«…έχω και την ανάγκη να μοιραστώ με τον κόσμο ιστορίες, μελωδίες, αναμνήσεις, ανησυχίες, όνειρα», εξομολογείται η Μαρία Καλούδη στη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο The Look.Gr

 

Η Μαρία Καλούδη με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της τραγουδιού «Όλα θα ανθίσουν ξανά» σε μουσική και στίχους του Νικόλα Λειβαδίτη μέσα από μια αφοπλιστική συνέντευξη αποδεικνύει γιατί αποτελεί μία ξεχωριστή ερμηνεύτρια της νέας γενιάς.

 

Με ποιες λέξεις θα παρουσιάζατε τον εαυτό σας στη μουσική κοινότητα;

Ευαίσθητη, επικοινωνιακή, δυναμική και ειλικρινής. Πολύπλευρη και πολύχρωμη δηλαδή, όπως είμαστε όλοι μας!

 

Το ξεκίνημά σας αποτελεί ένα ακόμη δείγμα έκπληξης; Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας αυτές τις πρώτες μουσικές ανάσες;

Έκπληξη αποτέλεσε μάλλον για τους ανθρώπους μου, στους οποίους ποτέ δεν εξέφρασα ανοιχτά την επιθυμία μου να ασχοληθώ με τη μουσική. Για μένα ήταν αναμενόμενο και μάλλον αναγκαίο. Ξεκίνησα να τραγουδάω κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, στο μαγαζί που δούλευα ως σερβιτόρα για να βγάζω το χαρτζιλίκι μου. Ουσιαστικά αυτοπροτάθηκα! Σε εκείνο το μαγαζί έκανα τα πρώτα μου live, αρχικά τραγουδώντας για φίλους και συγγενείς. Στη συνέχεια, είχα τη χαρά να γνωρίσω διάφορους ταλαντούχους μουσικούς/τραγουδιστές οι οποίοι με συμπαρέσυραν σε διαφορετικά μουσικά μονοπάτια.

 

Μιλήστε μας για τα τελευταία σας δισκογραφικά συμβάντα και τις επικείμενες συνεργασίες σας.

Το τελευταίο μου τραγούδι, «Όλα θα ανθίσουν ξανά», είναι το 7ο single που κυκλοφορώ, σε στίχους και μουσική του Νικόλα Λειβαδίτη. Έχει μια νότα αισιοδοξίας όπως και το «Για μένα θα μιλώ» ή το «Όλα όπως πρώτα». Το video clip, το οποίο επιμελήθηκε ο Tony Kris, οπτικοποιεί την ιστορία του τραγουδιού, η οποία μας υπενθυμίζει όλα εκείνα τα μικρά, καθημερινά πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους. Ήδη, προετοιμάζω τα επόμενα τραγούδια τα οποία εύχομαι να φέρουν νέες και δημιουργικές συνεργασίες.

 

 

Το τραγούδι πέρα από  μια εσωτερική ανάγκη έκφρασης τι άλλο είναι για σας;

Είναι και βαθιά ανάγκη επικοινωνίας. Πέρα από την έκφραση των συναισθημάτων αυτή καθαυτή, έχω και την ανάγκη να μοιραστώ με τον κόσμο ιστορίες, μελωδίες, αναμνήσεις, ανησυχίες, όνειρα. Έπειτα, μέσα από τη μουσική, αισθάνομαι ότι μπορώ να κατανοήσω καλύτερα τον εαυτό μου και κατ’ επέκταση τον κόσμο γύρω μου.

 

Η τέχνη σήμερα στη χώρα μας πόση δύναμη έχει να παρακινήσει ένα νέο παιδί που διψά για τα καλλιτεχνικά;

Σίγουρα υπάρχουν πολλές αντικειμενικές δυσκολίες και σε πολλές περιπτώσεις οι καλλιτέχνες ασχολούνται και με κάποιο άλλο αντικείμενο προκειμένου να εξασφαλίσουν τους πόρους τους. Όμως, εκείνος που διψάει να ασχοληθεί με την τέχνη θα το κάνει! Όπως είπαμε και πριν, είναι ανάγκη έκφρασης και επικοινωνίας. Νιώθεις ότι δεν έχεις άλλη επιλογή!

 

Στις καλλιτεχνικές σας συνεργασίες τι είναι αυτό που προσέχετε κατά κόρον;

Θέλω να νιώθω ότι είμαι 100% ο εαυτός μου και ότι υπάρχει κοινή αισθητική.

 

 

Πόσο ανοιχτή είστε σε συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες, ακόμη κι άλλης μουσικής φιλοσοφίας;

Πολύ! Αν και τα τελευταία χρόνια έχω αναπτύξει μια σταθερή συνεργασία με τον Νικόλα Λειβαδίτη και αισθάνομαι μεγάλη ασφάλεια και ευγνωμοσύνη που μπορώ να δημιουργώ με έναν άνθρωπο που με ξέρει απέξω κι ανακατωτά, πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ και με άλλους καλλιτέχνες. Σημασία έχει η συνεργασία να έχει ουσία και να νιώθουμε, αμφότεροι, ότι μας πάει ένα βήμα παραπέρα.  

 

Ποιο είναι αυτό που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία για να ανθίσει ξανά;

Αγάπη, Ανθρωπιά και Αλήθεια.

 

Ως φύσει και θέσει αισιόδοξος άνθρωπος, πως αντιδράτε σε ανθρώπους που βλέπουν το ποτήρι πάντα μισοάδειο;

Δεν αντιδρώ! Έχω καταλάβει ότι ο μόνος τρόπος να αλλάξουν το πώς βλέπουν το ποτήρι, είναι να το θελήσουν οι ίδιοι. Στην εποχή που ζούμε, δίνω καθημερινό αγώνα κι εγώ η ίδια ώστε να συνεχίσω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Εύχομαι να εμπνέω κάποιους με τη στάση μου και με τον τρόπο που επιλέγω να βλέπω τη ζωή και, αντίστοιχα, να εμπνέομαι κι εγώ από τους άλλους όταν «πέφτω».

 

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια λόγια ενός συναδέλφου σας που ή σας παρακίνησαν για κάτι ή απλά σαν προβλημάτισαν;

 

«Να ψάχνεις στο κοινό αυτόν τον έναν που διψάει να σε ακούσει και να τραγουδάς μόνο γι’ αυτόν.»

 

Αν με κάποιο μαγικό τρόπο μπορούσατε να αλλάξετε κάποια στιγμή της ζωής σας, ποια θα ήταν αυτή;

Πολύ δύσκολο να αποφασίσω! Γι’ αυτό δεν θα άλλαζα τίποτα!

 

Το φετινό καλοκαίρι νιώσαμε ελευθερία, το είχαμε ανάγκη αυτό, τι προσδοκάτε από εδώ και πέρα σε προσωπικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο;

Σίγουρα χρειάζεται αφύπνιση και ανάληψη ευθύνης για όσα κάνουμε, όσα αποφασίζουμε, όσα πράττουμε και όσα γινόμαστε. Εύχομαι οι δυσκολίες των τελευταίων ετών να φώτισαν τόσο πολύ τις ασχήμιες τις κοινωνίας, που να θελήσουμε επιτέλους να τις εξαφανίσουμε. Σε προσωπικό επίπεδο, προσδοκώ εξέλιξη και ισορροπία.

 

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες του the look.gr

Εύχομαι πάντα η μουσική να μας ενώνει και συγχρόνως να μας απελευθερώνει. Να πλημμυριζόμαστε από αγάπη και να διεκδικούμε τα όνειρά μας. Καλή αντάμωση!

 

 

0