Κάτι μέσα μου ,μου φώναζε βγάλε την Rosanna έξω στον κόσμο .και είχα  την ανάγκη να είμαι  σε ένα χώρο σταθερά με όλη αυτή την έμπνευση που κουβαλούσα μέσα μου. Με την βοήθεια του παραγωγού  Χρήστου Ξηρογιάννη, κατάφερα να παρουσιάσω το έργο ” Palladium in Athens”   στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο .Είμαστε όλοι μια παρέα από παλιά ,γνωριζόμαστε ,παίζαμε μουσική  και χορεύαμε πριν πολλά χρόνια. Στην ορχήστρα είναι όλοι αγαπημένοι  φίλοι και εξαιρετικοί μουσικοί.
Και στο χορό η λατρεμένη μου φίλη Στέλλα Κουτσουλιδου ανέλαβε τις χορογραφίες. Tο Καλύτερο team ! Αυτό που θέλω να μεταφέρω  στο κοινό είναι ότι  μέσα από την παράσταση, μπορεί να αναδειχθεί η ιστορία και η κληρονομιά του Palladium  ως ένα από τα πιο διάσημα μέρη χορού στην ιστορία της μουσικής.
Παρόλο που το 80% της παράσταση είναι τραγούδια στα ισπανικά  και 20% τραγούδια στα ελληνικά σε λάτιν διασκευή , δεν δυσκολεύει  τους θεατές στο να περάσουν πολύ όμορφα με την δική μου  κουλτούρα .Έτσι μπορώ να αποδείξω ότι η μουσική δεν έχει σύνορα .

  • Ποιο κομμάτι του προγράμματός σου σε εμπνέει περισσότερο και γιατί;

To  ” Idilio “ είναι  ένα αγαπημένο κουβανέζικο τραγούδι ,είναι απ’ τις πιο όμορφες στιγμές για μένα μέσα του προγράμματος ,γιατί  συνοδεύω τον Ίδιο μου πατέρα ,χορεύουμε μαζί ,τραγουδάμε μαζί και τον καμαρώνω . Και μέσα μου του λέω ” Μπαμπά ευχαριστώ για όλα “

  • Πώς προετοιμάζεσαι πριν από μια εμφάνιση σε έναν τόσο δυναμικό χώρο και πώς αντιλαμβάνεσαι τη σημασία του λάτιν στο Ελληνικό κοινό. Οι παραστάσεις είναι σχεδόν sold out κάθε Πέμπτη.

Η Καθημερινότητα μου είναι τόσο φορτωμένη που δεν υπάρχει στιγμής χαλάρωσης, απ’ τη στιγμή που έχω αναλάβει την Επιμέλεια  και την εκτέλεση παραγωγής ,όλα περνάνε απ’ το κεφάλι μου, και φοβάμαι μην τυχόν ξεχνάω κάτι. Αυτό που προετοιμάζω κάθε Πέμπτη είναι τα ρούχα μου και των παιδιών ,μετά ξανά το στήσιμο της σκηνής ,να είναι τα μέτρα σωστά για να είναι άνετοι οι χορευτές ,μετά η λίστα των καλεσμένων μου. Μόλις είναι όλα οργανωμένα ,τότε ξεκινάνε οι προετοιμασίες σε εμένα Make up – Μαλλιά και μένει λίγο χρόνο για να κάνω λίγο πλάκα με τα παιδιά στα παρασκήνια ,εκεί μπορώ να πω ότι είναι η μόνη στιγμή που χαλαρώνω πριν βγω στο Stage . Μπορεί να είμαι πάρα πολύ κουρασμένη μετά από όσα περιέγραψα, όμως, με το που βγαίνω στην σκηνή  ζω  την Rosanna που  πάντα ήθελα να ζήσω ,
Με ωραίο project ,ωραία μουσική ,ωραίος χώρος ,και εξαιρετικό κοινό που με βλέπει και με ακούει  . Όλα μου βγαίνουν φυσικά , μου βγαίνει ο εαυτός μου ,είμαι πολύ ευτυχισμένη με όλα όσα γίνονται κάθε Πέμπτη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο .

