Όλα αυτά τα χρόνια οι μουσικές του επιρροές τού έγιναν βίωμα και με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να δημιουργήσει έναν “ξεχωριστό” ήχο, ένα ακουστικό θραύσμα όπως ο ίδιος το αποκαλεί (“AURAL FRAGMENT”).

Ο Γιώργος Λαζάρου, το πρόσωπο πίσω από τους Aural Fragment, καταφέρνει με κάθε δισκογραφική του δουλειά να μάς ταξιδεύει. Σπάνια δίνει συνεντεύξεις γιατί περισσότερο τού αρέσει να εκφράζεται μέσα από τη μουσική του. Για αυτό είναι μεγάλη μας χαρά που παραχώρησε στον Τάσο Πέτσα και στους αναγνώστες του TheLookGr την παρακάτω αποκλειστική συνέντευξη:

Γιώργο καλησπέρα! Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για σένα για να σε μάθει και ο κόσμος ;

Γεννήθηκα στον Πειραιά και από τα πρώτα μου βήματα ασχολούμαι μόνο με την μουσική την οποία υπηρετώ μέχρι και σήμερα.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική και ποια ήταν τα ερεθίσματά σου; Ποιες ήταν οι μουσικές σου επιρροές που σε έκαναν να αγαπήσεις την ηλεκτρονική μουσική και να ασχοληθείς μ’ αυτήν.

Με τη μουσική ξεκίνησα από οκτώ ετών και αυτό γιατί είχα την τύχη να μεγαλώσω μέσα στον πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό του παππού μου, και εντελώς τυχαία εκεί άκουσα για πρώτη φορά το album “Oxygene” του συνθέτη Jean Michel Jarre, το 1977 περίπου.  Αυτό ήταν, από τότε λάτρεψα και την ηλεκτρονική μουσική !

Οι επιρροές μου είναι : Vangelis-Kraftwerk-Tangerine dreams-Klaus Schulze-Kitaro-Giorgio Moroder-Jan Hammer-Space- Alan parson -Depeche mode-Enigma όπως και πολύ άλλοι καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής μουσικής.

Το κάθε άλμπουμ σου έχει και μία συγκεκριμένη θεματογραφία «Τοπία/Landscapes», «Επιστροφή στο Διάστημα/Return to Space/», «Ωκεανός/Oceanic». Για σένα οι τίτλοι αυτοί έχουν κάποια συμβολική σημασία ;

Μου αρέσει να δημιουργώ διάφορες φυσικές ηχητικές ψευδαισθήσεις μέσω των μουσικών ηλεκτρονικών οργάνων και να παίζω με τα στοιχεία της φύσης, με αυτόν τον τρόπο μπορώ να μεταδώσω στον ακροατή εικόνες σε κάθε μουσικό θέμα.

Μου αρέσει να πηγαίνω πάντα και σε ό,τι κάνω αντίθετα στο ρεύμα, έτσι, λοιπόν, με αυτό τον τρόπο έκφρασης μού δίνεται η δυνατότητα να μεταφέρω στον ακροατή εικόνες και συναισθήματα της φαντασίας μου μέσω της ηλεκτρονικής μουσικής. Όλα τα albums από το  “Landscapes part I” μέχρι και το νέο album “Air” το οποίο θα κυκλοφόρησει πολύ σύντομα, έχουν μια μουσική συνοχή μεταξύ τους και μια παραγωγική ηχητική εξέλιξη μέσα στο πέρασμα των χρόνων που πέρασαν.

Τα “Landscapes” και τα “Return to space” είναι σε τριλογίες. Υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος που κυκλοφόρησαν τα άλμπουμς αυτά σε τριλογίες ;

Υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα στη ζωή μου που έγραφα χωρίς να βάζω όρια και φραγμούς, με αυτές τις δύο τριλογίες και στα συγκεκριμένα θέματα που έχουν να κάνουν με τη φύση, τον άνθρωπο και το διάστημα, απλά προσπάθησα να ταιριάξω όλα αυτά τα θέματα που προανέφερα μέσα σε δύο τριλογίες, γιατί έχουν ομοιογένεια μεταξύ τους σαν θέματα.

