Μια όμορφη μουσική παρουσία αποκαλύπτεται στην σελίδα του The Look.Gr . Συναντήσαμε  την Λυδία Σέρβου και μας μίλησε με αφορμή την παράστασή της στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα, την Πέμπτη 29 Μαρτίου.

 

1. Κατά πόσο τα ονειρα ενός καλλιτέχνη βρίσκουν ανταπόκριση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα;

Τα όνειρα δεν έχουν Πατρίδα. Βρίσκουν και θα βρίσκουν ανταπόκριση όσο τα κυνηγάμε!

 

2. Από τον Δεκέμβρη του 2013 και την κυκλοφορία του πρώτου σας δίσκου ως σήμερα τι έχει αλλάξει;

Όλη μου η ζωή! Μεγάλωσα, έπεσα, πόνεσα, αγάπησα, φοβήθηκα, έχασα κάποιους «φίλους», απέκτησα νέους… σηκώθηκα, πήρα απόσταση από πράγματα και καταστάσεις και τώρα πλέον είμαι έτοιμη για «ένα βήμα μπροστά».

 

3. Αν σας ζητούσα να περιγράψετε τον εαυτό σας με τρία επίθετα, ποια θα ήταν αυτά;

Πεισματάρα, αγχώδης, ονειροπόλα…

 

4. Μάνος Χατζιδάκις, ο Μάνος των Ελλήνων. Σε σας που έχετε θητεύσει στη μουσική του τι αισθήματα σας γεννά;

Η μουσική του αναστατώνει τις αισθήσεις και τη σκέψη μου! Είναι ο συνθέτης της ψυχής μου και μου λείπει πολύ σήμερα. Ιδιαίτερα ο αντίλογός του. Θυμάμαι πάντα μια κουβέντα του: «Το τέρας όταν πάψεις να το φοβάσαι και αισθανθείς ότι σου είναι οικείο, τότε αρχίζεις και του μοιάζεις».

 

Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι ο συνθέτης της ψυχής μου και μου λείπει πολύ σήμερα. Ιδιαίτερα ο αντίλογός του. Θυμάμαι πάντα μια κουβέντα του: «Το τέρας όταν πάψεις να το φοβάσαι και αισθανθείς ότι σου είναι οικείο, τότε αρχίζεις και του μοιάζεις».

 

5. Σας είδαμε και σαν δασκάλα φωνητικής σε μουσικό παιχνίδι. Τι αποκομίσατε από αυτή σας τη συμμετοχή; Το είδατε ως μέρος της καλλιτεχνικής σας πορείας;

Πράγματι ήμουν vocal coach στο X- factor για την ομάδα του Γιώργου Θεοφάνους. Ήταν μια όμορφη εμπειρία που τη θυμάμαι με χαμόγελο. Γνώρισα νέους ανθρώπους και απέκτησα καινούργιους φίλους. Δεν αισθάνομαι τη συμμετοχή μου σαν μέρος της καλλιτεχνικής μου πορείας. θα έλεγα απλά ότι ήταν ένα μεγάλο σχολείο σε σχέση με το πώς λειτουργεί η εφήμερη προβολή της τηλεόρασης.

 

6. Αν σας ζητούσα ένα στίχο τραγουδιού/ποιήματος που σας συνοδεύει, ποιος θα ήταν αυτός;

Κατά περιόδους με συνοδεύουν διάφοροι στίχοι. Αυτή την περίοδο με αντιπροσωπεύει ο στίχος της Λίνας Νικολακοπούλου από την «Εποχή της Αγάπης» του Μάνου Χατζιδάκι:

…μα αν δεν σε βρω

να μην ξεχνάς

Ότι σταυρώνεις, το προσκυνάς!

 

7. «όση μου ‘λειψε αγκαλιά, αυτό θέλω να μου δώσεις», στίχος από το τραγούδι σας «Όση μου λειψε αγκαλιά» , τελικά μια αγκαλιά αρκεί στις σχέσεις των ανθρώπων; Αποτελεί ένα είδος ελιξήριου των σχέσεων; Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό.