  • Ποια είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση που θέλεις να πραγματοποιήσεις στην καριέρα σου. Τι σκέφτεται η Rosanna.

Δεν βάζω εύκολους στόχους στο κεφάλι μου χαχαχαχα . Έχω ένα που είναι πολύ δύσκολο αλλά όχι αδύνατον θεωρώ εγώ. Όνειρό μου είναι να κάνω μια εμφάνιση στο μαγευτικό Ηρώδειο! Να μοιραστώ τη μουσική μου με το κοινό σε έναν από τους πιο επιβλητικούς πολιτιστικούς χώρους του κόσμου. Να περπατώ στη σκηνή του Ηρώδειου, περιβαλλόμενη από την αρχαιότητα και την ιστορία, θα ήταν σαν να βάζω τα βήματά μου στη μαγευτική αυλή των θεών.

  • Να σε ευχαριστήσω θερμά και να κλείσουμε με μια ευχή για το κόσμο που μας διαβάζει.

Εύχομαι ο κόσμος να γεμίσει με αγάπη, αλληλεγγύη και σεβασμό. Ας διακριθούμε για την ανοχή και την κατανόηση, δημιουργώντας έναν κόσμο όπου κάθε άνθρωπος μπορεί να ζει ελεύθερα και με αξιοπρέπεια. Ας είναι η ειρήνη και η ευημερία παντού και για όλους.

Υ.Γ. Το υπέροχο φωτογραφικό υλικό, είναι από το προσωπικό αρχείο της Rosanna που ευγενικά μου παραχώρησε. Την ευχαριστώ για άλλη μια φορά!

Για το Γυάλινο Μουσικό θέατρο

Το “Palladium”, ένα συναρπαστικό, αυθεντικό latin show ανεβαίνει στην κεντρική σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου από την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου και κάθε Πέμπτη έως τις 14 Μαρτίου. 

Η Κουβανή τραγουδίστρια Rosanna Mailan συνοδευόμενη επί σκηνής από μια 10μελή Latin Orchestra, που αποτελείται από τους πιο καταξιωμένους Κουβανούς και Έλληνες μουσικούς του είδους, σε ένα άκρως διασκεδαστικό ρεπερτόριο με διεθνείς επιτυχίες της Λατινοαμερικάνικης κουλτούρας.

Το πρόγραμμά μας ταξιδεύει στην 70s New York Latin-Jazz,  ένα αφιέρωμα στο “Νέο Κύμα” της δεκαετίας του ‘70 (Fania All Stars, Celia Cruz, Tito Puente κλπ.) που συνέδεσε την κουβανέζικη κουλτούρα με την Jazz της Νέας Υόρκης και έθεσε τις βάσεις για όλη την μεταγενέστερη πορεία της Latin μουσικής παγκοσμίως.

Συνεχίζει με το Havana to Athens, ένα υπερατλαντικό μουσικό ταξίδι από την Κούβα και την λατινική Αμερική στην Ελλάδα με αναφορές σε Έλληνες δημιουργούς που επηρεάστηκαν από την Latin κουλτούρα (Μανώλης Χιώτης, Μαίρη Λίντα, Γιώργος Νταλάρας, Apurimac)

 Το show ολοκληρώνεται μέσα από τις χορευτικές δεξιότητες στους ρυθμούς της Salsa και του Cha-Cha, χορευτών με απίστευτα κοστούμια και άρωμα Λατινικής Αμερικής.

Η αυλαία πέφτει στις 14 Μαρτίου με ένα Carnival Party, ένα δυνατό και διασκεδαστικό πρόγραμμα στην καρδιά του καρναβαλιού που έρχεται να ολοκληρώσει την σειρά εμφανίσεων με ρεπερτόριο Latin Classics, Pop, Disco κ.α. 

Παραστάσεις: 15, 22, 29 Φεβρουαρίου και 7, 14 Μαρτίου 2024
Έναρξη : 22:00
Διάρκεια: 120 λεπτά
Εισιτήρια: Από 15 ευρώ 
Προπώληση: more.com.
Κρατήσεις: 210 9315600 

ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 
Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη 171 21
Τηλέφωνο: 21 0931 5600

1