Μοναδικής αισθητικής και λειτουργικής αξίας είναι τα σχέδια του ιταλού αρχιτέκτονα για το νέο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα στην Κομοτηνή, που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 
Το νοσοκομείο θα περιβάλλεται από ένα πυκνό δάσος και θα αποτελείται από δύο βασικά κτίρια | Ι.Σ.Ν.
 
 
Mε αφορμή την ολοκλήρωση σχεδίων προμελέτης, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο μοιράζονται εικόνες από το μέλλον, αποκαλύπτοντας κάποια πρώτα αρχιτεκτονικά φωτορεαλιστικά του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
 
 
Τα δύο κτίρια θα συνδέονται με γέφυρα | Ι.Σ.Ν.
 
 
Το έργο υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ, στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας του για την Υγεία», συνολικού ύψους άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ. Το νέο υπερσύχρονο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, που θα αντικαταστήσει τις υφιστάμενες κατακερματισμένες υποδομές σε νέο οικόπεδο εκτός της πόλης, θα εξοπλιστεί με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κορυφαίας τεχνολογίας, παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και κατ’ επέκταση υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς.
 
Το νοσοκομείο θα περιβάλλεται από ένα πυκνό δάσος, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ασθενείς και οι συγγενείς των ασθενών κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, αποσκοπώντας στη βελτίωση της θεραπευτικής διαδικασίας. Δεν θα υπάρχουν παρά μόνο μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια νοσηλείας, με ανεμπόδιστη θέα προς το δάσος, ενώ για τις αίθουσες χειρουργείων έχουν προβλεφθεί μεγάλα ανοίγματα, στραμμένα προς το πάρκο, επιτρέποντας τη διέλευση φυσικού φωτός.
 
 
Τυπικός θάλαμος νοσηλείας στο νέο νοσοκομείο Κομοτηνής | Ι.Σ.Ν.
 
 
Ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο του ΚΠΙΣΝ, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία του νοσοκομείου ενσωματώνουν πράσινες αρχές βιωσιμότητας του προγράμματος LEED. Παράλληλα, οι νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις θα δώσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης της σύγχρονης ψηφιακής λειτουργίας των κλινικών υπηρεσιών, της βιώσιμης και αποδοτικής διαχείρισης και συντήρησης του Νοσοκομείου και της διασύνδεσης του με άλλες συνεργαζόμενες μονάδες υγείας.
 
 
Η κεντρική είσοδος του νοσοκομείου | Ι.Σ.Ν.
 
 
Με την ολοκλήρωση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, που αναμένεται το καλοκαίρι του 2024, το ΙΣΝ φιλοδοξεί το Νοσοκομείο να αποτελέσει πρότυπο δημόσιας νοσηλείας, περίθαλψης και φροντίδας για τους κατοίκους –ενήλικες και παιδιά– της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα του Νομού Ροδόπης.
 
Εκτός από το κεντρικό κτίριο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο Ρέντσο Πιάνο έχει σχεδιάσει μεγάλα έργα, όπως είναι ο ουρανοξύστης «The Shard» στο Λονδίνο, το Whitney Museum of American Art στη Νέα Υόρκη, το Κέντρο Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι και άλλα κτίρια – ορόσημα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
 
 
 
 
 
 
 
 
1