Σίγουρα η αγκαλιά είναι φάρμακο! Απαραίτητη, κατά τη γνώμη μου, σε κάθε είδους σχέση. Δυστυχώς όμως δεν αρκεί. Για να στεριώσει μια σχέση χρειάζεται ελευθερία, σεβασμός, εμπιστοσύνη, κατανόηση, αγάπη και αγκαλιά! Όταν λείπει κάτι από όλα αυτά αρχίζουν τα προβλήματα.

 

8. Ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια;

Μετά τη Σφίγγα, θα κάνω κάποιες εμφανίσεις εκτός Αθηνών αλλά προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η ολοκλήρωση της νέας μου δισκογραφικής δουλειάς. 

 

9. Εικόνες στο Αφριν και στη Συρία. Παιδιά στο έλεος κανίβαλων κυβερνητών. Τι αφήνουν αυτές οι εικόνες στα μάτια ενός καλλιτέχνη;

Νιώθω ντροπή για το είδος μας. Δεν το χωράει το μυαλό μου ότι το 2018 βλέπουμε τέτοιες εικόνες. Ο φόβος του θανάτου ζωγραφισμένος στο πρόσωπο των παιδιών. Το άδικο θριαμβεύει έναντι του δικαίου. Και το σκοτάδι έναντι του φωτός. Καλό ταξίδι παιδιά του Αφρίν και της Συρίας. Δυστυχώς «αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ». Συγνώμη!

 

10. «Όταν έχω εσένα»… όπως έχετε δηλώσει και σε παλαιότερες συνεντεύξεις σας είναι αγαπημένο σας τραγούδι. Θα θέλατε να μας μιλήσετε λίγο γι αυτο και τί σημαίνει για εσας ο Δημήτρης Μητροπάνος;

Πράγματι το « όταν έχω εσένα» είναι ένα τραγούδι που αγαπώ πολύ και το λέω σχεδόν πάντα στις εμφανίσεις μου. Τόσο ο στίχος, όσο και η μουσική με ταξιδεύουν και μου δημιουργούν όμορφες εικόνες. Ο Δημήτρης Μητροπάνος ήταν ένας ερμηνευτής που πάντα θαύμαζα για τη φωνή του αλλά και το ήθος του. Δεν είχα όμως ασχοληθεί με το ρεπερτόριο του σε βάθος, μέχρι που το περασμένο καλοκαίρι, η Περιφέρεια Τρικάλων με κάλεσε στο πλαίσιο των «Τσιτσανείων 2017» σαν βασική ερμηνεύτρια στη συναυλία – αφιέρωμα « Ο δικός μας Δημήτρης, ο Μητροπάνος της καρδιάς μας». Έτσι είχα τη χαρά και την τύχη να εμβαθύνω στο ρεπερτόριο και στο μεγαλείο της φωνής αυτού του τόσο μεγάλου καλλιτέχνη και να γίνει πλέον ένας από τους αγαπημένους μου τραγουδιστές.

 

11. Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω, θα ήθελα να σας ζητήσω μια ευχή για τους αναγνώστες του The Look.Gr

Εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι σε όλους υγεία, σωματική και ψυχική, αγάπη και ευλογία! Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.

 

 

Βιογραφικό Λυδίας Σέρβου

 

Είναι διπλωματούχος Κλασσικού Τραγουδιού (τάξη: Βασίλη Γιαννουλάκου) και Βυζαντινής Μουσικής (τάξη: Εμμανουήλ Χατζημάρκου) καθώς και πτυχιούχος της σχολής Πιάνου (τάξη: Βασιλικής Γαϊτάνου) και Ανώτερων Θεωρητικών (τάξη: Βαλεντίνου Πατρικίδη).

Παρακολούθησε, ως ενεργό μέλος, σεμινάρια τραγουδιού και πιάνου με σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως η Ghena Dimitrova, η Δάφνη Ευαγγελάτου, η Τζένη Δριβάλα, ο Rudolf Knoll, ο Lazar Berman και ο Paul – Badura Skoda, παιδαγωγικής της μουσικής με βάση το σύστημα «Kodály» και διεύθυνσης χορωδίας και, επιπλέον, κατέχει την άδεια εκπαιδευτικού του προγράμματος «μουσικής και κίνησης» για νεογέννητα έως και 7 ετών από την Kindermusik International.