Ποια στοιχεία θεωρείς πως σε χαρακτηρίζουν σαν Γιώργο και ποια στοιχεία θεωρείς πως χαρακτηρίζουν τη μουσική που γράφεις;

Ένταση, όρεξη, και θετική ενέργεια είναι τα βασικά συστατικά μου, όταν συναναστρέφομαι με ειλικρινείς και συνεπείς συνεργάτες ή φίλους.

Πριν από κάθε συνεργασία θέλω να γνωρίζω πρώτα τον άνθρωπο και έπειτα τον καλλιτέχνη-μουσικό, μού αρεσει να συζητάμε με τις ώρες για άσχετα θέματα μέχρι τη μαγική στιγμή της ηχογράφησης.

Η Χώρα στην οποία ζεις και γράφεις μουσική θεωρείς πως σε βοηθάει να εκφραστείς και μουσικά ; Αν άλλαζες κάτι στη σημερινή μουσική που προβάλλεται στην Ελλάδα, ποιο ή ποια θα ήταν αυτό/αυτά.

Ο κάθε ένας άνθρωπος όταν έχει εσωτερικές αναζητήσεις και στο φεγγάρι να κατοικούσε θα έβρισκε τρόπους να τις εκφράσει. Η Ελλάδα του σήμερα άσχετα με τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, είναι ένας ευλογημένος τόπος, για να δημιουργήσει ο κάθε καλλιτέχνης και να εκφραστεί μέσα από την τέχνη του, ακόμα και αυτή την περίοδο παρακμής που περνάμε σε όλα τα επίπεδα.

Από τη μουσική του σήμερα δεν θα άλλαζα απολύτως τίποτα, από την παιδεία μας και τον τρόπο σκέψης όμως, ναι.

Ασχολείσαι κυρίως με την ηλεκτρονική μουσική. Αλήθεια εσύ ο ίδιος ακούς ελληνική μουσική και αν ναι, ποιους καλλιτέχνες θαυμάζεις και ενδεχομένως θα ήθελες και να συνεργαστείς μαζί τους;

Ακούω τα πάντα και προσπαθώ να βρω σε κάτι που δεν μου αρέσει την αιτία, και αυτό λόγω του επαγγέλματος. Από ονόματα τα οποία θα ήθελα να συνεργαστώ είναι Έλενα Παπαρίζου, Τζώρτζια Κεφαλά, Μαντώ Σταματοπούλου.

Είσαι υπέρ της ενορχήστρωσης παλιών και γνωστών ελληνικών τραγουδιών σε ηλεκτρονικό ήχο όπως έγινε για παράδειγμα με τα τραγούδια της Μελίνας Μερκούρη; Γιατί όπως ξέρω ηχογράφησες το 2015 και ένα ολόκληρο άλμπουμ με τραγούδια του «μεγάλου» Μίκη Θεοδωράκη διασκευασμένα σε ηλεκτρονικό ήχο. Πόσο δύσκολο ήταν για σένα αυτό το εγχείρημα;

Είμαι υπέρ των διασκευών σε ηλεκτρονικό ήχο όταν αυτό δεν προσβάλλει την αισθητική του τραγουδιού.

Ο “Mythos 90” είναι ένα ιδιαίτερο ηχογράφημα διασκευασμένων τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη στο ύφος της ηλεκτρονικής μουσικής και με τις συμμετοχές καταξιωμένων μουσικών όπως η κυρία Μάνια Βλαχογιάννη (Δραματική σοπράνο), Νίκος Κουλούρης (Σαξόφωνο) και Δημήτρης Κοντονής (Ηλεκτρική κιθάρα).

Η μεγαλύτερη δοκιμασία ήταν ο ελάχιστος  χρόνος που είχα στην διάθεση μου, περίπου 2 μήνες για τη διαδικασία της παραγωγής.

Στην πορεία λίγο πριν αρχίσω τις ηχογραφήσεις, θυμάμαι πως ξεκίνησα με τη βιογραφία του, η ανάγνωση κράτησε 4-5 μέρες, ήταν απαραίτητο γιατί έπρεπε να προσαρμοστώ και να γίνω ένα σώμα με το δημιουργό. Σε αυτό το σημείο τρόμαξα και τότε κατάλαβα ότι αυτό που πήγαινα να επιχειρήσω ήταν απλά μια τρέλλα. Η τελική σκέψη μου ήταν, ή του ύψους ή του βάθους! και αυτό γιατί πρώτη φορά θα ακούγαμε διασκευές τραγουδιών του μεγάλου Έλληνα σύνθετη σε ηλεκτρονικό ήχο.

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Νίκο Κούρτη, πρόεδρο της δισκογραφικής εταιρείας FM RECORDS, για την εμπιστοσύνη του και τη μεγάλη τιμή που μού ανέθεσε αυτό το τόσο μεγάλο έργο.

Το album “Mythos 90” είναι ο σημερινός Μίκης Θεοδωράκης μέσα από την μάτια των AURAL FRAGMENT.

Νάγια Δούκα, Μάνια Βλαχογιάννη, Μαριάννα Κουκουτσάκη και Τάσος Πέτσας. Τέσσερις (στενοί) συνεργάτες αλλά και φίλοι σου τα τελευταία χρόνια. Αν σε ρωτούσα να αναφέρεις για τον καθένα ξεχωριστά και από ένα στοιχείο του χαρακτήρα τους που θαυμάζεις, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί.

Με την Νάγια συνεργαστήκαμε στο CD Single “Summer song 2015” και στο “The trilogy of landscapes“

Είναι ένας θετικός άνθρωπος και γεμάτη ενέργεια, και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη.

Με τη Μάνια έχουμε συνεργαστεί στα albums “Return to space 2”, “Return to space 3 Destination earth” “Oceanic” αλλά και στα digital singles μαζί με τον Τάσο Πέτσα “Angel Of Mine” και “Memories”.

(Σημείωση : Τα άλμπουμς “Return to space 2”, “Return to space 3 Destination earth” και “Oceanic” ανέβηκαν στο #1 των digital albums της Ελλάδος).

Την αγαπημένη μου Μάνια τη χαρακτηρίζω με μια λέξη μόνο “ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ”. Θα τη ζηλεύαν με την καλή έννοια, πολλές γυναίκες και επαγγελματίες του είδους της.

Με την Μαριάννα γνωρίστηκαμε σχετικά πρόσφατα και έχουμε κατώρθωσει να κάνουμε τόσα πολλά πράγματα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, έχουμε συνεργαστεί στο album “Return to space 3 Destination earth” στο προσωπικό της Digital single “Terre secret” αλλά και στο νέο album “Air”. Είναι ένας άνθρωπος που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή με τον επαγγελματισμό της εντός και εκτός του “studio”.

Ο Τάσος είναι αυτό που λέμε ψυχούλα, είναι έναs πολύ ευαίσθητος άνθρωπος με πολλές μουσικές ανησυχίες και με πολύ καλή κρίση και ποιότητα σε πολλά μουσικά styles, χαίρομαι οπότε δουλεύω κάποιο από τα project του στο studio και ότι έχει κάνει μουσικά μέχρι τώρα έχει πάει παρά πολύ καλά, είμαι σίγουρος ότι έχει να προσφέρει ακόμα πολλά στο μέλλον ως συνθέτης “ηλεκτρονικής μουσικής”.

(Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα Γιώργο να σε ευχαριστήσω και προσωπικά για την τόσο σημαντική βοήθεια που μού έχεις προσφέρει, πρώτα φιλική και μετά καλλιτεχνική τόσο στο “Angel Of Mine” όσο και στο “Memories”).