Στο ξεκίνημά της καριέρας της, συνεργάστηκε με τη Μαρίζα Κωχ σε παραστάσεις και δισκογραφικές παραγωγές, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος στο Εργαστήρι «Βιωματικής Μουσικής Παιδείας» για παιδιά.

Έχει δώσει συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Ενδεικτικά, έχει εμφανιστεί ως σολίστ υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και του Λουκά Καρυτινού με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Χαλάψη ερμήνευσε στο Ηρώδειο, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, το έργο του Γιώργου Πονηρίδη «Δύο Μουσικές Αφηγήσεις» σε ποίηση  Γιώργου Σεφέρη· ακόμα, έλαβε μέρος στην παράσταση «Θολά Νερά», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μαζί με τον Μάριο Φραγκούλη και τη Νένα Βενετσάνου, όπου ερμήνευσε τραγούδια σε ποίηση Νίκου Καββαδία. Συνεργάστηκε, επίσης, στην Ελλάδα, με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, στο πλαίσιο συναυλιών για την ανάδειξη Νέων Ελλήνων Συνθετών και με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Έμμετρον» και, στην Κύπρο, με την Ελληνική Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής «Εστουδιαντίνα»  σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιώργου Θεοφάνους.

Πρόσφατα εμφανίστηκε στο Ηρώδειο ως σολίστ στην παράσταση «Μικρασία φεύγαμε… και για σένα λέγαμε» σε σκηνική επιμέλεια της Σοφίας Σπυράτου και καλλιτεχνική επιμέλεια του Ζαχαρία Καρούνη.

Στο πλαίσιο των «Τσιτσανείων 2017», στο Φρούριο των Τρικάλων ερμήνευσε τραγούδια του Δημήτρη Μητροπάνου στη συναυλία- αφιέρωμα « Ο δικός μας Δημήτρης – ο Μητροπάνος της καρδιάς μας» και μαζί με τη Φωτεινή Βελεσιώτου και τη Λιζέτα Καλημέρη στον Μύλο Ματσόπουλου ερμήνευσαν Βασίλη Τσιτσάνη στη μουσική παράσταση « Οι Μούσες του Τσιτσάνη».

Η αγάπη της για τον Μάνο Χατζιδάκι  και η μακροχρόνια μελέτη στη ζωή και το έργο του την οδήγησαν σε μια σειρά συναυλιών αφιερωμένες στον συνθέτη, με κορυφαία αυτή στην Κύπρο «για δύο πιάνα και δύο φωνές» με τους πιανίστες Πλωτίνο Μικρομάτη και Σάββα Σάββα.

Έχει εργαστεί σαν καθηγήτρια Βυζαντινής Μουσικής στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Παλλήνης και από το 2000 διδάσκει πιάνο, σύγχρονο τραγούδι και θεωρία της μουσικής σε Ωδεία των Αθηνών. Δίδαξε στο «Μουσικό Εργαστηράκι» και στο «Μουσικό Εργαστήρι Studio»  του Γιώργου Θεοφάνους και ανέλαβε τη φωνητική προετοιμασία των παιχτών της ομάδας του για το τηλεοπτικό show «X-FACTOR».

Τον Δεκέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός της δίσκος από την Cobalt Music με τον τίτλο «Κάμε τον ύπνο σύννεφο», ο οποίος περιλαμβάνει 16 νανουρίσματα με την υπογραφή κορυφαίων συνθετών της Ελληνικής Μουσικής όπως οι: M. Θεοδωράκης, Μ. Λοΐζος, Χρ. Λεοντής, Ν. Κυπουργός,  B. Δημητρίου, Χ. Αλεξίου,  Η. Λιούγκος,  Στ. Κορκολής και Γ. Θεοφάνους.                          

Την περίοδο αυτή ετοιμάζει τη δεύτερη προσωπική της δισκογραφική δουλειά.

 

2