Το καλοκαίρι που μας πέρασε κυκλοφόρησε από τη γνωστή εταιρεία «Heaven 14 Music» το τραγούδι σου, με τίτλο «Terre Secrete» με ερμηνεύτρια τη Μαριάννα Κουκουτσάκη που πήγε και αρκετά καλά στα Γαλλικά Charts. Θα σε ενδιέφερε να συνεργαστείς με ξένους καλλιτέχνες και να ηχογραφείς μουσική στο εξωτερικό ;

Στο συγκεκριμένο τραγούδι λειτούργησα πολύπλευρα, με Γαλλικό στίχο και με δύο εντελώς διαφορετικούς τρόπους ταυτόχρονα στο πλέξιμο τον λυρικών και Pop vocals παράλληλα. Η σύνθεση-ενορχήστρωση και παραγωγή είναι κοντά στην Γαλλική Pop μουσική κουλτούρα και αυτός είναι ο λόγος πιστεύω που κατόρθωσε να ανέβει στα Γαλλικά Radio Charts.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω και την κυρία Πάρις Καρβούνη για τον υπέροχο στίχο της που κόσμησε το “Terre secret” και την συνεργασία μας.

Όσο για νέες συνεργασίες, είμαι πάντα διαθέσιμος. Είναι λογικό να πω ναι σε συνεργασίες του εξωτερικού, αυτό άλλωστε είναι και το όνειρο του κάθε Έλληνα δημιουργού- σύνθετη.

Η κυκλοφορία του νέου σου άλμπουμ «Air» από τη δισκογραφική εταιρεία FM Records έχει προγραμματιστεί για το 1ο τρίμηνο του 2018. Μίλησέ μας λίγο για το νέο άλμπουμ.

Το νέο album “Air” περιλαμβάνει οκτώ tracks. Τα όργανα που χειρίστηκα για αυτή την παραγωγή είναι το γνωστό πλέον και στην Ελλάδα THEREMIN, από γεννήτριες ήχου και Samplers το -EMS AKS SYNTHI-NORDLEAD-AKAI S5000 ELECTRIX warpfactory VOCODER και πολλά αλλά hardwares και Soft-Synths.Το μεγαλύτερο μέρος του album στηρίζεται στα φωνητικά και στο στίχο της Μαριάννας Κουκουτσάκη, δίνοντας μια διαφορετική διάθεση από τα προηγούμενα albums. Οι τίτλοι τον οκτώ tracks είναι η εξής.1) Invisible touch 2) Life 3) Voices from nowhere 4) Reflection 5) Air 6) The crying of muse 7) Aggressive speed 8) I’m free ?

Τα υπόλοιπα τα κρατάμε ως έκπληξη για τους λάτρεις του είδους.

Επειδή κάθε φορά κάνω τη συγκεκριμένη ερώτηση, τα όνειρά σου για το μέλλον ποια είναι.

Να γράφω πάντα την μουσική που γουστάρω και που δεν μου επιβάλει καμία μόδα. Όσο για το όνειρο μου είναι να συνεχίσω με αυτό που ξεκίνησα.. Μουσική, είναι η μοναδική γυναίκα που έχει καταλάβει τα πάντα χωρίς καν να έχω πει ούτε μια λέξη!

Τέλος, τί θα ήθελες να ευχηθείς στους αναγνώστες του TheLookGr για το 2018.

Υγεία, και μόνο αληθινά πολλά πολλά χαμόγελα ! Ευχαριστώ πολύ για την μεγάλη τιμή όλους τους ανθρώπους πίσω από το ηλεκτρονικό περιοδικό TheLookGr

Εμείς σ’ ευχαριστούμε Γιώργο για την τόσο όμορφη συνέντευξη που μάς παραχώρησες και σού ευχόμαστε πάντα υγεία, χαμόγελα και επιτυχίες σε ό,τι κάνεις!

Τα social links για τους Aural Fragment :

Aural Fragment Facebook Page

Aural Fragment Official Site

Aural Fragment YouTube

Aural Fragment on FM Records

Aural Fragment Soundcloud

Aural Fragment on Spotify

Aural Fragment on iTunes